Χρηματιστήριο: Τα νέα δεδομένα μετά την «αντίδραση ελατηρίου» - Σε ιστορικό υψηλό οι τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Τα νέα δεδομένα μετά την «αντίδραση ελατηρίου» - Σε ιστορικό υψηλό οι τράπεζες
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται γύρω από την εγχώρια αγορά μετοχών, μετά το χθεσινό αγοραστικό κρεσέντο και την εκτίναξη του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 1.200 μονάδων.

Τελευταία ενημέρωση 12:15

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται γύρω από την εγχώρια αγορά μετοχών, μετά το χθεσινό αγοραστικό κρεσέντο και την εκτίναξη του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 1.200 μονάδων.

Με το τοπίο στο πολιτικό σκηνικό να ξεκαθαρίζει σε μεγάλο βαθμό μετά την ευρεία επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο» της αυτοδυναμίας και της εξάλειψης του πολιτικού ρίσκου, το Χρηματιστήριο άρχισε να προεξοφλεί μια πιο άμεση, χρονικά, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα επιφέρει μια σειρά θετικών επιδράσεων σε ολόκληρο το φάσμα των εισηγμένων (μεγαλύτερες τοποθετήσεις και εμπορευσιμότητα στη βάση και των φθηνών αποτιμήσεων - ένταξη στο «ραντάρ» των ισχυρών διεθνών χαρτοφυλακίων και δεικτών με μεγαλύτερη προβολή), στο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και των εταιρειών και στο πέρασμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο «χάρτη» των αναπτυγμένων αγορών.

Μάλιστα, η Standard & Poor's επισήμανε χθες πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την εκτιμώμενη περίοδο που θέτει, έως το 2026. Παράλληλα, οι θετικές αναθεωρήσεις των αξιολογήσεων είναι επίσης πιθανό να εξαρτηθούν από το εάν η επόμενη κυβέρνηση διατηρήσει τον ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε τόσο η Moody's, που έκρινε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «credit positive» (πιστωτικά θετικό), όσο και η DBRS που θεωρεί πως η διατήρηση και η συνέχεια της πολιτικής και εφαρμογής ενός μεταρρυθμιστικού πλαισίου και υλοποίησης επενδύσεων μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας συμβάλλοντας σε πιθανές πιστωτικές βελτιώσεις στην αξιολόγηση του οίκου.

Η αντίδραση λοιπόν της αγοράς, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν άμεση και «επιθετική», καθώς από τις 1.137,73 μονάδες εκτινάχθηκε (ανοδικό - «bullish gap») προς νέα υψηλά εννιαετίας, στις 1.217,04 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό) κερδίζοντας μέχρι και 79,31 μονάδες (68,98 μονάδες το τελικό αποτέλεσμα), με βασικό «μοχλό» τους τραπεζικούς τίτλους αλλά και επιμέρους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που βρέθηκαν στο στόχαστο των πολιτικών διαξιφισμών.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, «η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστήριου Αθηνών έκρυβε μια τεράστια υπεραπόδοση, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τις 9 Νοεμβρίου του 2020, όταν η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είχε μια αποτελεσματικότητα που ξεπερνούσε το 90% και τα πιο «risky assets» παγκοσμίως εκτινάχθηκαν, καθώς οι επενδυτές έβλεπαν το δρόμο της εξόδου από την πανδημία». Ομοίως, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε κατά 14,2 μονάδες βάσης, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων κινήθηκαν όλες υψηλότερα (+3,1 μονάδες βάσης το Bund, +2,8 μονάδες βάσης το γαλλικό δεκαετές και +4,2 μονάδες βάσης το ιταλικό δεκαετές).

Βέβαια, η πρόσδεση στο «άρμα» ανόδου και στην ισχυρή τάση, ενδέχεται να επιφέρει μια μερική κατοχύρωση κερδών από χαρτοφυλάκια που θα θελήσουν να διαφυλάξουν μέρος της υπεραπόδοσης (τάση που αποτυπώθηκε και προς τις δημοπρασίες), με βασικό στόχο τη διάσπαση των 1.260 μονάδων και μια μετέπειτα πιθανή πλάγια διόρθωση.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ, «ο Γενικός Δείκτης, έφτασε σε υψηλά εννέα ετών στον απόηχο μιας... αξέχαστης συνεδρίασης. Το θετικό κλίμα που προυπήρχε στη Λεωφόρο Αθηνών βρήκε διέξοδο, με το Γενικό Δείκτη, τους κλαδικούς δείκτες αλλά και επιμέρους τίτλους να θυμίζουν «πιεσμένα ελατήρια» σε αναζήτηση νέας ισορροπίας. Το «ξέσπασμα» έκανε τον Γενικό Δείκτη να διαπεράσει και τις 1.200 μονάδες, οι οποίες αποτελούν πλέον το σημείο αναφοράς των επόμενων μετεκλογικών - προεκλογικών συνεδριάσεων και με ανοδικό διαγραμματικό στόχο τις 1.380. Ασφαλώς, δεν ανακάλυψαν οι ενδιαφερόμενοι σήμερα το ΧΑ, απλά πήραν την «εκλογική επιβεβαίωση», η οποία δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την φιλοεπενδυτικότητα της ελληνικής πολιτικοοικονομικής σκακιέρας».

Φυσικά, όπως σώστα επισημαίνει, «θα αποφύγουμε τους bullish διθυράμβους, καθώς οι συνεδριάσεις ακραία υψηλών συναλλαγών και «χασμάτων» (gaps) είναι εξαιρετικά δύσκολες στην προσέγγισή τους. Συγκεκριμένα, αφενός οι βεβιασμένες αγορές μοιάζουν επιπόλαιες, αφετέρου το σορτάρισμα αφελές και η ρευστοποίηση κερδών πρώιμη. Μπαίνοντας στο καλοκαίρι, οι όγκοι συναλλαγών θα περάσουν το κλασικό τεστ της «θερινής ραστώνης», με τους αγοραστές να καλούνται να αποφασίσουν αν οι όποιες μικροβυθίσεις (dips) θα αποτελούν ευκαιρία χτισίματος θέσεων ή αν η αγορά έχει ανέβει «too far, too fast» και θα χρειαστούν νέοι πανίσχυροι «καταλύτες» προκειμένου να συντηρήσουν το εν εξελίξει ράλι».

Επιμέρους, η μετοχή της ΔΕΗ, ηγήθηκε της ανοδικής ορμής, με κέρδη 15,93% στα 9,39 ευρώ, καθώς ο τίτλος βρήκε διέξοδο διαφυγής και εκτόνωσης, μετά τα πολιτικά προεκλογικά «πυρά» που δέχθηκε και των φόβων μιας πιθανής κρατικοποίησης (προεκλογικά) και της εικόνας των αποτελεσμάτων. Έτσι, ο τίτλος υπεραποδίδει μιας και η εταιρείας θα προχωρήσει απρόσκοπτα στο πολλά υποσχόμενο επενδυτικό της πλάνο. Κατά συνέπεια, τα 9,88 ευρώ και τα 10,36 αποτελούν τις επόμενες αντιστάσεις, ενώ όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα πάνω από τα 8,90 ευρώ, η τάση είναι επιθετική. Θυμίζουμε το υψηλό της προ - αύξησης στα 11 ευρώ, ενώ η ΑΜΚ έγινε στα 9 ευρώ με το μεγάλο πακέτο στα 10,32 ευρώ.

Στο ταμπλό, κυριαρχεί ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον («stock picking») που θα παραμείνει καθώς η χθεσινή αγοραστική ένταση καταλαγιάζει και τη θέση της παίρνει το όποιο ξεκαθάρισμα, η ωριμότητα επιλογών και η αναδιαμόρφωση των στρατηγικών. Από την άλλη, υπάρχουν χαρτοφυλάκια, που φαίνεται, προς τα μέσα της συνεδρίασης, να τοποθετούνται σε ακόμη υψηλότερες τιμές, στέλνοντας το Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1.210 μονάδων με τον τζίρο στα 58,211 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,38% στις 3.000 μονάδες, με ανοδική τμήση των 1.000 μονάδων από τον τραπεζικό δείκτη, τιμές που είχε να δει εδώ και πέντε χρόνια (άνοδος 2,11% στις 1.012,99 μονάδες).

Οι 1.261 μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο των «long», με τη ζώνη των 1.400 μονάδων και των υψηλών του 2013 να αποτελούν ένα ουσιαστικό επίπεδο στόχου και τις 1.140 μονάδες να γυρνούν σε μια σημαντική στήριξη.

Διαφοροποίηση παρατηρείται μεταξύ των τραπεζικών τίτλων, με την Alpha Bank να συνεχίζει στο ξέφρενο ανοδικό τέμπο με κέρδη 3,76% φτάνοντας τα 1,4215 ευρώ, τη Eurobank στο 2,87% και τα 1,615 ευρώ και την Πειραιώς στο 2,6% και τα 2,76 ευρώ, τη στιγμή που στην Εθνική Τράπεζα καταγράφεται μια κατοχύρωση κερδών (-0,36% στα 6,158 ευρώ), ενώ καλύπτεται μέρος της υψηλότερης προσφοράς που υπήρξε.

Ανοδικά συνεχίζει η ΕΧΑΕ με κέρδη 4,24% στα 4,795 ευρώ (εξαιτίας του μεγάλου όγκου και του πλαισίου επιστροφής στο «χάρτη» των αναπτυγμένων αγορών), με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 3,71% και στα 12,86 ευρώ, τον ΟΤΕ στο 1,49% και τα 14,33 ευρώ και τον ΟΠΑΠ στο 1,35% και σε νέα πολυετή υψηλά. Ακολουθούν ηπιότερα ανοδικά, Mytilineos, ΔΕΗ, Intrakat και Viohalco.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως παρά τη σημαντική υπεραπόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις αρχές του έτους, η εγχώρια αγορά συνεχίζει να εμφανίζεται ως μία από τις φθηνότερες παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, ο FTSE 25 διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 8,8x για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με ένα σημαντικό discount τόσο έναντι του δείκτη MSCI EM (στο 11,8x) όσο και έναντι του Stoxx 600 (στο 13,3x). Το discount έναντι άλλων αγορών παραμένει υψηλό καθώς: i) το Χρηματιστήριο αποτελεί τη μοναδική αναδυόμενη αγορά που προσφέρει έκθεση σε σκληρό νόμισμα και ii) η χώρα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Να υπενθυμίσουμε πως η Eurobank Equities επισήμανε πως «ο εκλογικός κύκλος αποτελούσε το τελευταίο εμπόδιο για τις ελληνικές μετοχές, η εξάλειψη του οποίου αναμένεται να επιφέρει ένα απότομο re - pricing των ελληνικών assets τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν γύρω από την περαιτέρω διεύρυνση του ισχυρού εγχώριου επενδυτικού «story» των επόμενων ετών (αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% - 3%, ελκυστικά χαρακτηριστικά χρέους, φθηνές αποτιμήσεις)». Η Χρηματιστηριακή υποστηρίζει μια κλίση προς την ανάληψη ενός υψηλότερου ρίσκου, με τα χαρτοφυλάκια να μετατοπίζονται προς τις μετοχές με ένα υψηλότερο «beta», όπως οι τράπεζες και η ΔΕΗ, που αναμένει ότι θα είναι από τους κύριους ωφελούμενους της ηχηρής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, λαμβάνοντας θέση στη βάση του επερχόμενου re - rating των ελληνικών μετοχών, η Eurobank Equities τοποθετεί τη ΔΕΗ (σε αντικατάσταση του ΟΤΕ) και την Τράπεζα Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές της («top picks»), στις οποίες εντάσσονται οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της Jumbo και της Mytilineos.

Από την άλλη, σε αλλαγή σύστασης από «buy» σε «ουδέτερη» για τη μετοχή της Eurobank προχώρησε η Citi, θέτοντας τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ από 1,60 προηγουμένως, για λόγους αποτίμησης μετά από τις πολύ ισχυρές επιδόσεις που έχει καταγράψει ο τίτλος κατά τους τελευταίους δύο μήνες και ειδικά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Ευρύτερα, μετά από ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο, που χαρακτηρίζονται από την ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, η Citi αυξάνει τις εκτιμήσείς της για τα υποκείμενα κέρδη κατά 9% για εφέτος, κατά 5% το 2024 και κατά 6% το 2025, στη βάση μιας πιο θετικής αξιολόγησης για τα περιθώρια, περιορίζοντας επίσης την εκτίμηση της για τα κόστη ώστε να αντικατοπτρίζει την πώληση της θυγατρικής της τράπεζας στη Σερβία που αναμένεται προς το τρίτο τρίμηνο.

Στο «bull case - θετικό σενάριο» (με 1% υψηλότερο ROTE και 100 μονάδες βάσης χαμηλότερο COE) η τιμή στόχος που ορίζει η Citi φτάνει τα 2,20 ευρώ, ενώ στο «bear case - αρνητικό σενάριο» (με 1% χαμηλότερο ROTE και 200 μονάδες βάσης υψηλότερο COE) η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 1,30 ευρώ.

Ανδρέας Βελισσάριος,

email: [email protected]

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες: Οι «καταλύτες» που μπορούν να διευρύνουν το εν εξελίξει «ράλι»

Τράπεζες: Τα οφέλη από το αποτέλεσμα της κάλπης – Τρέχουν στη... λεωφόρο της επενδυτικής βαθμίδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider