«Ξεδίψασε» με το ράλι της Coca Cola το ΧΑ - Δυναμική αντίδραση από τράπεζες και ξανά πάνω από τις 1.400

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξεδίψασε» με το ράλι της Coca Cola το ΧΑ - Δυναμική αντίδραση από τράπεζες και ξανά πάνω από τις 1.400
Χρηματιστήριο
Με ράλι της Coca Cola και τις τράπεζες να επανέρχονται δυναμικά η αγορά ξεπέρασε ξανά τις 1.400 μονάδες.

Η αντίδραση ελατηρίου της Coca Cola στη σημερινή συνεδρίαση ήταν αρκετή για να στείλει υψηλότερα το Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να ανεβάζουν ξανά ρυθμούς, μετά το πρώτο ισχυρό σήμα που δόθηκε από την Πειραιώς.

Τα αποτελέσματα της ΕΕΕ ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητικά διαψεύδοντας θετικά τους αναλυτές, με την εταιρεία να ανακοινώνει υψηλότερο μέρισμα αλλά και επαναγορά ιδίων.

Όπως ανέφερε το insider.gr ισχυρό «beat» στο consensus των αναλυτών έριξε η Coca Cola HBC καθώς τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) διαμορφώθηκαν στα 1,083 δισ. ευρώ έναντι 1,036 δισ. ευρώ που ανέμενε το consensus με τη Jefferies να θέτει τον πήχη στα 1,047 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) έφτασαν τα 2,08 ευρώ, κατά 7% υψηλότερα δηλαδή από τα 1,95 ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές. Η διοίκηση της Coca Cola πρότεινε επίσης τη διανομή μερίσματος 0,93 ευρώ ανά μετοχή, ξεπερνώντας και σε αυτό το επίπεδο τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που έκανε λόγο για 0,89 ευρώ ανά μετοχή. Να σημειωθεί πως θα υπάρξει και εναρξη διετούς προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους έως 400 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη του Διοικητικού Συμβουλίου στις μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές επιδόσεις του ομίλου.

Από τη μεριά της, η Πειραιώς ανακοίνωσε ένα υψηλής ποιότητας σετ αποτελεσμάτων για ολόκληρο το 2023, βάζοντας πλώρη για ακόμη πιο υψηλά επίπεδα βιώσιμης κερδοφορίας, ποιότητας ισολογισμού και αποτιμήσεων, με ορίζοντα το 2026.

Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή στα 0,80 ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ το συντηρητικό, μάλλον, στόχο που είχε θέσει για επίπεδα άνω των 0,65 ευρώ τον Αύγουστο, με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, RoaTBV στο 16,6% (στόχος για 14% περίπου φέτος, 13% το 2025 και 12% περίπου το 2026), που υπερέβη επίσης του στόχου του 14% περίπου. Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα στο τέταρτο τρίμηνο (στα 537 εκατ. ευρώ, έναντι 531 και 431 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2023 και το τέταρτο του 2022), με ισχυρή μετακύλιση των υψηλών επιτοκίων στα δανειακά χαρτοφυλάκια και χαμηλό beta καταθέσεων, με τα καθαρά έσοδα από προμήθειες να ενισχύονται κατά 14% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, η Πειραιώς και οι υπόλοιπες συστημικές ετοιμάζονται να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία κάτι που θα προκαλέσει ισχυρή άνοδο καθώς θα αποτελέσει μαγνήτη και για τα μεγάλα ξένα «σπίτια». Πρώτος εύκολος στόχος για την Πειραιώς τα 4,10 ευρώ, για την ΕΤΕ τα 7,50 με 7,64 ευρώ, για τη Eurobank τα 2 και άνω και για την Alpha Bank τα 1,89 ευρώ και άνω!

Νωρίτερα το insider.gr ανέφερε πως για το ΧΑ αρκετοί επενδυτές αρχίζουν να διακατέχονται από ένα αίσθημα υψοφοβίας, αναμένοντας μια μεγαλύτερη διόρθωση, χωρίς να νιώθουν το ίδιο άνετα τώρα που η αγορά σκαρφάλωσε πέριξ των 1.400 μονάδων, από όταν βρίσκονταν στις 1.000 και αρκετοί από αυτούς έκαναν εύκολα παιχνίδι. Η αγορά δείχνει πως τα αστεία τελείωσαν και τα επίπεδα αυτά και υψηλότερα θα πρέπει να συνηθίζονται από αρκετούς που θέλουν και αναζητούν ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε μια άκρως υποτιμημένη αγορά. Επιπλέον, οι traders και οι market makers συνεχίζουν να προκαλούν θόρυβο και φόβο σε επενδυτές που έσπευσαν να πουλήσουν και να κατοχυρώσουν κέρδη, τη στιγμή που οι ίδιοι επενδυτές, τις επόμενες ημέρες θα αναζητούν τις μετοχές αυτές σε υψηλότερα επίπεδα και ειδικά τις τράπεζες... κάτι που επιβεβαιώνεται από τη σημερινή εικόνα!

Από την άλλη, η Wall Street φόβισε αρκετούς χθες και αυτός ήταν μάλλον και ο σκοπός, μιας και εδώ που έχου φτάσει οι αγορές μετοχών θα επιβιώσουν και θα ακολουθήσουν μόνο αυτοί που έχουν «γερό στομάχι» και αυτοπεποίθηση πως τα καλύτερα έρχονται. Το πιο θετικό και σημαντικό ίσως που δε βλέπουν οι traders της Wall είναι το σενάριο του no landing...! «Εάν διατηρηθεί αυτό το μοτίβο, βρισκόμαστε στο no landing σενάριο, όπου η οικονομική ανάπτυξη παραμένει πάνω από την τάση, η ανεργία παραμένει χαμηλή με τον πληθωρισμό να παραμένει ελαφρώς πιο επίμονος και οι μειώσεις των επιτοκίων έρχονται πιο αργά χρονικά», δήλωσε ο Ben Emons, υπεύθυνος χαρτοφυλακίου και επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στο NewEdge Wealth στη Νέα Υόρκη. «Δεν μπορείτε να περιμένετε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί με την οικονομία να αναπτύσσεται ταχύτερα. Θα πρέπει η ανάπτυξη είναι χαμηλότερα από την τάση».

Οι αναλυτές της Deutsche Bank αναφέρουν πως «ενώ το αποτέλεσμα μιας ήπιας προσγείωσης είναι ακόμα σε μια ανοδική πορεία, θα λέγαμε ότι το no landing είναι υποτιμημένο. Μπορεί να μην συμβεί, αλλά οι δυνάμεις και προς τις δύο κατευθύνσεις ήταν τόσο μεγάλες που ο βαθμός βεβαιότητας πρέπει να μειωθεί ως προς το ποια προσγείωση θα πετύχουμε και ως εκ τούτου κάποια αντιστάθμιση στοιχημάτων είναι συνετή».

Επίσης, στα γεωπολιτικά, ενόψει και των αμερικανικών εκλογών, υπάρχουν μεγάλες πιέσεις για αποκλιμάκωση τόσο στο μέτωπο της Ουκρανίας όσο και στη Γάζα, με υπόγειες διεργασίες.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης διέκοψε εκκωφαντικά το τριήμερο πτωτικό σερί και τις όποιες σκέψεις για διόρθωση και πιθανά σορταρίσματα με άνοδο 1,44% στις 1.405,38 μονάδες με τον τζίρο να παραμένει υψηλός ξεπερνώντας τα 120 εκατ. ευρώ. Τα πακέτα κινήθηκαν σε χαμηλό επίπεδο, στα 9,65 εκατ. ευρώ (τα μεγαλύτερα σε ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΟΤΕ).

Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,62% στις 3.424,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εκιτνάχθηκε κατά 2,51% κλείνοντας και σε υψηλό ημέρας στις δημοπρασίες στις 1.243,63 μονάδες. Ο τραπεζικός στοχεύει πλέον στην υπέρβαση των 1.300 μονάδων σε πρώτο βαθμό.

Και οι τέσσερις συστημικές εκτινάχθηκαν μετά από την κατήφεια στο πρώτο μισό της συνεδρίασης με αρκετούς επενδυτές του retail να προχωρούν σε εκείνο το σημείο σε profit takign. ΕΤΕ και Πειραιώς ενεργοποίησαν μεγάλους σχηματισμούς με την πρώτη να καταγράφει άνοδο 2,26% στα 7,25 ευρώ, βάζοντας στο στόχο τα 7,45 - 7,50 ευρώ και τα 8 ευρώ και τη δεύτερη να ενισχύεται κατά 2,88% στα 3,93 ευρώ, με πρώτο στόχο τα 4,10 ευρώ. Κέρδη 2,89% για την Alpha στα 1,728 ευρώ με τη Eurobank στο 2,3% και τα 1,9395 ευρώ. Όλες έκλεισαν σε ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Πρωταγωνίστρια η ΕΕΕ με ράλι 6,36% στα 27,60 ευρώ (υψηλό στα 27,94 ευρώ) και τζίρο που ξεπέρασε τα 3,8 εκατ. ευρώ. Ισχυρή άνοδος για ΕΛΠΕ στο 2,74%, ΜΟΗ στο 1,64% και ΟΤΕ στο 1,38% και τα 13,18 ευρώ.

Συνέχεια στο ράλι για την Ελλάκτωρ στο 3,38% και τα 2,75 ευρώ, με την Autohellas στο 1,34%. Σε χαμηλότερα επίπεδα το ΔΑΑ (-1,35%), η Μυτιληναίος και η ΔΕΗ, με ήπια profit taking σε ΒΙΟ, ΑΡΑΙΓ και ΕΧΑΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι «χρυσές» λεπτομέρειες του guidance της Τράπεζας Πειραιώς που οδηγούν σε νέο re-rating

Coca Cola HBC: Ισχυρή αύξηση των πωλήσεων τριμήνου - Μέρισμα 0,93 ευρώ ανά μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider