ΕΚΤ και πληθωρισμός «κλέβουν» την «λάμψη» της Σουηδίας και της Νορβηγίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ και πληθωρισμός «κλέβουν» την «λάμψη» της Σουηδίας και της Νορβηγίας
Η κορώνα Σουηδίας και Νορβηγίας χάνουν την ελκυστικότητά τους στο carry trade.

Η Νορβηγία και η Σουηδία δεν είναι πλέον οι χώρες όπου οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος μπορούσαν να απευθυνθούν για να κυνηγήσουν υψηλότερες αποδόσεις, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί πλέον στην Eυρωζώνη.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, τα σχετικά υψηλά επιτόκια των Σκανδιναβικών χωρών και ο χαμηλός πληθωρισμός έκαναν τα νομίσματα των δύο χωρών ελκυστικά για carry trade κάθε φορά που η ζήτηση για πιο ριψοκίνδυνα νομίσματα ήταν υψηλή. Οι επενδυτές συνήθιζαν να δανείζονται σε νομίσματα χαμηλής απόδοσης όπως το ευρώ και το ελβετικό φράγκο και χρησιμοποιούσαν τα χρήματα αυτά για να αγοράζουν νορβηγική κορόνα και σουηδική κορόνα.

Ωστόσο, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να φθάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα των σκανδιναβικών χωρών, κάτι που θα συμβεί μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία του ευρώ, με την κορόνα Σουηδίας και Νορβηγίας να χάνουν την ελκυστικότητά τους στο carry trade.

To νόμισμα της Νορβηγίας αποτελεί αυτό με την χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών του G10 από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Η σουηδική κορόνα διαπραγματεύεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Αυτή τη στιγμή, οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Όσλο και Στοκχόλμη δεν έχουν και πολλά ακόμη που θα μπορούσαν να κάνουν χωρίς να πλήξουν τις οικονομίες τους. Στη Σουηδία, οι αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μία από τις χειρότερες κρίσεις στέγης και είναι υψηλός ο κίνδυνος ύφεσης από τις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις.

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος τα δύο παραπάνω νομίσματα να συνεχίσουν να υποχωρούν καθώς το πλεονέκτημα της απόδοσης έχει αρχίσει να χάνεται. Εάν ο επιθετικός τόνος της ΕΚΤ ξεπεράσει τον αντίστοιχο των κεντρικών τραπεζών της Νορβηγίας και της Σουηδίας, τότε αυτό θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την ανάκαμψη της σουηδικής και νορβηγικής κορόνα», υπογραμμίζει ο Ντόμινικ Μπάνινγκ της HSBC.

Aκόμη και εάν η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας – και εν συνεχεία αυξηθούν ξανά κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% – τότε θα φθάσει στο σημείο κορύφωσης που αναμένεται για την ΕΚΤ. Το κλείσιμο της ψαλίδας στα επιτόκια, σε συνδυασμό με τις εξασθενημένες οικονομικές προοπτικές, θα μπορούσε να οδηγήσει τα δύο νομίσματα σε διολίσθηση στα 12 ανά ευρώ φέτος, όπως εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές της Nomura Holdings.

«Η αποδυνάμωση της κορόνας φαίνεται υπερβολική σε σχέση με αυτό που μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις τιμές των εμπορευμάτων», έγραψε σε σημείωμά του την Παρασκευή ο Μάγκνε Όστνορ, στρατηγικός αναλυτής της DNB Bank. «Το σκηνικό έχει επίσης σημασία, η κορόνα δεν είναι πλέον ένα νόμισμα υψηλής απόδοσης» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Τελειώνει» το ράλι των μετοχών - «Καμπανάκι» από γνωστό επενδυτή

Σπίγκελ (FT): Επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη

Καραγιάννης: Μία νέα γραμμή Μετρό κατασκευάζεται στην Αθήνα μετά από 29 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider