Πτωτικά έκλεισε η βδομάδα για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωτικά έκλεισε η βδομάδα για το πετρέλαιο
Πτωτικά έκλεισε η βδομάδα για το πετρέλαιο.

Υποχώρησαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου παρά την απόφαση ΟΠΕΚ+ να αφήσει αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής, διατηρώντας τους δείκτες αναφοράς σε τροχιά εβδομαδιαίων απωλειών. Την ίδια στιγμή οι προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται.

Το αμερικάνικο αργό παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 1,62 δολάρια ή 2,2% στα 72,20 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με το συμβόλαιο να διαπραγματεύεται περισσότερο από 7% χαμηλότερα για την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Το brent παράδοσης Απριλίου ήταν 1,45 δολάρια χαμηλότερα, ή 1,8%, στα 77,25 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, διαπραγματευόμενο περίπου 6,8% χαμηλότερα για την εβδομάδα.
Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 2,8% στα 2,1341 δολάρια το γαλόνι, στοχεύοντας σε εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 8%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσηςτου Μαρτίου υποχώρησε 2,6% στα 2,6436 δολάρια το γαλόνι, σε τροχιά εβδομαδιαίας απώλειας 5,7%.
Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου διαπραγματευόταν στα 2,064 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,7% στις συναλλαγές της Παρασκευής, αλλά διαπραγματευόταν πάνω από 5% χαμηλότερα στο σύνολο της εβδομάδας.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας - συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να παραμείνει αμετάβλητη η πολιτική παραγωγής του. To CNBC επικαλούμενο μαρτυρίες αξιωματούχων του ΟΠΕΚ δημοσίευσε ότι πλέον τον Μάρτιο θα αποφασιστεί εάν ο οργανισμός θα παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που ισχύουν για το πρώτο τρίμηνο.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών έχει μειώσει την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) για το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο. «Αυτό που έχει ήδη καταστεί σαφές από πέρυσι είναι ότι η αντιστροφή αυτών των περικοπών θα είναι σταδιακή», σχολίασε ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo, προσθέτοντας ότι η τράπεζα αναμένει παράταση στο δεύτερο τρίμηνο.

Στήριξη στις τιμές του πετρελαίου αποτέλεσε η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας στο εύρος 5,25-5,50% και τα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell, ο οποίος δήλωσε ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί και θα κινηθούν χαμηλότερα τους επόμενους μήνες. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούσαν να χάνουν έδαφος μετά τις φήμες για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που προκάλεσαν πτώση των τιμών κατά περισσότερο από 2% χθες. Οι επενδυτές τώρα αναμένουν την απάντηση της Χαμάς σε μια πρόταση που συντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους επικεφαλής των ισραηλινών και αμερικανικών κατασκοπικών υπηρεσιών και διαβιβάστηκε από την Αίγυπτο και το Κατάρ για την πρώτη παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο. Μια παύση των εχθροπραξιών θα μειώσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει στις θαλάσσιες οδούς του Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας, οι οποίες αποτελούν πέρασμα για τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Υποχώρησε σήμερα, όμως η εβδομάδα έκλεισε με κέρδος

Ευρωαγορές: Περιορίστηκαν τα κέρδη μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Intel: Καθυστερήσεις σημειώνονται στην κατασκευή εργοστασίου - Πρόκειται για επένδυση 20 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider