Επιφυλακτικότητα και αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιφυλακτικότητα και αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Η απαισιοδοξία κερδίζει έδαφος μεταξύ των επενδυτών στον απόηχο της δημοσιοποίησης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve.

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται την Πέμπτη οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με την επιφυλακτικότητα να κερδίζει έδαφος μεταξύ των επενδυτών στον απόηχο της δημοσιοποίησης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπου η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Federal Reserve εξακολουθεί να «βλέπει» σοβαρούς πληθωριστικούς κινδύνους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,53% στις 452,80 μονάδες, με τον κατασκευαστικό κλάδο να οδηγεί την πτώση με απώλειες 1,2%, ενώ κέρδη 0,5% καταγράφει ο κλάδος των ορυκτών. Ο δείκτης Eurostoxx 50 βρίσκεται στις 4.249,71 μονάδες, με απώλειες 0,81%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη χάνει 0,61% στις 15.963 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που βρίσκεται στις 7.214 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,63%.

Παρόμοια εικόνα και στο Λονδίνο, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,53% στις 7.318 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο πέφτει 0,6% και διαπραγματεύεται στις 28.002 μονάδες.

Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9,311.20 μονάδες, με απώλειες 0,42%.

Πίσω στις ΗΠΑ, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της FOMC έδειξαν ότι «οι περισσότεροι συμμετέχοντες εξακολουθούν να βλέπουν σημαντικούς κινδύνους ανοδικής απόκλισης του πληθωρισμού, γεγονός που θα απαιτούσε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

Το μεγάλο ερώτημα για τους αξιωματούχους είναι εάν το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων είναι επαρκώς περιοριστικό για να επαναφέρει τον πληθωρισμό πίσω στο 2%.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed στη συνεδρίαση του Ιουλίου είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μικρές διακυμάνσεις ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Πέμπτης στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, με τα πρακτικά της Fed να δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές και να βάφουν στα κόκκινα τα ταμπλό εκτός από τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έχασε 0,44% και έπεσε στις 31.626 μονάδες, όπως και ο δείκτης HSI στο Χρηματιστήριοπ του Χονγκ Κονγκ που υποχώρησε κατά 0,03% στις 18.322 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 3.163 μονάδες, ενώ ο Shenzhen Component διαμορφώθηκε στις 10,644 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,61%.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI έχασε 0,23% για να κλείσει στις 2.519 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 7.146 μονάδες, με απώλειες 0,68%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρακτικά Fed: Οι αξιωματούχοι παραμένουν ανήσυχοι για τον πληθωρισμό

Με ποιους όρους εξετάζεται η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ναυτιλία: Το «πισωγύρισμα» της ελληνικής ακτοπλοΐας, οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider