Πετρέλαιο: Η απρόσμενη άνοδος στα αποθέματα έριξε τις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Η απρόσμενη άνοδος στα αποθέματα έριξε τις τιμές
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη μετά το αιφνίδιο άλμα των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη μετά το αιφνίδιο άλμα των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ που προκάλεσε ανησυχίες για τη ζήτηση στη μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου.

Συγκεκριμένα τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ σημείωσαν απροσδόκητη άνοδο την πρώτη εβδομάδα της χρονιάς, ενώ αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης παρουσίασαν τα αποθέματα βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (ΕΙΑ). ​Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια στα 432,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιανουαρίου. Επίσης σημαντικά υψηλότερη άνοδο του αναμενόμενου παρουσίασαν τα αποθέματα βενζίνης, τα οποία αυξήθηκαν κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας στα 245 εκατομμύρια βαρέλια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με την ΕΙΑ.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Φεβρουαρίου για το αμερικανικό WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν στα 71,37 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,2% ή 87 σεντς.

Το ευρωπαϊκό αργό τύπου brent έκλεισε τις συναλλαγές στο ICE Futures Europe με απώλειες 1% ή 79 σεντς στα 76,80 δολάρια/βαρέλι.

Στην αρχή της συνεδρίασης και πριν την ανακοίνωση της EIA και τα δύο βασικά συμβόλαια κέρδιζαν πάνω από ένα δολάριο.

«Οι πρώτες εβδομάδες διαπραγμάτευσης σε ένα νέο ημερολογιακό έτος συχνά προκαλούν αυτού του είδους την αστάθεια στις τιμές», δήλωσε ο Ole Hansen της Saxo Bank. «Ενώ οι διαταραχές του εφοδιασμού παραμένουν μια απραγματοποίητη απειλή, η φυσική αγορά δείχνει σημάδια πραγματικής αδυναμίας, ουσιαστικά μειώνοντας τον αντίκτυπο του γεωπολιτικού κινδύνου» πρόσθεσε.

Χθες, η EIA προχώρησε στην εκτίμηση πως η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Πιο αναλυτικά, η EIA εκτιμά πως οι ΗΠΑ θα παράξουν 13,21 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση το 2024, όταν το 2023 η παραγωγή είχε ανέλθει σε 12,92 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ το 2022 είχαν παραχθεί σε καθημερινή βάση 11,91 εκατ. βαρέλια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Ανεβαίνουν οι δείκτες εν αναμονή του πληθωρισμού των ΗΠΑ

Σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη ημέρα οι ευρωαγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider