Τελ. ενημέρωση 10:55
Εκνευρισμό και ένταση έφερε στους επενδυτές τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στο ΧΑ, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, που ναι μεν δεν έφερε καποια θετική έκπληξη με μια νέα υποχώρηση, αλλά σαφώς η τάση παραμένει πτωτική.
Το αρνητικό βέβαια των μεγάλων διεθνών αγορών και της Wall Street είναι πως εστιάζουν κατά κύριο λόγο στα επιτόκια και όχι στις αντοχές και τη δυναμική που βγάζει η οικονομία. Να υπενθυμίσουμε πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έτρεξε με ρυθμό 3,4% τον Νοέμβριο. Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ηπιότερη αύξηση κατά 3,2%. Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός είχε τρέξει με 3,1% σε ετήσια και με 0,1% σε μηναία βάση. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 0,3%.
Οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό έκαψαν και τους πρωινούς αγοραστές στο ΧΑ, σε κάποιες επιμέρους μετοχές των blue chips (βλ. Viohalco, ΜΥΤΙΛ) αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί επενδυτές παραμένουν εκτός με μεγάλη ρευστότητα που κάποια στιγμή θα αναγκαστούν από τη δύναμη της ανοδικής τάσης να τοποθετηθούν. Ήδη, η αγορά τους άφησε εκτός καθώς ανέμεναν κάποια ήπια διορθωτική κίνηση για να τοποθετηθούν. Τράπεζες, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και κατασκευές βρίσκονται στο επίκεντρο των ξένων και εγχώριων θεσμικών.
Από κυματικής άποψης το insider.gr είχε αναφέρει εξαρχής πως ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί προς τα πάνω ώστε να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Συνεπώς εφόσον οι 1.379,42 μονάδες έχουν τόσο μεγάλη σημασία, το πιθανότερο είναι ότι η τιμή να πάει προς τα εκεί και να δοκιμάσει αυτό το σημαντικό επίπεδο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, πως το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.
Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200% (2.342 μονάδες). Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.
Επιστρέφοντας στα διεθνή, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ προκάλεσε μια ανοδική έκπληξη, η οποία ενίσχυσε τους φόβους ότι η επιστροφή του προς τον στόχο του 2% θα είναι πιο ανώμαλη από ό,τι ήλπιζαν πολλοί. Ωστόσο, ακόμη και όταν τα ανοδικά περιθώρια του πληθωρισμού κινήθηκαν υψηλότερα, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές έχουν επίγνωση αυτού του κινδύνου, οι πραγματικές αποδόσεις υποχώρησαν και οι τιμολογούσαν με μια αυξανόμενη πιθανότητα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια μόλις τον Μάρτιο. Πράγματι, η πιθανότητα μείωσης από τη συνεδρίαση του Μαρτίου είναι τώρα έως και στο 73%, από περίπου 70% λίγο πριν την ανακοίνωση του ΔΤΚ. Και οι κινήσεις ήρθαν παρά τα σχόλια της προέδρου της Fed του Κλίβελαντ, Μέστερ, ότι ο Μάρτιος είναι «μάλλον πολύ κοντά» για μια μείωση επιτοκίων. Αυτό αναμένεται να φέρει μερικές σημαντικές και κρίσιμες εβδομάδες όσον αφορά τις επερχόμενες ανακοινώσεις δεδομένων, καθώς η απόκλιση μεταξύ της τιμολόγησης των αγορών και των σχολίων από αξιωματούχους της Fed εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι αγορές είναι για άλλη μια φορά πολύ σίγουρες για ένα pivot point από τη Fed, ένα μοτίβο που έχουμε δει πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να παίρνει ανάσες και να χάνει την αρχική του δυναμική, φτάνοντας ξανά στις 1.347,85 μονάδες. Ο FTSE 25 βρίσκεται στις 3.269,69 μονάδε, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,10% στις 1.141,67 μονάδες.
Στις τράπεζες, η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 0,23%, με την Πειραιώς στο -0,57%, ενώ θετικά κινείται η Eurobank και η Alpha.
Απώλειες σχεδόν σε όλα τα blue chips με την ΕΕΕ και τον ΟΤΕ να κρατούν όπως και η Μυτιληναίος και και η Jumbo. Στο -1,27% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στο -0,16% η ΔΕΗ.
Απώλειες 1,05% για τη Lamda.