Κέρδη σχεδόν 2,5% για το πετρέλαιο μετά το νέο «χτύπημα» του OPEC+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη σχεδόν 2,5% για το πετρέλαιο μετά το νέο «χτύπημα» του OPEC+
Με άνοδο υποδέχονται οι τιμές του πετρελαίου την απόφαση του κρατών μελών της συμμαχίας OPEC+ για παράταση της μείωσης της παραγωγής αργού μέχρι τα τέλη του 2024.

Τελευταία ενημέρωση 15.43

Με άνοδο υποδέχονται οι τιμές του πετρελαίου την απόφαση του κρατών μελών της συμμαχίας OPEC+ για παράταση της μείωσης της παραγωγής αργού μέχρι τα τέλη του 2024, απόφαση η οποία λήφθηκε μετά τη σύνοδο των 13 χωρών μελών του OPEC και των δέκα συνεργαζόμενων χωρών, που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη.

Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας (15.43 ώρα Ελλάδος), τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate καταγράφει κέρδη 2,66% και διαπραγματεύεται στα 73,64 δολάρια/βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου brent, με τα συμβόλαια Ιουνίου να ενισχύονται κατά 2,48% στα 78,01 δολάρια/βαρέλι.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει την τιμή του μαύρου χρυσού.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Σαλμάν, είπε ότι η μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μπορεί να παραταθεί και μετά τον Ιούλιο, εάν χρειαστεί. Πρόκειται για «εθελοντική» μείωση, διευκρίνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, στη Βιέννη.

Αναφορικά με την παράταση των μειώσεων στην παραγωγή που εφαρμόζονταν από τις αρχές Μαΐου από 9 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία (συνολικά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως) ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ ανέφερε πως η απόφαση «ήταν το αποτέλεσμα των συζητήσεων», ενώ τόνισε πως ο OPEC και οι σύμμαχοί του έχουν προχωρήσει συνολικά σε μείωση της παραγωγής κατά 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στις αγορές.

Σύμφωνα με το Reuters, Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν επτά ώρες και τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για διαφωνίες μεταξύ των 23 χωρών που, όλες μαζί, κατέχουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Η Ρωσία ήταν επιφυλακτική απέναντι στην περαιτέρω μείωση της παραγωγής, καθώς με το πετρέλαιο χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. Η Μόσχα δεν έχει να κερδίσει κάτι από την αύξηση της τιμής. Λόγω των δυτικών κυρώσεων, επιτρέπεται να εξάγει πετρέλαιο σε τιμή ίση ή μικρότερη των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Πάνω από αυτό το όριο, απαγορεύεται στις εταιρείες (ασφάλειες, ναυτιλιακές) να της παράσχουν τις υπηρεσίες τους για τη θαλάσσια μεταφορά του μαύρου χρυσού.

«Δεν είχαμε διαφωνίες. Είναι μια κοινή απόφαση που ελήφθη προς το συμφέρον της αγοράς», διαβεβαίωσε ο Νόβακ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ινδία: Η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου επενδύει 12 δισ. δολάρια στην «πράσινη» ενέργεια

ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για παράταση των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής πετρελαίου έως το 2024

Επενδυτική βαθμίδα: Τι είναι, πώς καθορίζεται και γιατί αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider