Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο - Προσπάθεια επαναφοράς πάνω από τις 1.300 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο - Προσπάθεια επαναφοράς πάνω από τις 1.300 μονάδες
Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο. Μαζεύουν κέρδη οι επενδυτές, μετά το ισχυρό ράλι.

Τελ. ενημέρωση 13:40

Αφορμής δοθείσης για μια ισχυρή διόρθωση τόσο στο ΧΑ όσο και στις μεγάλες διεθνείς αγορές, η - ετεροχρονισμένη και παράξενη - υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch, με τη μεγαλύτερη οικονομία να χάνει από έναν ακόμη οίκο αξιολόγησης το triple A.

«Είμαι πολύ μπερδεμένος με αρκετές πτυχές αυτής της ανακοίνωσης, καθώς και με το χρονικό σημείο που γίνεται», έγραψε στο Twitter ο El-Erian, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz. «Αυτή η κίνηση είναι πιο πιθανό να μην επηρεάσει αρκετά παρά να έχει έναν διαρκή ανατρεπτικό αντίκτυπο στην οικονομία και τις αγορές των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο El-Erian.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers επέκρινε την υποβάθμιση της Fitch στο X, δημοσιεύοντας ότι η απόφαση είναι «περίεργη και άστοχη» δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία δείχνει «πιο δυνατή από το αναμενόμενο».

Από funds με ένα αυστηρό πρότυπο επενδύσεων σε κατηγορίες assets και χώρες με ΑΑΑ, πιθανώς να υπάρξουν κάποιες ρευστοποιήσεις, με τις αγορές να αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα εξαιτίας του αστάθμητου παράγοντα, καθώς μια τέτοια κίνηση δεν βρίσκονταν στο ραντάρ τους και όχι τόσο με την υποβάθμιση ως κίνηση. Προφανώς η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη S&P πριν από 12 χρόνια αποτέλεσε μια πολύ μεγαλύτερη είδηση και επέτρεψε στους επενδυτές να προσαρμοστούν στην πιο σημαντική αγορά ομολόγων στον κόσμο που δεν είναι πλέον «καθαρή AAA».

Στα ενδότερα άκρως θετικές επιδόσεις κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υπερβαίνοντας των εκτιμήσεων του consensus των αναλυτών.

Η τράπεζα αναβάθμισε το guidance τόσο για φέτος όσο και για το 2025, ως προς τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων βάσει οργανικής κερδοφορίας σε επίπεδα άνω του 15% για φέτος και διατήρηση ενός βιώσιμου επιπέδου της τάξεως άνω του 13% μέχρι το 2015, έναντι 11% περίπου και άνω του 12% αντίστοιχα, σύμφωνα με το προηγούμενο guidance.

Παράλληλα, η διοίκηση προέβη στην αναβάθμιση του guidance για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) αναμένοντας να ξεπεράσουν τα 1,10 ευρώ για φέτος και το 2025 από 0,75 και 0,9 ευρώ, αντίστοιχα (στη βάση των προηγούμενων κατευθυντήριων γραμμών), με εκτίμηση για DFR (επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) στο συντηρητικό 3,75% για φέτος και 2,5% μέχρι τα τέλη του 2025, με το beta καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 9% περίπου στο δεύτερο τρίμηνο και το καθαρό επιτοκιακό περιθώρο (ΝΙΜ) στο δεύτερο τρίμηνο στο 2,78%, με εκτίμηση για άνω του 3% για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, σημαντική αύξηση πωλήσεων της τάξης του 19% πέτυχε η Jumbo τον Ιούλιο, σύμφωνα με χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τον καύσωνα. Επιπλέον, αποφασίστηκε η διανομή μεικτού μερίσματος 0,3220 ευρώ ανά μετοχή. Για το πρώτο επτάμηνο του 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά +20% περίπου, επίδοση υψηλότερη από την εκτίμηση της Διοίκησης για την αύξηση των ετήσιων πωλήσεων κατά +15% περίπου.

Στο ταμπλό, μετά τη χθεσινή διόρθωση το ΧΑ φαίνεται πως θα πάει να δοκιμάσει το χάσμα στις 1.250 - 1.247 μονάδες και ο επόμενος σημαντικός πυθμένας είναι στις 1.227 μονάδες όπου θα κρίνει την ταση. Αυτό οφείλεται κατά βάση και στην καθοδική διάσπαση των 1.300 μονάδων που ενεργοποιεί τη σφήνα.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε να υποχωρεί μέχρι και στις 1.281,70 μονάδες προτού μαζέψει και επανέλθει σταδιακά προς τις 1.300 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,79%, με τζίρο που ξεπερνά τα 76 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 διολισθαίνει κατά 1,75% στις 3.148,17 μονάδες. Κύμα ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο με τον δείκτη να υποχωρεί κατά 2,33% στις 1.053,58 μονάδες.

Στις τράπεζες βαριές απώλεις 3,37% για Alpha Bank, 3,28% για τη Eurobank και 1,82% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,44 ευρώ. Στο -1,06% βρίσκεται η ΕΤΕ στα 6,134 ευρώ.

Επιπλέον, βαθύ κόκκινο επικρατεί στα περισσότερα blue chips με την Aegean από το -5% να βρίκεται πλέον στο -1,6%, τη Μυτιληναίος στο -2,68%, τη ΔΕΗ στο -2,98% και τη Cenergy στο -3,06%, όλες σε μια προσπαθεια απορρόφησης της προσφοράς.

Μάλιστα η Viohalco από το -3,88% επανήλθε σε ισορροπία, ενώ πιέσεις ασκούνται σε ΕΧΑΕ (-2,7%), Intrakat (-3,36%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η EpsilonNet μάζευψε το -7,69%, τα Πλαστικά Θράκης βρίσκονται στο -2,9% και η Alumil από το -5,54% βρίσκεται πλέον στο 7,58% και τα 3,69 ευρώ.

Οι τόσο επιθετικές ρευστοποιήσεις εξηγούνται τόσο από το διεθνές κλίμα που έδειξε να επιδώνεται λόγω της υποβάθμισης των ΗΠΑ, αλλά από την ισχυρή υπεραπόδοση της αγοράς, που τρέχει ένα ισχυρό ράλι από τις αρχές τους έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider