Επιστροφή σε κέρδη για τις ευρωαγορές με ώθηση από τα μάκρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστροφή σε κέρδη για τις ευρωαγορές με ώθηση από τα μάκρο
Κέρδη άνω του 1% για τον γερμανικό Dax μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Με κέρδη έκλεισαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακτώντας το θετικό μομέντουμ, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς και στις δηλώσεις αξιωματούχων των διεθνών κεντρικών τραπεζών προς αναζήτηση σημαδιών για την πορεία της νομισματικής πολιτικής και στις δύο άκρες του Ατλαντικού.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,43%, με ώθηση από τις μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας που κατέγραψαν άνοδο 2,3%, ενώ ο Euro Stoxx 50 κατά 0,52% sστις 4.370 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 16.166 μονάδες, ο CAC στη Γαλλία σημείωσε κέρδη 0,24% στις 7.267 μονάδες, ενώ αντίθετα σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 0,43% στις 7.423 μονάδες έκλεισε ο βρετανικός FTSE 100.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX κατέγραψε κέρδη 0,59% τερματίζοντας στις 10.062 μονάδες τις συναλλαγές της Τετάρτης, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,06% στις 29.688 μονάδες, ενώ με οριακά κέρδη 0,02% έκλεισε ο πορτογαλικός PSI.

Στα μάκρο της ημέρας, ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες και 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε κατά 0,5 μονάδες στις 93,7 στην ΕΕ και κατά 0,3 μονάδες στις 93,8 στη Ευρωζώνη

Θετικά ήταν τα νέα και από την Γερμανία, όπου ανακοινώθηκε μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε ετήσια άνοδο 2,3% τον Νοέμβριο, έναντι ανόδου 3% τον Οκτώβριο και έναντι 2,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ισπανία τον Νοέμβριο, συνεχίζοντας την τάση αποκλιμάκωσης που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ΙΝΕ). Η μέτρηση είναι χαμηλότερη από το 3,7% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters αλλά και από το 3,5% του Οκτωβρίου.

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, Διαφορετικές απόψεις για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την συνεπακόλουθη στάση της Fed, εξέφρασαν με σημερινές τους δηλώσεις δύο αξιωματούχοι της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Έτσι, ενώ ο επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστικ, εμφανίζεται όλο και πιο βέβαιος ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά σε καθοδική πορεία, ο επικεφαλής της Fed στο Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν, δεν φαίνεται να έχει πειστεί ακόμα. Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Μπάρκιν υποστήριξε ότι η Fed πρέπει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων, εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος.

«Αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει φυσικά και ομαλά, καλώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάρκιν στη Σύνοδο CFO του CNBC, ενώ πρόσθεσε «αν όμως ο πληθωρισμός εκτιναχθεί ξανά, τότε θα θέλεις να έχεις την επιλογή να κάνεις κάτι περισσότερο με τα επιτόκια».

Από την πλευρά του ο Μπόστικ δήλωσε πως βλέπει μεγαλύτερη σαφήνεια σε κάποιες τάσεις. «Τα στοιχεία μας, καθώς και πληροφορίες από επιχειρήσεις δείχνουν πως ο πληθωρισμός πιθανότατα θα συνεχίσει σε καθοδική τροχιά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider