Ευρωαγορές: Κέρδη περιμένοντας την Fed - «Βουτιά» πενταετίας στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κέρδη περιμένοντας την Fed - «Βουτιά» πενταετίας στην Κίνα
Σήμερα αναμένεται η απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed ενώ νωρίτερα καταγράφηκε «βουτιά» σε επίπεδα ρεκόρ στους κινεζικούς δείκτες.

Τελευταία ενημέρωση 14:56

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη με τους επενδυτές να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις ΗΠΑ καθώς σήμερα αναμένεται η απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed ενώ νωρίτερα καταγράφηκε «βουτιά» σε επίπεδα ρεκόρ στους κινεζικούς δείκτες.

Σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της FOMC με την ανακοίνωση της νέας κίνησης αναφορικά με τα επιτόκια, αλλά και την συνέντευξηΤύπου του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την οποία οι επενδυτές «διαβάζουν» αναζητώντας στοιχεία για την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής. Πάντως, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME η πιθανότητα να αφήσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια αμετάβλητα και σήμερα βρίσκεται στο 97%.

Οι κινήσεις της Fed εν πολλοίς επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό και το πώς κινούνται οι αγορές σε διεθνές επίπεδο, ενώ αναδιαμορφώνουν τις πληθωριστικές προσδοκίες με βάση το πόσο «αισιόδοξες» ή «απαισιόδοξες» είναι οι ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης, την ίδια στιγμή που για την τελευταία θεωρείται αξιόπιστος κριτής το τι «βγάζει» η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων, στο μέσο της οποίας βρίσκεται η Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,09% στις 486,06 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 σημειώνει κέρδη 0,03% στις 4.663 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί οριακά 0,04% στις 16.965 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,14% στις 7.676 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,13% στις 7.6871 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,86% στις 30.886 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,75% στις 10.114 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα ετήσια κέρδη της η Novo Nordisk, η μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης σε κεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με ανακοίνωσή της την Τετάρτη, καθώς οι πωλήσεις των εξαιρετικά δημοφιλών φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη συνέχισαν να αυξάνονται στα ύψη. Ο κατασκευαστής του φαρμάκου απώλειας βάρους Wegovy και του φαρμάκου για τον διαβήτη Ozempic ανακοίνωσε αύξηση στις πωλήσεις κατά 31% σε κορώνες Δανίας και 36% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες στα 232,3 δισ. κορώνες ή 33,71 δισ. δολάρια. Τα λειτουργικά κέρδη πλήρους έτους αυξήθηκαν κατά 37% σε κορώνες και 44% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες στα 102,6 δισ. κορώνες. Ο δανικός φαρμακευτικός κολοσσός δήλωσε ότι αναμένει αύξηση πωλήσεων φέτος μεταξύ 18% και 26%, καθώς η ζήτηση αυξάνεται για το Wegovy και το Ozempic, που περιέχουν το ίδιο δραστικό συστατικό.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, ισχυρές απώλειες σχεδόν 9% καταγράφει η μετοχή της H&M, καθώς η σουηδική εταιρεία λιανικού εμπορίου είδε τις πωλήσεις στο προηγούμενο τρίμηνο να μειώνονται κατά 4% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, αν και περιόρισε τις απώλειές της στο τέλος του 2023, ερωτήματα τίθενται σχετικά με κατά πόσο η Boeing θα μπορέσει να πετύχει τους οικονομικούς στόχους της μελλοντικά, μετά από την κρίση που ξέσπασε με το 737 Max 9. Έτσι, για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, η Boeing ανακοίνωσε προσαρμοσμένη ζημιά ανά μετοχή στα 47 σεντς έναντι αναμενόμενης 78 σεντς με έσοδα 22,02 δισ. δολαρίων έναντι 21,1 δισ. δολαρίων που αναμένονταν.

«Βουτιά» στην Κίνα

Σε πενταετές χαμηλό διολίσθησαν οι μετοχές της ηεπιρωτικής Κίνας μετά από στοιχεία που έδειξαν αδυναμία στην μεταποίηση, με τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές να καταγράφουν μεικτά πρόσημα.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,57% και στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 1,06%. Στην Κίνα ο Shanghai έχασε 1,48% και ο SZSE Component υποχώρησε 1,95%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολίσθησε 1,39% και στη Σεούλ ο KOSPI έχασε 0,07%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

PayPal: Προχωρά σε περικοπές 2.500 θέσεων εργασίας

Ινδία: Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων στον κόσμο έχει εκατομμύρια πεινασμένους πολίτες

Μπορέλ: «Ασπίδες» θα ονομάζεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – Ο ρόλος της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider