Το Χρηματιστήριο του Πεκίνου υπαγορεύει στους μεγαλομετόχους να μην πουλάνε μετοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Χρηματιστήριο του Πεκίνου υπαγορεύει στους μεγαλομετόχους να μην πουλάνε μετοχές
Το χρηματιστήριο του Πεκίνου ζήτησε από τους «βασικούς μετόχους» να απέχουν από την πώληση μετοχών αναφέρουν πηγές στο Reuters.

Το χρηματιστήριο του Πεκίνου ζήτησε από τους μεγάλους μετόχους επιχειρήσεων να απέχουν από την πώληση μετοχών, αναφέρουν πηγές στο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χρηματιστήριο εφαρμόζει μια de facto νέα πολιτική που αποτρέπει τους μεγαλομετόχους εισηγμένων εταιρειών από το να πουλήσουν μετοχές, καθώς ανησυχεί ότι τέτοιες πωλήσεις θα εμπόδιζαν το πολυπόθητο ράλι.

Το χρηματιστήριο ιδρύθηκε πριν από 2 έτη για να διευκολύνει τη χρηματοδότηση μικρών, καινοτόμων εταιρειών, που ονομάστηκαν «μικροί γίγαντες», αλλά «μαράζωσε» λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ακόμη κι έτσι, ο βασικός δείκτης των 50 μετοχών έχει αυξηθεί κατά 46% αυτόν τον μήνα λόγω των πρόσφατων μέτρων των αρχών. Τα μέτρα αυτά, περιλαμβάνουν τη μείωση του απαιτούμενου ποσού των κεφαλαίων που πρέπει να έχει ένας επενδυτής στο λογαριασμό μετοχών του για να επενδύσει, τη βελτίωση των μηχανισμών συναλλαγών και την στήριξη των αμοιβαίων κεφαλαίων προκειμένου να συμμετέχουν στην αγορά.

Ως «μεγάλος μέτοχος» ορίζεται κάποιος με μερίδιο 5% ή περισσότερο και απαιτείται να υποβάλει επίσημο αίτημα στο χρηματιστήριο που τον ενδιαφέρει πριν από την πώληση μετοχών, σύμφωνα με τους κανόνες για τα κινεζικά χρηματιστήρια. Το Χρηματιστήριο του Πεκίνου έχει απορρίψει αυτά τα αιτήματα, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι αποκαλύψεις του Reuters προκάλεσαν αναταραχή αλλά τόσο η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών όσο και το χρηματιστήριο του Πεκίνου, δεν δέχθηκαν να τις σχολιάσουν. Ωστόσο, οι πηγές αναφέρουν πως οι συστάσεις από πλευράς του Χρηματιστηρίου στους μεγαλομετόχους έγιναν προφορικά για ευνόητους λόγους.

Μάλιστα, υπήρξε και η επισήμανση πως χωρίς την καθοδήγηση από πλευράς του χρηματιστηρίου, η άνοδος των τιμών των μετοχών, «θα μπορούσε να ωθήσει τους θεσμικούς μετόχους να μειώσουν τις συμμετοχές τους, κάτι που θα μπορούσε να ρίξει ξανά τον δείκτη».

Προς το παρόν, το χρηματιστήριο του Πεκίνου φιλοξενεί 232 εταιρείες με συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση 366 δισεκατομμυρίων γουάν (50 δισεκατομμύρια δολάρια).

Συγκριτικά, το χρηματιστήριο της Σαγκάης φιλοξενεί 2.256 εταιρείες αξίας 47 τρισεκατομμυρίων γουάν συνολικά, ενώ σχεδόν 3.000 εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Shenzhen έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση 31,9 τρισεκατομμυρίων γιουάν. Ο Shanghai Composite Index ενισχύεται 0,4% αυτόν τον μήνα, ενώ ο Shenzhen Composite Index υποχωρεί 0,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησε το ταξίδι για την Ελλάδα το FSRU Αλεξανδρούπολης

Τι είναι η COP28 που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι;

gazzetta
gazzetta reader insider insider