ΧΑ: Rotation με νέους πρωταγωνιστές - Τα βλέμματα στην Πειραιώς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Rotation με νέους πρωταγωνιστές - Τα βλέμματα στην Πειραιώς
Η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεπέρασε και τα 17 ευρώ (17,10 ευρώ), με την Τιτάν να ακολουθεί. Αντίδραση από Mytilineos. Στα 27 ευρώ η ΜΟΗ.

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα ήταν περισσότερο η πρώτη του Μάρτη, για το Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να κινούνται περισσότερο με ρυθμούς trading και κάποιους βραχυπρόθεσμους να περνάνε από ταμείο με το κλείσιμο του πρώτου διμήνου.

Το ΧΑ μετά την ανοδική χθεσινή έκρηξη στη βάση κυρίως των εισροών από τα passive funds μετά την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Greece Standard -αλλαγές σε σταθμίσεις- και στον Small Cap με την ένταξη της Intralot και της Intrakat. Επιπλέον, αρκετοί επενδυτές προχώρησαν σε κάποιες τελευταίες ρευστοποιήσεις ώστε να συμμετέχουν στο placement στην Πειραιώς. Επιπλέον, ο τζίρος χαμήλωσε αρκετά σήμερα λόγω και της Πειραιώς ενώ ο θόρυβος συνεχίζεται από τα παράγωγα, καθώς απέχουμε μόλις δύο εβδομάδες μακριά από τη λήξη της σειράς Μαρτίου, και κάποιοι από τώρα κλειδώσουν κέρδη, ενώ η μεταβλητότητα είναι αρκετά υψηλή σε κάποιες μετοχές.

Το placement στην Πειραιώς λειτουργεί ως «κράχτης» για όλο το ταμπλό, ώστε να προβληθεί ακόμη περισσότερο στα μεγάλα ξένα σαλόνια, με την παραπάνω διαδικασία να μπαίνει στην τελική ευθεία. Όπως αναφέρει το insider.gr προμήνυμα για υψηλή τιμή και μικρό discount στη διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς κατά την αποεπένδυση του ΤΧΣ, αποτελεί η χθεσινή επίδοση της μετοχής της Τράπεζας στο χρηματιστήριο. Πραγματοποιώντας με διαφορά τον υψηλότερο τζίρο της ημέρας, στα 23,11 εκατ. ευρώ, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε άλμα 5,22% και έκλεισε στα 4,07 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας να ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ (5,01 δισ.), κάτι λιγότερο από 1 δισ. υψηλότερα η διαφορά με την κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank (4,05 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, στα εταιρικά, υψηλή κερδοφορία λόγω αυξημένης παραγωγής και εξαγωγών σε ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης ανακοίνωσε η Helleniq Energy Holdings Α.Ε. για το 2023 με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε 1,237 δισ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 606 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ καλή επίδοση αλλά και τις προοπτικές της εταιρείας, το ΔΣ αποφάσισε τη διανομή τελικού μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Έτσι, το συνολικό μέρισμα διαμορφώνεται στα 0,90 ευρώ ανά μετοχή, λαμβάνοντας υπόψη και το προσωρινό μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή, που έχει ήδη διανεμηθεί.

Στο ταμπλό, καταγράφηκαν αρκετές άτσαλες κινήσεις με τη Μυτιληναίος να προσπαθεί να αντιδράσει φτάνοντας μέχρι τα 36,62 προτού πέσει ξανά πέριξ των 36,30 ευρώ, ενώ και η Πειραιώς χτύπησε μέχρι τα 4,098 ευρώ για να υποχωρήσει ελαφρώς χαμηλότερα των 4 ευρώ. Από την άλλη, η Eurobank κράτησε, ενώ ΕΤΕ και Alpha πιέστηκαν ελαφρώς. Από την άλλη, οι επενδυτές προτίμησαν να στείλουν υψηλότερα ΟΠΑΠ και ΜΟΗ, αλλά και τις Cenergy-Viohalco, που ξεχώρισαν και σήμερα, όπως και η Aegean. Ακολούθησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και η Τιτάν, με αρκετούς από αυτούς τους τίτλους να χτυπούν νέα πολυετή υψηλά.

Οι 1.420 μονάδες δεν απειλήθηκαν καθώς οι όποιες απώλειες παρατηρήθηκαν σε μετοχές είχα περισσότερο χαρακτήρα profit taking και αναδιάταξης θέσεων παρά ευρύτερων ανησυχητικών πιέσεων.

Από την άλλη, βαρίδι για την αγορά αποδείχθηκε τόσο η μετοχή της ΕΕΕ με απώλειες 1,96%, όσο και του ΟΤΕ και του ΔΑΑ με τα ΕΛΠΕ να υποχωρούν κτά 2,26%.

Ο ΓΔ έκλεισε με ήπιες απώλειες 0,14% στις 1.422,75 μονάδες, με τον τζίρο χαμηλότερα των 90 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,25% στις 3.454,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 0,71% στις 1.238,76 μονάδες, υπό το βάρος κυρίως της Πειραιώς.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχώρησε μετά το χθεσινό ράλι κατά 2,06% στα 3,986 ευρώ με τζίρο που έφτασε τα 18,91 εκατ. ευρώ! Ήπιες απώλειες για ΕΥΡΩΒ στα 1,9105 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,47% και τα 7,21 ευρώ και την Alpha στο -0,89% και τα 1,7215 ευρώ.

Μέσω του rotation η αγορά κρατιέται σε υψηλά επίπεδα, με τον ΟΠΑΠ να ξεπερνά και τα 17 ευρώ σήμερα, με άνοδο 1,36% στα 17,10 ευρώ, σηματοδοτώντας νέα υψηλά. Σ αναλογο μήκος κύματος και η Τιτάν που έφτασε τα 26,50 ευρώ. Ισχυρή άνοδο για τη ΜΟΗ στο 2,27% και τα 27 ευρώ πλέον, με τη Mytilineos στο 0,89% και τα 36,32 ευρώ.

Παράλληλα, υψηλότερα συνέχισε η Aegean με κέρδη 1,27% στα 12,74 ευρώ, ενώ με το πόδι στο γκάζι βρίσκεται η Cenergy (2,78%) που έφτασε τα 7,39 ευρώ, συμπαρασύροντας και τη ΒΙΟ στα 6,07 ευρώ αλλά όχι και την ΕΛΧΑ. Να σημειωθεί πως η Cenergy έχει καταγράψει ράλι άνω του 9% τις τελευταίες τρεις μέρες, μετά από ένα σύντομο πτωτικό σερί. Κέρδη 0,7% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 0,96% για τη Lamda, 3,38% για τη Σαράντης με ισχνό τζίρο και 0,93% για την Optima.

Μετοχή που θα αρχίζει να ρολάρει το επόμενο διάστημα θα είναι και η ΕΧΑΕ, λόγω των έκτακτων κερδών που θα ανακοινώσει και πιθανώς του υψηλότερου μερίσματος που θα δώσει. Σημερα η μετοχή κατέγραψε άνοδο 1,82% στα 5,59 ευρώ, με τζίρο που ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Ξεπέρασε τα 5 δισ. σε κεφαλαιοποίηση – «Μήνυμα» για υψηλή τιμή και μικρό discount στη διάθεση των μετοχών

Deutsche Bank: Τα δύο τοπικά «stories» που λάμπουν το 2024 - Nikkei και Χρηματιστήριο Αθηνών στην κορυφή

gazzetta
gazzetta reader insider insider