Τα πολυετή υψηλά των ομολογιακών αποδόσεων «πλήγωσαν» τη Wall Street

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πολυετή υψηλά των ομολογιακών αποδόσεων «πλήγωσαν» τη Wall Street
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,98% στις 33.665 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 1,34% στις 4.314 μονάδες και ο Nasdaq κατρακύλησε 1,62% στις 13.314 μονάδες.

Η Wall Street κατέγραψε απώλειες την Τετάρτη λόγω των πολυετών υψηλών που σκαρφάλωσαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και του «χορού» των εταιρικών ανακοινώσεων. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,98% στις 33.665 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 1,34% στις 4.314 μονάδες και ο Nasdaq κατρακύλησε 1,62% στις 13.314 μονάδες.

Η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου για πρώτη φορά από το 2007 ξεπέρασε το 4,9% με τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά τα τελευταία οικονομικά δεδομένα και να εξετάζουν το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια της Fed. Αναλυτικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο 4,911%, ενισχυμένο κατά σχεδόν 7 μονάδες βάσης. Η αναρρίχησή του πάνω από το 4,9% συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2007.

Παράλληλα, η απόδοση του διετούς ομολόγου αυξήθηκε σχεδόν κατά 2 μονάδες βάσης στο 5,231% σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από 2006 όπως παρατηρεί το CNCB. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ράλι καταγράφεται και στην απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου που αγγίζει το 4,937%, επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. «Οι αγορές προσπαθούν να καταλάβουν πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια», δήλωσε ο Τζέιμι Κοξ, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial. «Οι αγορές θέλουν να δουν τι συμβαίνει όταν τα επιτόκια φτάσουν στο 5%» πρόσθεσε.

Στα ταμπλό, η μετοχή της United Airlines βούτηξε άνω του 9% λόγω του αδύναμου guidance που εξέδωσε χτες. Η μετοχή της Morgan Stanley σημείωσε πτώση άνω του 6% στη χειρότερη ημέρα της από το 2020, ενώ αντιθέτως η μετοχή της Procter & Gamble έκανε ράλι 2,5% αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για το τρίμηνο. Οι επενδυτές περιμένουν τώρα τα οικονομικά μεγέθη του Netflix και της Tesla που θα ανακοινωθούν μετά το «καμπανάκι» της Wall Street.

Πάνω από το 10% των εισηγμένων στον S&P 500 έχουν αναφέρει αποτελέσματα, ενώ περίπου το 78% εξ αυτών έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών. Ο ανώτερος επενδυτικός στρατηγός του Charles Schwab, Κέβιν Γκόρντον, τονίζει πως η προσοχή της αγοράς μετατοπίζεται στις εταιρικές ανακοινώσεις με τους traders να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν ποιες επιχειρήσεις έχουν αυξημένη ζήτηση και ποιες ενισχύουν τα κέρδη τους μόνο μέσω μέτρων μείωσης του κόστους.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι εταιρείες πρέπει πραγματικά να αρχίσουν να δείχνουν την πραγματική ζήτηση που επιστρέφει ειδικά μέσα από το διαδίκτυο» υπογράμμισε τη στιγμή που οι μετοχές chip, όπως η Nvidia και η Advanced Micro Devices, δυσκολεύτηκαν για δεύτερη συνεδρίαση, καθώς συνεχίστηκε το sell off.

Mάκρο

Πάντως, τα θετικά νέα από την αγορά του real estate όπου καταγράφηκε ανάκαμψη κατά 7% στη κατασκευή νέων κατοικιών τον Σεπτέμβριο σε ετήσιο ρυθμό 1,36 εκατομμυρίων σπιτιών, μετά από μια απότομη πτώση 1,5% τον προηγούμενο μήνα, δεν φάνηκαν αρκετά για να ανατρέψουν το αρνητικό σημερινό κλίμα. Οι οικονομολόγοι στη Wall Street ανέμεναν άνοδο 6,8% στις εκκινήσεις στα 1,37 εκατομμύρια με όλους τους αριθμούς να προσαρμόζονται εποχιακά, αναφέρει δημοσίευμα του Marketwatch. Οι οικοδομικές άδειες, ένδειξη για την πορεία των μελλοντικών κατασκευών, μειώθηκαν 4,4% ή 1,47 εκατομμύρια με τους οικονομολόγους να αναμένουν πτώση 6% στα 1,45 εκατομμύρια.

Eπιχειρηματικά νέα

Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη αλλά και τα έσοδα της Morgan Stanley στο γ' τρίμηνο, καθώς η δραστηριότητα στον κλάδο του trading αντιστάθμισε τη μείωση των μεγεθών στους κλάδους της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και της επενδυτικής τραπεζικής. Πιο αναλυτικά, ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός ανέφερε έσοδα ύψους 13,27 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που οικονομολόγοι σε έρευνα της LSEG (πρώην Refinitiv) ανέμεναν 13,23 δισ. δολαρίων. Τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα, τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 1,38 δολάρια/μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μία μέτρηση στα 1,28 δολάρια/μετοχή. Τα συνολικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,41 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση κατά 9% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2022.

Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Procter & Gamble στο γ' τρίμηνο του έτους, καθώς η αύξηση στις τιμές εξισορρόπησε τη μείωση του όγκου των πωλήσεων που κατέγραψε ο αμερικανικός κολοσσός. Ειδικότερα, η εταιρεία ανέφερε έσοδα ύψους 21,87 δισ. δολαρίων, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα της LSEG (πρώην Refinitiv) ανέμεναν μία μέτρηση στα 21,58 δισ. δολάρια. Τα έσοδα της P&G σημείωσαν αύξηση 6% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Ταυτόχρονα, η Procter & Gamble ανέφερε κέρδη 1,83 δολαρίων/μετοχή, έναντι της πρόβλεψης για κέρδη 1μ72 δολαρίων/μετοχή.

Εμπορεύματα

Οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ διαμορφώνονται σε υψηλό άνω των 2 εβδομάδων, καθώς η έκρηξη σε νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας αύξησε τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου σκαρφάλωσε 1,9%, στα 88,32 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το αργό Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 1,8%, στα 91,50 δολ. το βαρέλι στην ICE Futures Europe, υψηλό από τις 29 Σεπτεμβρίου. Η βενζίνη παράδοσης Νοεμβρίου έκανε άλμα 3% στα 2,35 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Νοεμβρίου απώλεσε 1,2% στα 3,14 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,06 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 0,8%. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» ενισχύεται από την επιθετική ρητορική του Ιράν μετά τον προφανή βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, «που αυξάνει την πιθανότητα πιθανής μείωσης στην προσφορά πετρελαίου από ορισμένους εξαγωγείς», εκτιμά ο Μάικλ Λιντς, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research.

Άνοδο σημείωσε ο χρυσός την Τετάρτη εν μέσω της ένοπλης σύρραξης Ισραήλ - Χαμάς, καθώς οι επενδυτές μπήκαν στην... αγκαλιά του πολύτιμου που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης. Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 1.963,20 δολάρια ανά ουγγιά, ενισχυμένος 1,42% στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αξίζει να σημειωθεί πως τα κέρδη για τον χρυσό έρχονται κόντρα στο ράλι του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που βρέθηκαν σε πολυετή υψηλά, ενώ το επενδυτικό μικροσκόπιο πλέον εστιάζει στη Fed και το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε «βαθύ κόκκινο» οι ευρωαγορές - Νέες απώλειες ελέω αποτελεσμάτων και Μέσης Ανατολής

Κόντρα στα γεωπολιτικά ρίσκα το Χρηματιστήριο - Άνοδος με οδηγό τις τράπεζες

ΕΚΤ: Το ψηφιακό ευρώ περνά στην προπαρασκευαστική φάση

gazzetta
gazzetta reader insider insider