Επενδυτική «έκρηξη» στο Χρηματιστήριο μετά την ευρεία επικράτηση της ΝΔ - Διψήφιο «άλμα» για τράπεζες - Στο +7% ο Γενικός Δείκτης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτική «έκρηξη» στο Χρηματιστήριο μετά την ευρεία επικράτηση της ΝΔ - Διψήφιο «άλμα» για τράπεζες - Στο +7% ο Γενικός Δείκτης
Η εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου και ο ορθάνοιχτος, πλέον, δρόμος που ανοίγεται για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελούν τους ισχυρούς «μοχλούς» της απαρχής ενός νέου ανοδικού «κύματος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ισχυρό «ράλι» σε τράπεζες και δεικτοβαρείς τίτλους. Eπενδυτική ευφορία σε ολόκληρο το ταμπλό με τον τζίρο να ξεπερνά τα 180 εκατ. ευρώ. Τι εκτιμούν χρηματιστές και διαχειριστές στο insider.gr.

Τελευταία ενημέρωση 12:40

Η εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου και ο ορθάνοιχτος, πλέον, δρόμος που ανοίγεται για την άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελούν τους ισχυρούς «μοχλούς» της απαρχής ενός νέου ανοδικού «κύματος» για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρότι σε ένα βαθμό είχε προεξοφληθεί μια επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και η περαιτέρω επιτάχυνση της υλοποίησης μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, φιλικών, προς την αγορά, με ή χωρίς ένα πλαίσιο συγκυβέρνησης, το εύρος της νίκης του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη (η διαφορά ξεπέρασε το 20% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με την τελευταία εικόνα των δημοσκοπήσεων πέριξ του 7% και του πρώτου exit poll στο 11%) και η βέβαιη, όπως όλα δείχνουν, αυτοδυναμία στο δεύτερο γύρο, αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές εισροές νέων κεφαλαίων προς τους τραπεζικούς τίτλους αλλά και επιμέρους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που βρέθηκαν στο στόχαστο των πολιτικών διαξιφισμών, βελτιώνοντας και την ευρύτερη μεγάλη εικόνα της αγοράς.

Μάλιστα, σε σχόλιο μετά το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτικά θετική). Μια κίνηση, που ουσιαστικά «ανοίγει το δρόμο» προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2» από το «Ba3».

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Αλεβίζος Αλεβιζάκος, Managing Director της Axia Ventures στο σκέλος των επενδυτικών υπηρεσιών, «το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από ότι υπολόγιζαν οι αγορές, δείχνοντας προς ένα ξεκάθαρο νικητή. Κατά συνέπεια, το short - term volatility που περιμέναμε τις πρώτες μέρες θα είναι μικρότερο, ενώ είναι πολύ πιθανό οι όγκοι να αυξηθούν. Με τα χθεσινά ποσοστά, παρόλο που φαινεται οτι θα χρειαστεί και μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για το σχηματισμο κυβερνησης, η Νέα Δημοκρατία δείχνει ικανή να προχωρήσει σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ίσως και ισχυρότερη από την προηγούμενη τετραετία. Φυσικά, μια σταθερή κυβέρνηση αποτελεί ένα θετικό παράγοντα για όλα τα ελληνικά risky assets μεσομακροπροθεσμα».

Γύρω από συγκεκριμένες μετοχές η Axia Ventures εκτιμά ότι i) η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και η Εθνική Τράπεζα θα επωφεληθούν από το ξεκάθαρο, πλέον, πολιτικό σκηνικό, ii) οι εταιρείες κατασκευών - υποδομών και η ΕΥΔΑΠ από τις αδιάλειπτες διαγωνιστικές και ρυθμιστικές διαδικασίες και iii) οι συστημικές τράπεζες, και οι μετοχές με υψηλούς όγκους (ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo και Motor Oil) αναμένεται να αντιδράσουν στην προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας καθώς και η ΕΧΑΕ από την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.

«Τα δεδομένα ευνοούν την ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου καθώς υποδεικνύουν την επιθυμία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές» σχολιάζει με τη σειρά του στο insider.gr ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης Χρηματιστηριακής. «Άλλωστε, η αγορά ελπίζει σε μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας που θα φέρει εις πέρας τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία, δίχως παλινωδίες και πειραματισμούς. Προφανώς είναι ζητούμενο να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση στις 25 Ιουνίου» συμπληρώνει ο έμπειρος χρηματιστής.

Νωρίτερα από την έναρξη της συνεδρίασης, διαχειριστές με τους οποίους επικοινώνησε το insider.gr ανέμεναν ένα υψηλό ανοδικό «gap» που μπορεί να έφτανε και στο 5%, με μια περαιτέρω ισχυροποίηση και υπεραπόδοση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών της τάξεως του 8% περίπου, ενώ ως προς τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τόσο οι ίδιοι, όσο και οι αναλυτές της Eurobank Equities αναμένουν μια άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας που μπορεί να ξεπεράσει και τις 172 έδρες.

Έτσι άνοιξε και το Χρηματιστήριο, καθώς με ένα υψηλό «gap» και με άνοδο της τάξεως του 6,76% πέρασει προς τις 1.208,89 μονάδες, με το ανοδικό «trend» να ισχυροποιείται στη συνέχεια και τον Γενικό Δείκτη να φτάνει στο 7,20% (81,48 μονάδες υψηλότερα) με «έκρηξη» τζίρου στα 180 εκατ. ευρώ (σε λιγότερο από δύο ώρες). Σχεδόν ολόκληρο το ταμπλό «βάφεται πράσινο» (104 μετοχές με θετικό πρόσημο - 14 με αρνητικό και 14 αμετάβλητες) με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 8,45% στις 2.998,92 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει «άλμα» της τάξεως του 15,39% στις 1.017,20 μονάδες.

Να σημειωθεί πως παρά τη σημαντική υπεραπόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις αρχές του έτους, η εγχώρια αγορά συνεχίζει να εμφανίζεται ως μία από τις φθηνότερες παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, ο FTSE 25 διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 8,8x για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με ένα σημαντικό discount τόσο έναντι του δείκτη MSCI EM (στο 11,8x) όσο και έναντι του Stoxx 600 (στο 13,3x). Το discount έναντι άλλων αγορών διευρύνεται περαιτέρω καθώς: i) η Ελλάδα είναι η μόνη αναδυόμενη αγορά που προσφέρει έκθεση σε σκληρό νόμισμα και ii) η χώρα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Διψήφια άνοδος για Alpha Bank (15,67% στα 1,388 ευρώ με τζίρο στα 23,6 εκατ.), Eurobank (15,10% στα 1,665 ευρώ), Εθνική Τράπεζα (16,27% στα 6,2320 ευρώ) και την Πειραιώς στο 14,60% και στα 2,7160 ευρώ με τζίρο στα 25,57 εκατ. ευρώ, απόρροια του κλίματος ευφορίας που επικρατεί. Η ΔΕΗ επίσης εκτινάσεται κατά 16,42% στα 9,43 ευρώ (τζίρο στα 19,67 εκατ.), με την ΕΧΑΕ στο 9,33%, τη Mytilineos να απέχει μια «ανάσα» από τα 30 ευρώ με άνοδο 7,45% και ΕΛΠΕ στο 5,49%, τη ΜΟΗ στο 4,68% και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 5,35%. Οι εντολές αγοράς που πυροδοτούνται κατά βούληση, ανεβάζουν όλες τις μετοχές προς υψηλότερα επίπεδα και προς νέα ιστορικά, παραμερίζοντας επιμέρους θεμελιώδη μεγέθη, σύγκριση δεικτών αποτίμησης και προοπτικές μικρότερων ή μεγαλύτερων εισηγμένων, με την αγοραστική «μανία» να κυριαρχεί στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Από την πλευρά της, η Eurobank Equities επισημαίνει πως «ο εκλογικός κύκλος αποτελούσε το τελευταίο εμπόδιο για τις ελληνικές μετοχές, η εξάλειψη του οποίου αναμένεται να επιφέρει ένα απότομο re - pricing των ελληνικών assets τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν γύρω από την περαιτέρω διεύρυνση του ισχυρού εγχώριου επενδυτικού «story» των επόμενων ετών (αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% - 3%, ελκυστικά χαρακτηριστικά χρέους, φθηνές αποτιμήσεις)». Η Χρηματιστηριακή υποστηρίζει μια κλίση προς την ανάληψη ενός υψηλότερου ρίσκου, με τα χαρτοφυλάκια να μετατοπίζονται προς τις μετοχές με ένα υψηλότερο «beta», όπως οι τράπεζες και η ΔΕΗ, που αναμένει ότι θα είναι από τους κύριους ωφελούμενους της ηχηρής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, λαμβάνοντας θέση στη βάση του επερχόμενου re - rating των ελληνικών μετοχών, η Eurobank Equities τοποθετεί τη ΔΕΗ (σε αντικατάσταση του ΟΤΕ) και την Τράπεζα Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές της («top picks»), στις οποίες εντάσσονται οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της Jumbo και της Mytilineos.

Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή, «η προέκταση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου, δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να καταλάβει περισσότερες από 170 έδρες, επιτυγχάνοντας έτσι μια άνετη, απόλυτη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, από την σκοπιά της αγοράς, αυτό αποτελεί ένα καλύτερο, από το αναμενόμενο, σενάριο που διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή ενός πλέγματος μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ αφήνει περιθώρια για της ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από αυτό που αναμένει η αγορά (επόμενος «καταλύτης» είναι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch στις 9 Ιουνίου).

Η Optima σε γενικές γραμμές, αναμένει - μετά και τη χθεσινή έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης που οδηγεί προς μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία - μια επιτάχυνση των φιλικών προς την αγορά μεταρρυθμίσεων στη δεύτερη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να διασφαλιστεί α) η θετική αναπτυξιακή τροχιά β) μια περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους σε σχετικούς όρους και γ) η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανόν προς το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Στη βάση λοιπόν των εκλογικών αποτελεσμάτων εντοπίζει τρία επίπεδα κλάδων και μετοχών που υποστηρίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτά (υψηλή έκθεση):

- Tράπεζες (χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, μικρότερα discounts στο σκέλος των σχετικών αποτιμήσεων σε σύγκριση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες) και ΕΧΑΕ (μεγαλύτερος όγκος, πλαίσιο επιστροφής στο «χάρτη» των αναπτυγμένων αγορών)

- ΔΕΗ, καθώς θα προχωρήσει απρόσκοπτα στο πολλά υποσχόμενο επενδυτικό της πλάνο,

- Εταιρείες πληροφορικής - software (είναι από τους πλέον ευνοούμενους κλάδους όσον αφορά την κατανομή των πόρων του RRF).

- Μετοχές με μέτρια έκθεση:

- Εταιρείες ενέργειας - Διυλιστήρια (δηλαδή Mytilineos, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή), καθώς i) το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο στις αγορές χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα θα συνεχιστεί ως γνωστόν, ii) δεν αναμένεται κάποιος πρόσθετος εφάπαξ φόρος και iii) οι φιλόδοξοι στόχοι στο τμήμα των ΑΠΕ αφήνουν άφθονα περιθώρια για επενδύσεις, με κίνητρα (προτεραιοποίηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ όσον αφορά τη σύνδεση με το δίκτυο, επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις στο τμήμα των έργων αποθήκευσης ενέργειας και άλλες επενδύσεις βαρύνουσας σημασίας).

- Κατασκευές - Παραχωρήσεις (συγκεκριμένα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, Ελλάκτωρ, Mytilineos) καθώς ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο «φάσμα» έργων υποδομής (και ΣΔΙΤ).

- Μετοχές με περιορισμένη έκθεση:

- Εταιρείες λιανικής (συγκεκριμένα ΟΤΕ, Coca Cola, Jumbo, ΟΠΑΠ, Fourlis): υποστηρίζονται από ένα θετικό μακροοικονομικό σκηνικό, με χαμηλότερο κόστος δανεισμού και χαμηλότερο WACC.

Μάλιστα, η Optima προβαίνει και σε μια μείωση της εκτίμησής της για το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) κατά 1%, γεγονός που αναμένεται να έχει μια θετική επίδραση της τάξεως του 13,5% κατά μέσο όρο στις τρέχουσες τιμές - στόχους για τις μετοχές που καλύπτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορική νίκη Κυριάκου Μητσοτάκη και ΝΔ - «Αντεστραμμένο» 2012

ΕΦΚΑ: Περιθώριο έως τις 31 Μαΐου για την εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας - Οι προϋποθέσεις ένταξης

Τουρισμός: Στροφή στην πολυτέλεια κάνει και η Θεσσαλονίκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider