BlackRock: Το 2024 θα είναι μία δυνατή χρονιά για τους stockpickers

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BlackRock: Το 2024 θα είναι μία δυνατή χρονιά για τους stockpickers
Το 2024 θα είναι μια χρονιά για δραστήριες επενδυτικές στρατηγικές σε όλο το φάσμα των μετοχών και των ομολόγων, εκτιμά η BlackRock, με τον οίκο να προβλέπει πως οι «εταιρείες ποιότητας», δηλαδή αυτές που μετρούν αρκετά διαδοχικά έτη θετικών χρηματοοικονομικών μεγεθών, θα υπεραποδώσουν έναντι της υπόλοιπης αγοράς.

Το 2024 θα είναι μια χρονιά για δραστήριες επενδυτικές στρατηγικές σε όλο το φάσμα των μετοχών και των ομολόγων, εκτιμά η BlackRock, με τον οίκο να προβλέπει πως οι «εταιρείες ποιότητας», δηλαδή αυτές που μετρούν αρκετά διαδοχικά έτη θετικών χρηματοοικονομικών μεγεθών, θα υπεραποδώσουν έναντι της υπόλοιπης αγοράς.

Το επόμενο έτος θα χαρακτηριστεί από τη διαρθρωτικά αδύναμη ανάπτυξη, τις πληθωριστικές πιέσεις και τα επιτόκια τα οποία οποία θα παραμείνουν πεισματικά πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, σημειώνει η Wei Li, παγκόσμια επικεφαλής στρατηγική επενδύτρια της BlackRock, σε συνάντηση με τα media για το outlook του 2024.

Το νέο περιβάλλον «ξεκάθαρα συνοδεύεται από κινδύνους», είπε. «Δεν θέλουμε να πάρουμε μη ηθελημένα μακροοικονομικά ρίσκα. Όμως η άλλη πλευρά είναι πως η ανταμοιβή του να είσαι δραστήριος και επιλεκτικός σε αυτό το περιβάλλον είναι επίσης μεγαλύτερη».

Ο Jean Boivin, πρόεδρος του BlackRock Investment Institute, του ερευνητικού τμήματος της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, σημείωσε πως το τρέχον μάκρο περιβάλλον είναι ένα όπου οι επενδυτές «θα χρειαστεί να κατευθύνουν τα αποτελέσματα του χαρτοφυλακίου τους».

Ωστόσο, όπως δείχνουν 20 χρόνια στοιχείων από τη έκθεση S&P indices vs. Active, πιο γνωστή ως Spiva, η επιτυχημένη ενεργός διαχείριση είναι σπάνια.

Αυτό δεν αποθαρρύνει τον Tony DeSpirito, παγκόσμιο επικεφαλής επενδυτής του τομέα μετοχών που στηρίζονται από τα θεμελιώδη, ο οποίος επικεντρώνεται στην «από κάτω προς τα πάνω» ανάλυση ή στο stockpicking, ενώ παράλληλα παραμένει «μάκρο ενήμερος».

Όταν σκέφτομαι τον βαθμό του ενθουσιασμού μου για την αγορά, νομίζω πως επιστρέφει, σε ευθυγράμμιση με τους μακροπρόθεσμους ιστορικούς μέσους όρους», λέει. «Αλλά όταν σκέφτομαι για την ευκαιρία της υπεραπόδοσης, τότε είναι που πραγματικά ενθουσιάζομαι -περισσότερο από όσο έχω ενθουσιαστεί εδώ και 20 χρόνια» τονίζει.

«Την περασμένη χρονιά όλα είχαν να κάνουν με την ενέργεια. Αυτή τη χρονιά τα πάντα έχουν να κάνουν με τη τεχνολογία. Πλέον βρισκόμαστε σε μία αγορά που που αλλάζει διαρκώς» αναφέρει o DeSpirito. «Αυτό είναι ένα καλό περιβάλλον για διαλέξεις μετοχές».

Ο DeSpirito διαχειρίζεται τα 6,6 εκατομμύρια δολάρια του etf BlackRock Large Cap Value που ξεκίνησε τον Μάιο. Τους τελευταίους τρεις μήνες, το fund έχει σημειώσει απόδοση 4,4%, ξεπερνώντας σε επιδόσεις το 98% των αντίστοιχων funds, σύμφωνα με την Morningstar.

Σύμφωνα με τον DeSpirito, είναι σημαντικό να επενδύσει κανείς στις «εταιρείες ποιότητας». «Κάτα κάποιο τρόπο, μοιάζει με σπασμένο ρεκόρ. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πως στα περισσότερα περιβάλλοντα, η ποιότητα είναι το μονοπάτι που πρέπει να επιλέξεις, ειδικά από άποψη προσαρμοσμένης στο ρίσκο απόδοσης».

Ο ίδιος λέει πως κοιτώντας πίσω, όταν η Fed σταμάτησε τις αυξήσεις των επιτοκίων, όλες οι μετοχές λειτουργούσαν καλά μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, αλλά οι μετοχές ποιότητας απέδωσαν καλύτερα από τον μέσο όρο.

Αλλά τι σημαίνει αυτό για κάποιον που αναζητεί τις σωστές μετοχές; Σημαίνει να βρίσκεις τις καλές επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες, έχουν υψηλά μικτά περιθώρια και υψηλή επιστροφή κεφαλαίου, και που αυτά τα δύο είναι σταθερά. Ένα ακόμα στοιχείο είναι οι καλοί ισολογισμοί.

«Αυτό είναι που σε προστατεύει από οποιαδήποτε μορφή οικονομικής επιβράδυνσης και στο σημερινό περιβάλλον όπου τα επιτόκια αναπροσαρμόζονται ανοδικά, το να έχεις ποιοτικό ισολογισμό, σε βοηθά να έχεις ανοσία στα υψηλότερα επιτόκια» επισημαίνει ο DeSpirito.

Επίσης είναι σημαντικό να προσέχεις την τιμή. «Είμαστε σε μια αγορά όπου υπάρχει μία πραγματικά μεγάλη απόκλιση στις αποτιμήσεις διαφόρων μετοχών -πιο μεγάλη δεν γίνεται» τονίζει. «Έτσι πιστεύω πώς για λόγους προστασίας, το να είσαι ευαίσθητος στην τιμή που πληρώνεις θα είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό».

Η BlackRock εκτιμά πως υπάρχουν περίπου 8,3 τρισ. δολάρια σε money market funds που παραμένουν στο περιθώριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρχή έτους με τα ελληνικά ομόλογα στους κορυφαίους διεθνείς δείκτες

Κομισιόν: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία τη φετινή χρονιά για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Η Νέα Υόρκη κέρδισε περισσότερους εκατομμυριούχους από όσους έχασε κατά την πανδημία

gazzetta
gazzetta reader insider insider