Wall Street: Αντιστάθηκε στους τραπεζικούς φόβους - Θετικό πρόσημο σε μια εβδομάδα αβεβαιότητας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Αντιστάθηκε στους τραπεζικούς φόβους - Θετικό πρόσημο σε μια εβδομάδα αβεβαιότητας
Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν οι δείκτες της Wall Street, κόντρα στο κλίμα ανησυχίας γύρω από τον τραπεζικό τομέα και στις αρχικές πτωτικές τάσεις που αποτυπώνονταν και στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν οι δείκτες της Wall Street, κόντρα στο κλίμα ανησυχίας γύρω από τον τραπεζικό τομέα και στις αρχικές πτωτικές τάσεις που αποτυπώνονταν και στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Μάλιστα, οι δείκτες εξασφάλισαν θετικό πρόσημο και σε επίπεδο εβδομάδας, παρά την αβεβαιότητα γύρω από το τραπεζικό «μέτωπο» που εξακολουθεί να προβληματίζει τους επενδυτές, αλλά και με φόντο τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά περίπου 132 μονάδες ή 0,41% στις 32.238 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσαν κέρδη 1,2%.

Ο S&P 500 έκλεισε 0,56% υψηλότερα στις 3.970,99 μονάδες, εξασφαλίζοντας εβδομαδιαία κέρδη 1,4%.

Ο τεχνολογικός Nasdaq γνώρισε άνοδο 0,31% φθάνοντας στις 11.823,96 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κέρδισε 1,7%.

«Θεωρώ ότι η αγορά, εν τέλει, δεν είναι ούτε φοβισμένη, ούτε αισιόδοξη, είναι απλώς μπερδεμένη» σημείωσε ο George Ball, επικεφαλής της Sanders Morris Harris.

Οι φόβοι για τον τραπεζικό τομέα αναζωπυρώθηκαν, μετά την εκτόξευση των CDS της Deutsche Bank, με τη μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας στη Γερμανία να γνωρίζει σήμερα «βουτιά».

Καθώς οι αναλυτές «διαβάζουν» τις τελευταίες εξελίξεις, προσπαθώντας να κατανοήσουν τι συμβαίνει, η Citigroup έσπευσε να σημειώσει ότι πιθανόν πίσω από τα τελευταία τεκταινόμενα βρίσκεται μία «παράλογη αγορά».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξήγηση πίσω από την αναταραχή που προκλήθηκε, με τη γερμανική τράπεζα στο «στόχαστρο». «Μάλλον το θεωρούμε μια παράλογη αγορά» τόνισαν.Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έσπευσε να διαβεβαιώσει, εκ νέου, τις αγορές ότι ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ισχυρός, με τις ευρωαγορές πάντως να τίθενται σε κλοιό ρευστοποιήσεων.

Η αβεβαιότητα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κατακλύζει εκ νέου τις αγορές, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse, οι οποίες οδήγησαν στο deal εξαγοράς της από την UBS.

Οι δύο ελβετικές τράπεζες βρέθηκαν και πάλι στο προσκήνιο, μετά τις πληροφορίες που τις θέλουν να είναι μεταξύ των τραπεζών που ελέγχονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με το εάν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις.

«Το πρόβλημα της Silicon Valley Bank έστρεψε περισσότερο την προσοχή στις τράπεζες» σημείωσε στο CNBC ο Larry McDonald, ιδρυτής της Bear Traps Report. «Επομένως, όσον αφορά σε τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Deutsche Bank που επί δεκαετίες, η διαχείρισή τους ήταν φρικτή - και μιλάμε για πραγματικά κακή διαχείριση και απαίσιες αποφάσεις - ξαφνικά, οι επενδυτές από όλον τον πλανήτη, εστιάζουν σε αυτό» παρατήρησε.

Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής τη Fed, η οποία αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, υποδεικνύοντας ότι πιθανόν ο κύκλος της σύσφιξης βρίσκεται κοντά στο τέλος τους.

Χθες, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επεσήμανε ότι οι Αρχές είναι έτοιμες για περαιτέρω δράση εάν χρειαστεί, για τη σταθεροποίηση των αμερικανικών τραπεζών, σε μια ακόμα διαβεβαίωση, προκειμένου να μην υπονομευτεί η εμπιστοσύνη στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, στον απόηχο της κατάρρευσης των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Μπούλαρντ, επικεφαλής της Fed στο Σεντ Λούις, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, σημείωσε ότι οι ανησυχίες γύρω από τον τραπεζικό τομέα «μπορεί να είναι οδυνηρές», τείνουν όμως επίσης να μειώνουν το επίπεδο των επιτοκίων και αυτό τείνει να είναι ένας ανοδικός παράγοντας για την οικονομία.

Ακόμα, ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank «ιδιόμορφη κατάσταση», σημειώνοντας ότι και οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν τα εργαλεία για να χειριστούν τις επιπτώσεις. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αναταραχές γύρω από τον χρηματοπιστωτικό τομέα θα «καταλαγιάσουν».

Στο «μέτωπο» των μάκρο, μειώθηκαν κατά 1% οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο λόγω της μικρότερης ζήτησης για επιβατικά αεροπλάνα και νέα αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο χρυσός στα... ύψη, το δολάριο σε διολίσθηση και το χρηματιστήριο «τιμολογεί» τις τράπεζες «ξανά» κάτω από την «λογιστική» τους αξία

Οι «σορτάκηδες» πλουτίζουν από την πτώση της Deutsche Bank: Έβγαλαν 100 εκατ. δολάρια σε 2 εβδομάδες

«Κούρεμα» μισού τρισ. δολαρίων σε venture capital από το «κανόνι» της SVB

gazzetta
gazzetta reader insider insider