Ράλι στην Wall Street με «αέρα συμφωνίας» για το χρέος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι στην Wall Street με «αέρα συμφωνίας» για το χρέος
«Άλμα» 2% για τον Nasdaq, πάνω από τις 33.000 μονάδες σκαρφάλωσε ο Dow Jones.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η αναπτερωμένη αισιοδοξία για μία επιτυχή κατάληξη στις συνομιλίες για την αύξηση του ορίου του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτυπώθηκε στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έπιασε ξανά τις 33.000 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1%, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 έκλεισε με άνοδο 1,3% στις 4.205 μονάδες. Νέο ράλι μετά την χθεσινή συνεδρίαση για τον τεχνολογικό δείκτη, με τον Nasdaq να ολοκληρώνει στις 12.975 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 2,19%.

Σε εβδομαδιαία κλίμακα, ο τεχνολογικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,5% και σημείωσε άνοδο για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα, ενώ ο S&P έκλεισε το πενθήμερο με οριακά κέρδη 0,3%. Στον αντίποδα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, «άλμα» σχεδόν 6% σημείωσε η μετοχή της Intel, ενώ σημαντικά κέρδη 4% κατέγραψε ο τίτλος της American Express.

Αναφορικά με το σίριαλ της αύξησης του ορίου του χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μπορεί η νέα συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι να μην έβγαλε τον πολυαναμενόμενο λευκό καπνό, ωστόσο πηγές του Λευκού Οίκου σημείωναν πως οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία που προβλέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους για δύο χρόνια.

Μάκρο

Άνοδο εμφάνισε στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο o δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που θεωρείται ως η «αγαπημένη» μέτρηση της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε ετήσιο επίπεδο, ο γενικός PCE διαμορφώθηκε στο 4,4% από 4,2% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός PCE διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι 0,1% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Σε ετήσιο επίπεδο ο δομικός PCE -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- διαμορφώθηκε στο 4,7% έναντι 4,6% τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PCE διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι 0,3% τον Μάρτιο και αντί για 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται πως για τον Απρίλιο ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 4,9% και ο δομικός πληθωρισμός στο 5,5%.

Την ίδια στιγμή, άνοδο 17% κατέγραψε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγαθών στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, καθώς διαμορφώθηκε στα 96,8 δισ. δολάρια, κυρίως εξαιτίας της σημαντικές υποχώρησης των εξαγωγών της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

Πιο αναλυτικά, οι εισαγωγές τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 1,8% στα 260 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,5% στα 163,3 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση του εμπορικού ελλείμματος στα αγαθά των ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ τον Μάρτιο το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 82,7 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Walgreens: Περικοπές προσωπικού κατά 10% - 504 θέσεις καταργούνται

ΗΠΑ: Ανέκαμψε ελαφρά το καταναλωτικό κλίμα τον Μάιο

Πετρέλαιο: «Σώθηκε» το πρόσημο στην εβδομάδα με κέρδη 1%

gazzetta
gazzetta reader insider insider