Goldman Sachs: Στη φάση της αισιοδοξίας περνάνε πλέον οι μετοχές - Τι αναμένεται

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Στη φάση της αισιοδοξίας περνάνε πλέον οι μετοχές - Τι αναμένεται
Σε νέα φάση εισέρχονται οι αγορές μετοχών το επόμενο διάστημα, όπως υποστηρίζει ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικής της Goldman Sachs για τις αγορές μετοχών.

Σε μια νέα φάση εισέρχονται οι αγορές μετοχών, όπως υποστηρίζει ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικής της Goldman Sachs για τις αγορές μετοχών.

Σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή του οίκου, οι μετοχές έχουν περνάνε στο σημείο της «αισιοδοξίας» στον κύκλο. Ενώ αυτή η φάση συνήθως δεν είναι τόσο ισχυρή όσο αυτή της «ελπίδας», είναι ισχυρότερη από την «ανάπτυξη» και συνήθως λειτουργεί με βάση την αύξηση της κερδοφορίας σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επίπεδα αποτιμήσεων. Η φάση της «ελπίδας ήταν αρκετά συνεπής με τον ιστορικό μέσο, τόσο σε διάρκεια όσο και σε δυναμική, ενώ το σημείο της «ανάπτυξης» ήταν πιο αδύναμο ελέω των απότομων αυξήσεων των επιτοκίων.

Goldman Sachs

«Αν και όλα αυτά αποτελούν θετικά νέα, το πρόσφατο «ράλι» που καταγράφηκε είχε ως αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν ήδη τιμολογηθεί - περάσει στις αξίες των μετοχών. Οι «κυκλικοί» κλάδοι και μετοχές έναντι των «αμυντικών» σημείωσαν μια απότομη ανάκαμψη και η ανοδική κίνηση ευρύτερα των μετοχών ήταν ακόμη πιο ισχυρή έναντι μιας αντίστοιχης περιόδου, όπως από το χαμηλό της πανδημίας το 2020. Κατά συνέπεια, ενώ πιστεύουμε ότι οι αγορές μετοχών είναι πιθανό να διαφύγουν ανοδικά από το εύρος του «fat & flat», η ταχύτητα, η κλίμακα και δυναμική του «ράλι» από εδώ και στο εξής είναι πιθανό να μετριαστούν. Αν και υπάρχουν κάποια «upside risks» ως προς τον ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας, είναι πιθανό να παραμείνουν σε ένα μέτριο επίπεδο, εν μέρει καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός μειώνει το ονομαστικό ΑΕΠ και τα έσοδα, ενώ τα περιθώρια παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σταθερά. Επιπλέον, ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να υποστηρίξουν υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων, το σημείο εκκίνησης όσον αφορά το risk premium παραμένει πολύ χαμηλό.» όπως αναφέρει στην ανάλυσή του ο Oppenheimer.

Παράλληλα, οι δείκτες P/E, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, είναι κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους τα τελευταία είκοσι χρόνια, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για μια περαιτέρω άνοδο. Η Goldman Sachs επισημαίνει πως η μεταβλητότητα μεταξύ των διάφορων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων (cross asset) έχει μειωθεί και είναι ιδιαίτερα χαμηλή στις μετοχές, υποδηλώνοντας μια περιορισμένη τιμολόγηση ως προς τους πιθανούς κινδύνους, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε εκλογικό έτος σε πολλές χώρες.

Ο Oppenheimer επισημαίνει πως ενώ τα επίπεδα αποτιμήσεων των μετοχών παραμένουν σχετικά υψηλά, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, οι ισχυροί ισολογισμοί και οι χρηματικές διανομές, καθιστούν τις μετοχές πιο ελκυστικές σε σχέση με τα μετρητά, κάτι που οδήγησε τον επενδυτικό οίκο στο να προβεί σε αλλαγές ως προς την κατανομή που προτείνει στα χαρτοφυλάκια. «Ενώ είμαστε «overweight» για τα μετρητά τα τελευταία δύο χρόνια, η ομάδα στρατηγικής μας αναμένει μια καλύτερη περίοδο για τα ομόλογα και τις μετοχές», σημειώνει ο αναλυτής του επενδυτικού οίκου.

Επιπλέον, παρά την τιμολόγηση των αγορών, οι πρόσφατες αλλαγές που έκαναν οι οικονομολόγοι του οίκου στις προβλέψεις τους για τα επιτόκια - ενώ παραμένουν πιο αισιόδοξοι από το consensus για την ανάπτυξη - είχαν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση τιμών στόχων για τους δείκτες, υπονοώντας μια διάσπαση του εύρους των τελευταίων δύο ετών, τουλάχιστον για ορισμένες αγορές.

Οι αναλυτές στρατηγικής αύξησαν τον στόχο για τον S&P 500 στις 5.100 μονάδες μέχρι τα τέλη του 2024, κάτι που δημιουργεί ένα ανοδικό περιθώριο της τάξεως του 7% περίπου από το τρέχον σημείο, με βάση έναν δείκτη P/E στο 20x σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο που ήταν στις 4.700 και που προέβλεπε δείκτη P/E στο 18x.

Goldman Sachs

Αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν παρόμοιες αναβαθμίσεις και για τις ευρωπαϊκές μετοχές, επίσης λόγω των εκτιμήσεων για χαμηλότερα επιτόκια. Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για το ευρύτερο σύνολο των αποδόσεων φτάνουν στο 10% περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα. «Ενώ είναι χαμηλότερες από τις αποδόσεις που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες περιόδους σταθερής ανάπτυξης, μετριασμού του πληθωρισμού και υποχώρησης των επιτοκίων, είναι άνετα υψηλότερες από την απόδοση που μπορεί να προσφέρει το cash. Ομοίως, συνεχίζουμε να προτείνουμε μια ευρεία γεωγραφική διαφοροποίηση, με παρόμοιες αποδόσεις που προβλέπονται σε όλες τις αγορές διατηρώντας τη σύσταση «overweight» για την Ιαπωνία», αναφέρει ο οίκος.

Την ίδια στιγμή, το ευνοϊκότερο μακροοικονομικό πλαίσιο αναμένεται επίσης να είναι καλύτερο για την κίνηση και δραστηριότητα των αγορών αλλά και για τη ρευστότητα, καθώς υπάρχει μεγάλος όγκος αυτής εκτός βασικών αγορών (money market funds - 8,3 τρισ. δολάρια - ιστορικό υψηλό). «Με μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο «μείγμα» ανάπτυξης και πληθωρισμού, αναμένεται επίσης να υπάρξει μια ανάκαμψη της δραστηριοποίησης των εταιρειών και των IPOs που θα έχουν ως αποτέλεσμα μια μεγαλύτερη ζήτηση για μετοχές», συμπληρώνει η Goldman Sachs.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διεθνείς αναλυτές: Οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να καταγράψουν ράλι

Capital Economics: Οι επιθέσεις των Χούθι δε θα βάλουν νέα «φωτιά» στον πληθωρισμό

Φόρος κληρονομιάς: Τι αλλάζει από την Πρωτοχρονιά - Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά    

gazzetta
gazzetta reader insider insider