Χρηματιστήριο: Η βάση των 1.400 μονάδων με το βλέμμα σε υψηλότερα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Η βάση των 1.400 μονάδων με το βλέμμα σε υψηλότερα
Πως το Χρηματιστήριο αρχίζει να βλέπει υψηλότερα επίπεδα με τις τράπεζες στο επίκεντρο.

Τελ. ενημέρωση 11:30

Ελαφρώς υψηλότερα κινήθηκε την τελευταία εβδομάδα το Χρηματιστήριο, αναμένοντας τα αποτελέσματα περισσότερων εισηγμένων εταιρειών αλλά και τα νέα δεδομένα που θα υπάρξουν στον τραπεζικό κλάδο.

Όλα άλλωστε κινούνται στους ρυθμούς του placement της Πειραιώς με το Μ. Μαξίμου να αποφασίζει αν τελικά θα δοθεί το 22% ή το 27% και σε τι εύρος τιμής. Η διοίκηση της τράπεζας και φυσικά οι ανάδοχοι θέλουν την πλήρης ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, με ΕΤΕ να ακολουθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει την πώληση του 22% με το υπόλοιπο 5% να μεταφέρεται προς το δεύτερο εξάμηνο πιθανότατα και σε υψηλότερες τιμές.

Στο ταμπλό, όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «τα αποτελέσματα συντηρούν το καλό κλίμα και δικαιολογούν τις αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις με την Πειραιώς και την ΕΕΕ να πιστοποιούν την τάση. Η ρευστότητα στην αγορά είναι στο ζενίθ της για αυτό και δύσκολα βγαίνουν σημαντικές διορθώσεις μέχρι στιγμής. Από την άλλη βλέπουμε ότι μέρος της ρευστότητας να μπαίνει σε ΟΤΕ που ουσιαστικά έχει μείνει σημαντικά πίσω τον τελευταίο χρόνο και που του λείπει και μία κατοχύρωση του 1.350 σε εβδομάδα για να πάρει σημαντική τάση. Παράλληλα η περιφέρεια σταδιακά έχει πάρει την σκυτάλη και όλο και κάποιος νέος τίτλος παίρνει σειρά για αποδόσεις. Η κίνηση θυμίζει άλλες εποχές κάτι που είχαμε εικάσει ότι αργά ή γρήγορα θα το βλέπαμε στην αγορά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΓΔ συνεχίζει να προσπαθεί να αφήσει πίσω το 1.400 κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο άμεσα ή τουλάχιστον χρειάζεται χρόνος για να το αποδείξει. Θυμίζουμε ότι ο στόχος για φέτος είναι αισθητά υψηλότερα παρόλα αυτά δεν χρειάζονται μονοτασικές τάσεις και είναι σίγουρα καλύτερα οι αργές κινήσεις και όγκους σε όλα τα επίπεδα. Να σημειωθεί και πάλι ότι τα stop σε ημερήσιο έχουν ανέβει πολύ κοντά και συγκεκριμένα στον ΓΔ στο 1.383, στον FTSE25 στο 3.363 και στον τραπεζικό στο 1.201 σε κλεισίματα ημέρας.

Το 1.425-1.430 είναι το πάνω μέρος του καναλιού που δύσκολα μπορεί να κατοχυρωθεί σε αυτή την φάση. Όσο bull και αν είναι η αγορά και στο εβδομαδιαίο γράφημα χρειάζεται μία διόρθωση είτε χρόνου είτε και τιμών για να μπορέσει να δώσει συνέχιση της κίνησης. Ο τραπεζικός αντίστοιχα δοκίμασε 3 φορές να χάσει το Long και τις τρεις το διέσωσε με το στοπ να είναι στο 1201 σε κλείσιμο ημέρας.

Η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του Titan στον δείκτη FTSE Emerging Europe Large Cap και την προσθήκη των Epsilonet και Intrakat στον FTSE All-World και στον δείκτη FTSE Emerging Europe Mid Cap, με τις εταιρείες που εντάσσονται πλέον στον FTSE All-World να ανέρχονται στις 28. Ταυτόχρονα, η Ideal και η Intracom αναβαθμίζονται στον δείκτη FTSE Emerging Europe Small Cap. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στο κλείσιμο της Παρασκευής της 15ης Μαρτίου.

Να σημειωθεί πως η Wall Street παραμένει κλειστή σήμερα λόγω του Washington’s Birthday. Εκτός αυτού, οι traders μείωσαν σημαντικά τον όγκο των μειώσεων των επιτοκίων που ανέμεναν για φέτος, έως και τις 80 μονάδες βάσης την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση του PPI, αν και επέστρεψε στις 90 μονάδες βάσης μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης (εξακολουθεί να υποχωρεί). Κάπως έτσι, είναι σαν να προέκυψε μια σχεδόν πλήρης αύξηση κατά 25 μ.β, με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων κατά το φετινό έτος να συρρικνώνεται σχεδόν στο μισό από το ανώτατο όριο των 168 μονάδες βάσης στις 12 Ιανουαρίου.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,19% στις 1.407,95 μονάδες, με τον τζίρο λόγω και της επικείμενης απουσίας της Wall να παραμένει χαμηλός. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,25% και ο τραπεζικός 0,14% στις 1.227,85 μονάδες.

Στις τράπεζες, υψηλότερα κινείται η Eurobank με άνοδο 0,5% στα 1,9095 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,20% και τα 3,958 ευρώ και την ΕΤΕ με την Alpha ηπιότερα χαμηλότερα.

Κέρδη 0,85% για τη ΔΕΗ, με τα ΕΛΠΕ να υπεραποδίδουν στο 1,65% και τα 8,02 ευρώ. Στα 27 ευρώ πατά η Jumbo με την ΕΕΕ να συνεχίζει ήπια ανοδικά. Κέρδη 1,69% για Ελλάκτωρ και 0,82% για τον ΟΤΕ στα 13,57 ευρώ. Συνεχίζει πτωτικά η Μυτιληναίος και το ΔΑΑ, ενώ απώλειες καταγράφουν και οι ΟΤΟΕΛ, ΕΛΧΑ και Cenergy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider