ΗΠΑ: Πτώση 1% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Φεβρουάριο λόγω χαμηλότερης ζήτησης για αεροπλάνα κι αυτοκίνητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πτώση 1% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Φεβρουάριο λόγω χαμηλότερης ζήτησης για αεροπλάνα κι αυτοκίνητα
Οι παραγγελίες αυξάνονται σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία και συρρικνώνονται σε μια επιβραδυνόμενη, με τις τρέχουσες μετρήσεις να δείχνουν πως εξακολουθούν να ανεβαίνουν αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με πέρυσι.

Μειώθηκαν κατά 1% οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο λόγω της μικρότερης ζήτησης για επιβατικά αεροπλάνα και νέα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Ωστόσο, οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε μια ένδειξη ότι ο βιομηχανικός τομέας εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει πτώση των παραγγελιών κατά 0,3%. Διαρκή αγαθά είναι προϊόντα όπως αυτοκίνητα, συσκευές και υπολογιστές που προορίζονται να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια.

Όπως εξηγεί το Marketwatch, οι παραγγελίες αυξάνονται σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία και συρρικνώνονται σε μια επιβραδυνόμενη, με τις τρέχουσες μετρήσεις να δείχνουν πως εξακολουθούν να ανεβαίνουν αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 2,3% τους τελευταίους 12 μήνες, σημειώνοντας τη μικρότερη ετήσια αύξηση από το 2020.

Πιο αναλυτικά, οι παραγγελίες για εμπορικά αεροπλάνα και νέα αυτοκίνητα μειώθηκαν τον περασμένο μήνα. Οι κρατήσεις μειώθηκαν κατά 6,6% για τα αεροπλάνα και σχεδόν 1% για τα νέα αυτοκίνητα.

Οι παραγγελίες εξαιρουμένων των μεταφορών παρέμειναν αμετάβλητες τον Φεβρουάριο, αντανακλώντας την πρόσφατη αδυναμία στη μεταποίηση.

Τα πιο θετικά νέα στην έκθεση ήταν η δεύτερη συνεχόμενη αύξηση στις επιχειρηματικές επενδύσεις κάτι το οποίο θεωρείται σημάδι μελλοντικής ζήτησης. Οι λεγόμενες βασικές παραγγελίες αυξήθηκαν 0,2%.

Αυτές οι παραγγελίες εξαιρούν τις στρατιωτικές δαπάνες και τις βιομηχανίες αυτοκινήτων και αεροδιαστημικής. Αυξήθηκαν κατά 4,3% το περασμένο έτος, αλλά αυτή είναι επίσης η μικρότερη αύξηση από το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Αναπάντεχη επιτάχυνση στην οικονομική δραστηριότητα τον Μάρτιο

Βρετανία: Υψηλότερα από τις προσδοκίες οι λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider