Ο πληθωρισμός έριξε τον χρυσό από το «μαξιλάρι» των 2.000 δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός έριξε τον χρυσό από το «μαξιλάρι» των 2.000 δολαρίων
Κάτω από το «ασφαλές καταφύγιο»  των 2.000 δολαρίων υποχώρησε ο χρυσός  ανά ουγγιά, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Η πτώση σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Κάτω από το όριο των 2.000 δολαρίων υποχώρησε ο χρυσός σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Η πτώση σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου, γεγονός που μετριάζει τις προοπτικές για πρόωρη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό υποχώρησαν επίσης κατά 1,3% στα 2.007,2 δολάρια.

Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, την στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%. «Αυτή δεν ήταν η έκθεση που ήθελε να δει η αγορά», σχολίασε ο Tai Wong, ανεξάρτητος ειδικός αναλυτής με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Τα "περιστέρια" της Fed αναζητούσαν ένα καλό επιχείρημα σήμερα, δεν το πήραν. Ο πληθωρισμός δέιχνει εκπληκτικά επίμονος κι έχει ρίξει τις πιθανότητες να μειωθούν τα επιτόκια τον Μάιο κάτω από το 50% », πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα περιμένουν πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο προτού μειώσουν τα επιτόκια, εκτιμούν πλέον οι επενδυτές. Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, το δολάριο σημείωσε άλμα 0,7% σε υψηλό τριών μηνών έναντι των αντιπάλων του, καθιστώντας τον χρυσό ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε επίσης.

Οι επενδυτές τώρα αναμένουν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις την Πέμπτη και στους αριθμούς του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) την Παρασκευή. Η αγορά θα ακούσει επίσης τα σχόλια μιας σειράς αξιωματούχων της Fed αυτή την εβδομάδα. Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell, δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θέλουν να δουν περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται προτού μειώσουν τα επιτόκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Δεν θα λάβει πρόσκληση ένταξης στο NATO η Ουκρανία τον Ιούλιο

Μπάιντεν: Προτρέπει για επίσπευση έγκρισης της βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

ΗΠΑ: Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο - Στο 3,1%

gazzetta
gazzetta reader insider insider