Νέες διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός

Newsroom
Μοιράσου το
Νέες διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός
«Ο τραπεζικός κλάδος έχει αντέξει λόγω του ισχυρού ρυθμιστικού καθεστώτος - Να ολοκληρωθούν τα σχέδια για μια τραπεζική ένωση».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεβεβαίωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ισχυρός παρά τη συνεχιζόμενη αναταραχή στην αγορά.

Η Λαγκάρντ μίλησε την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου συζήτησαν οικονομικά και νομισματικά ζητήματα. Τους ξεκαθάρισε ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει αντέξει λόγω του ισχυρού ρυθμιστικού καθεστώτος και τώρα ήρθε η ώρα να ολοκληρωθούν τα σχέδια για μια τραπεζική ένωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, επεσήμανε επίσης ότι η ΕΚΤ παραμένει αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. «Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse το περασμένο Σαββατοκύριακο έχουν συγκλονίσει τους επενδυτές και οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχωρούν την Παρασκευή, με την Deutsche Bank να διολισθαίνει έως και 15%. Ο Πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ, δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι σε περίπτωση που η αναταραχή επεκταθεί περαιτέρω, ενώ εξήρε την ρυθμιστική πρόοδο από την οικονομική κρίση του 2008.

«Οι κεντρικές τράπεζες δεν φημίζονται για κερδοσκοπίες, αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δύο ιδιότυπα γεγονότα», σημείωσε ο Νάγκελ την Παρασκευή στο Εδιμβούργο. «Αυτό που έχω δει είναι ότι αυτά τα γεγονότα επιλύονται από τις αρμόδιες αρχές» πρόσθεσε.

«Εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε λάβει πολύ σωστές αποφάσεις σχετικά με τη σταθερότητα των τραπεζών μας στην Ευρώπη—παρεμπιπτόντως, πιο γρήγορα και πιο ξεκάθαρα από ό,τι πολλές άλλες χώρες του κόσμου», επεσήμανε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη είναι αρκετά μπροστά όσον αφορά την ύπαρξη ρυθμιστικών κανόνων» συμπλήρωσε.

Οι ηγέτες της ΕΕ και οι τραπεζίτες αναγνώρισαν από κοινού ότι υπάρχει μια γενική αίσθηση ανησυχίας, ενώ τόνισαν ότι η κατάσταση δεν μοιάζει με το 2008.

«Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πολύ αβέβαιες και τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι ένας ανώμαλος δρόμος. Επομένως, δεν εκπλήσσομαι που οι αγορές είναι λίγο πιο ασταθείς τώρα από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες» διευκρίνισε ο κ. Νάγκελ.

Σύνοδος Κορυφής: «Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ανθεκτικός»

Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ανθεκτικός διότι έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα, υποστήριξαν οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κοινή τους ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Ζητούμε συνεχείς προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής μας Ένωσης», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο για το ευρώ σε περιεκτική μορφή.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, επισημαίνοντας: «Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2023 με πιο υγιείς βάσεις απ' ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στενό συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας».

Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 20ης Μαρτίου 2023, η Σύνοδος για το Ευρώ, καλεί το Eurogroup να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις. «Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί βασικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα του ευρώ και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ», αναφέρουν στη συνέχεια.

Στην ίδια δήλωση επισημαίνεται ότι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ταχεία προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μας μετάβασης. «Οι περαιτέρω ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές συμβάλλουν στη βελτίωση της μακροοικονομικής διαχείρισης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ζητούμε να ενταθούν οι συλλογικές προσπάθειες, με τη συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής και συμμετεχόντων στην αγορά σε ολόκληρη την Ένωση, για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών», αναφέρεται στην ίδια δήλωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Πιστωτική κρίση συνεπάγεται ύφεση - Πουλήστε στην τελευταία αύξηση επιτοκίων

Morgan Stanley: Η νομισματική πολιτική αρχίζει να «δαγκώνει» - Ποιες ευρωπαϊκές μετοχές να αποφύγετε και ποιες να αγοράσετε

«Σείεται» η Deutsche Bank: Εκτοξεύτηκαν τα CDS, βυθίζεται η μετοχή