Νευρικότητα και νέες απώλειες στο ταμπλό του ΧΑ - Χάθηκαν οι 1.200 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα και νέες απώλειες στο ταμπλό του ΧΑ - Χάθηκαν οι 1.200 μονάδες
Καπνός οι 1.200 μονάδες και νέες πιέσεις σε τράπεζες και Aegean. Υψηλή διαφοροποίηση για την Τιτάν,

Στο κόκκινο συνέχισε το Χρηματιστήριο και σήμερα, με τη συνεδρίαση να θυμίζει τρενάκι του τρόμου και να κρέμεται κυριολεκτικά από την πορεία της Wall Street.

Όποια ανοδική προσπάθεια γίνεται και στη «Μέκκα των Αγορών» σβήνεται άμεσα καθώς ενεργοποιούνται ρευστοποιήσεις ειδικά στα mega caps του S&P500. Άρα, όποια ήπια ανοδική αντίδραση βάζει μέσα χαρτοφυλάκια, αλλά κατόπιν τους πετά έξω δημιουργώντας μάλιστα συνθήκες εγκλωβισμού μιας και τα γυρίσματα της αγοράς είναι πολλά, και η μεταβλητότητα στα ύψη.

Το αμερικανικό δεκαετές σκαρφάλωσε σε έν ιστορικό υψηλό στο 4,65%, κάτι που οφείλεται και στη συνέχεια του ράλι στις τιμές πετρελαίου, με το αργό Brent να βρίσκεται επί του παρόντος στα 93 δολάρια το βαρέλι. Και καθώς τα επιτόκια των ΗΠΑ έγιναν υψηλότερα, το ίδιο έκανε και ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, παρά το τελευταίο sell-off στις αγορές ομολόγων, οι αμερικανικές μετοχές αναζητούν κάποια αντίδραση. Βέβαια αυτή η ηρεμία που επικρατεί σήμερα μπορεί να αποδειχθεί αρκετά σύντομη και να δείξει νέα χαμηλά.

Στο ταμπλό του ΧΑ, υπήρξε και σήμερα νευρικότητα και νέες πιέσεις ειδικά στις τράπεζες. Μένει να φανεί αν η Πειραιώς θα δει μια πτώση μέχρι τα 2,50 ευρώ, κλείνοντας και τα gap των εκλογών προτού κινηθεί προς νέα υψηλά, κάτι που ισχύει και για τη μετοχή της Alpha Bank προς τα 1,18 - 1,20 ευρώ. Επιπλέον, πτωτική τάση επικρατεί και στην ΕΤΕ που έσπασε κρίσμες σητρίξεις και πλέον μπορεί να μέχρι και τα 5,10 ευρώ, με τους short να παίρνουν θέσεις μάχης.

Επιπλέον το ΧΑ όντας και μια ρηχή αγορά, παρακάμπτει τους θετκούς καταλύτες των αναβαθμίσεων και την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από S&P και Fitch και συνεχίζει στο τέμπο των μεγάλων ξένων αγορών. Παρότι φυσικά οι ελληνικές μετοχές δε συγκρίνονται με τις ευρωπαϊκές και πόσο δε με τις αμερικανικές και τα ακριβά επίπεδα αποτιμήσεων που παίζουν οι τελευταίες.

Ενδεικτικό είναι πως το ΧΑ αδυνατεί να βρει ρυθμό και να σταθεροποιηθεί, αναζητώντας δυνατά χέρια αγοραστών και ξένων επενδυτών, καθώς οι πωλητές και οι βραχυπρόθεσμους επανέρχονται και με έναν ισχνό τζίρο τραβούν την αγορά προς τα κάτω. Η αγορά παίζεται τεχνικά, ακολουθεί τις διεθνείς αγορές και πιθανότατα αναζητεί μια διόρθωση μέχρι τις 1.160 μονάδες, προτού κινηθεί προς νέα ιστορικά υψηλά.

Το ταμπλό κοκκίνησε ξανά σήμερα, με τον ΓΔ να χάνει τις 1.200 μονάδες, με πολλούς τίτλους να πιέζονται υπερβολικά, και την αγορά να αναζητά μόνο τη διαφυγή και την έξοδο από έναν «αιματηρό» Σεπτέμβριο. Οι απώλειες μέχρι στιγμής ξεπερνούν το 9% για το ΓΔ, ενώ για τον τραπεζικό φτάνουν στο 14,09%. Νέο χρήμα δε μπαίνει στην αγορά και έτσι ακόμη και αυτοί οι λίγοι που πιέζουν την αγορά είναι ικανοί για να κάνουν τη ζημιά, τη στιγμή που αρκετοί ξένοι περιμένουν στη γωνία να δουν χαμηλότερες τιμές για να μπουν δυναμικά.

Ο ΓΔ έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,9% στις 1.193,32 μονάδες, με τον τζίρο στα 77,48 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 1,27% στις 2.783,56 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2% στις 913,35 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank υποχώρησε κατά 2,6% στα 5,33 ευρώ, με την Alpha Bank στο -2,8% και τα 1,25 ευρώ και την Πειραιώς στο -2,4% και τα 2,77 ευρώ.

Βαριές απώλεις για την Aegean στο -3,77% και τα 10,20 ευρώ, με τη μετοχή να έχει μπει για τα καλά στο μάτι των short. Απώλειες επίσης για την ΕΕΕ στο -1,49% για τη Μυτιληναίος στο -1,62% και την Ελλάκτωρ στο -3,68%. Στο κόκκινο επίσης η ΕΥΔΑΠ, η Σαράντης και η Jumbo, με τον ΟΠΑΠ να κλείνει στο -1,84% και τα 15,51 ευρώ.

Στο 3,02% και με ισχυρή αντίθετη κίνηση η Τιτάν μετά τα ισχυρά αποτελέσματα. Κέρδη επίσης για Lamda και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ στο 0,37% έκλεισε ο ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider