Πιέσεις στη Wall Street ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το χρέος των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις στη Wall Street ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το χρέος των ΗΠΑ
Σε επίπεδο μήνα, ο Nasdaq έχει άνοδο σχεδόν 6,5%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,9%, ενώ ο Dow Jones έχει απώλειες, ύψους -3,1%.

Τελευταία ενημέρωση 21:04

H Wall Street την Τετάρτη σημειώνει συγκρατημένες καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη συζήτηση για το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους στην Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ ύψους 31,4 τρισ. δολαρίων και την επίτευξη νέων περικοπών στις ομοσπονδιακές δαπάνες πέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο αργά την Τρίτη, και προχωρά σήμερα Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για συζήτηση και την αναμενόμενη ψηφοφορία.

Η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε με ψήφους 7-6 για την έγκριση των κανόνων που επιτρέπουν τη συζήτηση από την ολομέλεια. Δύο Ρεπουμπλικάνοι της επιτροπής αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο. Η ψήφιση από τη Βουλή θα στείλει το νομοσχέδιο στη Γερουσία. Θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο πριν από τις 5 Ιουνίου, όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τα χρέη του για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, ένα γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.

«Νομίζω ότι έχουμε τις ψήφους για να το ψηφίσουμε σήμερα», δήλωσε ο Πάτρικ Μακ Χένρι, αντιπρόσωπος των Δημοκρατικών που βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία του χρέους.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,48% στις 32.885 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 0,50% στις 4.184 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώνεται 0,42% στις 12.962 μονάδες. Σε επίπεδο μήνα, ο Nasdaq έχει άνοδο σχεδόν 6,5%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,9%, ενώ ο Dow Jones έχει απώλειες, ύψους -3,1%. Η υπεραπόδοση του τεχνολογικού Nasdaq οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, που συμπαρέσυρε και την μετοχή της Nvidia, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την Τρίτη.

Πάντως, παρότι η συμφωνία Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικανών αποτελεί θετικό νέο, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ακόμη να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα, όπως αναφέρει ο Μπομπ Σταρκ, επικεφαλής στρατηγικής της Kyriba. H συμφωνία για το χρέος είναι μόνο το πρώτο βήμα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να αποφύγει μία κρίση ρευστότητας.

Οι επενδυτές είναι επίσης προετοιμασμένοι για πιθανή μεταβλητότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα σπεύσει γρήγορα να ξαναγεμίσει τα άδεια ταμεία του με ομολογιακές εκδόσεις όταν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους και η μεγάλη προσφορά θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στις τιμές.

Από τους κλάδους της αγοράς που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο είναι οι «αμυντικές» μετοχές, οι οποίες υποχωρούσαν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και οι «κυκλικές» μαζί με τον κλάδο ενέργειας, υπογράμμισε ο Κουίνσι Κρόσμπι, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. Ο Στιούαρτ Κάιζερ, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής για τις αγορές της Citi, επεσήμανε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερο στήριγμα στους τομείς εκείνους που είχαν μείνει πίσω φέτος, όπως οι μετοχές των εταιρειών με πιο αδύναμους ισολογισμούς και τις μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Μάκρο

Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, καταδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, ακόμη και όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού. Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν σε 10,1 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα, από 9,7 εκατομμύρια τον Μάρτιο, νούμερο που αποτελεί υψηλό από τον Ιανουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν πως το νούμερο θα είναι κάτω από 9,5 εκατομμύρια. Οι απολύσεις αλλά και οι παραιτήσεις μειώθηκαν, ενώ οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν, με τις ανοικτές θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε 666.000 από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Η ανεργία υποχώρησε στο 3,4% τον Απρίλιο σε χαμηλό 54 ετών.

Ο Chicago PMI, δείκτης που καταγράφει την οικονομική δραστηριότητα στο Σικάγο και θεωρείται αντιπροσωπευτικός για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσε μεγάλη πτώση τον Μάιο πέρα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Chicago PMI, υποχώρησε στις 40,4 μονάδες από 48,6 τον Απρίλιο, σύμφωνα με το MarketWatch. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 47 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: «Εύθραυστες» οι προοπτικές της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας - Ποιους κινδύνους επισημαίνει

Ντε Γκαλό: Ξεπέρασε το peak ο πληθωρισμός στη Γαλλία

«Καμπανάκι» Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ευάλωτες οι αγορές σε ένα αιφνίδιο sell-off

gazzetta
gazzetta reader insider insider