Τι θα συμβεί στις τιμές του πετρελαίου εάν διευρυνθεί η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα συμβεί στις τιμές του πετρελαίου εάν διευρυνθεί η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς
O πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου εν όψει της έλευσης του χειμώνα και των αυξημένων ενεργειακών αναγκών.

O πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου εν όψει της έλευσης του χειμώνα και των αυξημένων ενεργειακών αναγκών. Παρά το γεγονός ότι κατά την έναρξη του πολέμου το Brent κινήθηκε αρκετά πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και οι αναλυτές προέβλεπαν ότι μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 ή ακόμη και τα 150, αυτή την στιγμή οι τιμές υπόκεινται σε πτωτικές πιέσεις και κινούνται κάτω από τα 90 δολάρια.

Ωστόσο, ο γεωπολιτικός κίνδυνος και οι συνεχιζόμενες περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ συγκρατούν τις τιμές και σύμφωνα με παράγοντες της διεθνούς αγοράς ούτε τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης ούτε τα υφιστάμενα στοιχεία από ΗΠΑ ή Κίνα μπορούν να ασκήσουν έντονες πτωτικές πιέσεις.

Αν και ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και Χαμάς προήλθε από τη δολοφονία περισσότερων από 1.400 αμάχων της πρώτης από τη δεύτερη στις 7 Οκτωβρίου, εξελίχθηκε γρήγορα σε πολυήμερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης με κίνδυνο να «συρθούν» στον πόλεμο πολλά άλλα αραβικά κράτη στην περιοχή που υποστηρίζουν το δικαίωμα της Παλαιστίνης για ένα πλήρως ανεξάρτητο κράτος. Σημαίνει επίσης ότι το Ιράν (ένα περσικό και όχι αραβικό, κράτος) έχει να κερδίσει πολλά υποκινώντας τη διεύρυνση του σημερινού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Παρά την κινητικότητα στις διπλωματικές δραστηριότητες για να αποτραπεί η διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, στις 16 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε ότι το περιφερειακό δίκτυο πολιτοφυλακών του θα άνοιγε «πολλά μέτωπα» εναντίον του Ισραήλ εάν συνέχιζε να σκοτώνει αμάχους στη Γάζα. Φαίνεται πολύ πιθανό ότι το πρώτο νέο μέτωπο θα ήταν η πλήρης ενεργοποίηση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στον άμεσο βορρά του Ισραήλ, μια πολύ καλά εξοπλισμένη μαχητική δύναμη 100.000 ατόμων που χρηματοδοτείται και εκπαιδεύεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) που υπονομεύει τις μαχητικές δυνατότητες της Χαμάς από κάθε άποψη. Το Ισραήλ έχει ήδη δηλώσει ότι η αποστολή του είναι να «εξολοθρεύσει τη Χαμάς» και ότι για να το πράξει θα ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη για όσο διάστημα χρειαστεί για να το κάνει. Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, Νιρ Μπαρκάτ, είπε ότι εάν η Χεζμπολάχ ενταχθεί πλήρως στον πόλεμο, τότε το Ισραήλ θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν. Ένα τρίτο μέτωπο θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το Ιράν, χρησιμοποιώντας το δικό του IRGC και στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Συρία, στα βορειοανατολικά του Ισραήλ.

Η πιθανότητα αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι σημαντική εάν πράγματι διευρυνθεί η σύγκρουση. Οι μειώσεις της προσφοράς από οποιονδήποτε από τους σημαντικότερους προμηθευτές του ΟΠΕΚ – πόσο μάλλον από όλους μαζί, όπως θα μπορούσε να συμβεί – θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθμιστούν, αν και υπάρχουν σχέδια από τη Δύση να το πράξουν. Οι προμήθειες έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου από το Κατάρ φαίνεται πιθανό να συνεχιστούν στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτι που θα ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα την Δύση, όπως έγινε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Υπάρχουν επίσης σχέδια για την επέκταση της χαλάρωσης των κυρώσεων στη Βενεζουέλα. Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι είναι «έτοιμος να δράσει» εάν ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς κλιμακωθεί και πλήξει τις προμήθειες πετρελαίου στην περιοχή.

Όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, σε περιόδους δραματικών αυξήσεων της τιμής του πετρελαίου, ο οργανισμός μπορεί να συντονίσει την απελευθέρωση έκτακτων αποθεμάτων πετρελαίου από κάθε χώρα - μέλος του. Όπως είναι γνωστό, κάθε κράτος είναι υποχρεωμένο να διατηρεί αποθέματα πετρελαίου που ισοδυναμούν με τουλάχιστον 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών πετρελαίου και να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε σοβαρές διακοπές εφοδιασμού που επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Υψηλότερες τιμές αλλά άγνωστο το πόσο - Το ρεαλιστικό και το «κακό» σενάριο

Καύσιμα: «Φοβισμένος» μήνας ο Σεπτέμβριος – Πτωτική η ζήτηση για βενζίνη και diesel κίνησης

Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά - Τι λέει η Κομισιόν για το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider