Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στροφή στο «κόκκινο» με το βλέμμα σε αποτελέσματα και BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στροφή στο «κόκκινο» με το βλέμμα σε αποτελέσματα και BoE
Από τα μικρά κέρδη νωρίτερα, γύρισαν σε πτώση οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Τελευταία ενημέρωση 14:54

Σε πτώση γύρισαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διαγράφοντας τα μικρά κέρδη που κετάγραφαν νωρίτερα, προς το κλείσιμο μιας εβδομάδας που σημαδεύτηκε από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch καθώς και τη νέα αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,31%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει πτώση 0,24%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,06%, στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,64%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,10%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, o FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες 0,66% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 0,25%.

Εχθές, η BoE, προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντας σε υψηλό 15 ετών. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Επιπλέον, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτιμούν τις επιπτώσεις της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Fitch.

Εξάλλου, συνεχίζονται τα εταιρικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο. Η Commerzbank, ανακοίνωσε υψηλότερα καθαρά κέρδη, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 2,13 δισ. ευρώ από 1,48 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η μετοχή της υποχωρεί περί το 2%.

Ανώτερα των εκτιμήσεων ήταν τα κέρδη β’ τριμήνου που ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, Credit Agricole, ενισχυμένη από την απόδοση των τμημάτων ασφαλίστρων και καταναλωτικών δανείων. Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 2,04 δισ. ευρώ έναντι κερδών 1,64 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, με αύξηση 25% και ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις για κέρδη 1,39 δισ. ευρώ. Η μετοχή της κάνει ράλι περί του 6%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών ετών, κατά 7%.

Ωστόσο, στην Ευρωζώνη, απροσδόκητη υποχώρηση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο, ως ένδειξη ότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι φόβοι για επιβράδυνση συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη καταναλωτική ζήτηση. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,3% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, όταν αυξήθηκαν κατά 0,6%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Ασία

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έκλεισε με οριακές απώλειες 0,02%, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,19%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα έχασε 0,1%. Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,23% και ο Shenzhen Component 0,67%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,79%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider