Φρέσκο... «κόκκινο 3x3» στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρέσκο... «κόκκινο 3x3» στις ευρωαγορές
Αρνητικό 3 στα 3 πέτυχαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Απώλειες σχεδόν 1,5% στο Λονδίνο μετά την αναπάντεχη επιτάχυνση στο 4% του πληθωρισμού.

Αρνητικό 3 στα 3 πέτυχαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα που έρχονται από Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, προσπαθώντας να κατανοήσουν πώς θα κινηθούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες όσο αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων.

Και το πιο πρόσφατο, με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία, το έστειλε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας από το Νταβός, τόνισε πως τα επιθετικά στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για μειώσεις των επιτοκίων δεν βοηθούν την ΕΚΤ στο έργο της. Και μπορεί να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η διαδικασία το καλοκαίρι, ωστόσο αυτό απέχει από τις προβλέψεις των αναλυτών που έβλεπαν την πρώτη μείωση να πραγματοποιείται το διάστημα Μάρτιος-Απρίλιος. Μιλώντας στο Bloomberg, παρατήρησε ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται «στο σωστό δρόμο» στον αγώνα τους να ελέγξουν τις τιμές καταναλωτή, αλλά ότι τα στοιχήματα των επενδυτών αποσπούν την προσοχή.

Στη σκιά αυτής της δήλωσης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,13% στις 467 μονάδες, με όλους τους κλάδους να καταγράφουν απώλειες, με εκείνον της εξόρυξης να βρίσκεται στο -2,08%, και της ενέργειας και του λιανεμπορίου στο -1,5%. Ο Eurostoxx 50 αποδυναμώθηκε 1% στις 4.401 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,84% στις 16.431 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 1,07% στις 7.318 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατρακύλησε 1,26% στις 9.867 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 30.098 μονάδες με πτώση 0,79%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο «βούτηξε» 1,77% στις 7.446 μονάδες, επηρεασμένος από την αναπάντεχη επιτάχυνση στο 4% που κατέγραψε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρια πτώση του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,8%, μετά την απότομη πτώση του Νοεμβρίου στο 3,9%. Σε μηνιαία βάση, ο ονομαστικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4%, πάνω από τη συναινετική πρόβλεψη 0,2%. Ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού- διαμορφώθηκε σε 5,1% ετησίως, πάνω από την πρόβλεψη του Reuters 4,9% και παρέμεινε αμετάβλητος από τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΒΕΑ: Νέο χαράτσι για τους μικρομεσαίους έως 300 ευρώ το χρόνο από την αύξηση εισφορών

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: Άρχισε η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο - Στόχος συμφωνία σε 1 μήνα

ΟΔΔΗΧ: Άντληση 250 εκατ. ευρώ από την επανέκδοση 5ετούς ομολόγου με απόδοση 2,72%

gazzetta
gazzetta reader insider insider