«Αντεπίθεση» κερδών στην Wall Street - Προσδοκίες για «φρένο» στα επιτόκια της Fed από την SVB

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αντεπίθεση» κερδών στην Wall Street - Προσδοκίες για «φρένο» στα επιτόκια της Fed από την SVB
Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα, διαγράφοντας το αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Οι αναλυτές αναμένουν την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

«Ασανσέρ» αποδεικνύεται η συνεδρίαση της Δευτέρας στην Wall Street, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να καταγράφει ισχυρά κέρδη μετά από τις σημαντικές απώλειες του ανοίγματος και καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να «κάνουν ταμείο» για τις εξελίξεις μετά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κερδίζει 0,80% ή 253 μονάδες στις 32.168 μονάδες.

Ο S&P 500 ανεβαίνει 0,92% ή 35,51 μονάδες στις 3.894 μονάδες.

Ο Nasdaq ενισχύεται 1,30% ή 145,49 μονάδες στις 11.281 μονάδες.

Χωρίς αύξηση των επιτοκίων από την Fed τον Μάρτιο;

Η Goldman Sachs εκτιμά πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν θα προχωρήσει των βασικών επιτοκίων της την ερχόμενη εβδομάδα, στον απόηχο της αναταραχής που έχει φέρει στις διεθνείς αγορές η κατάρρευση της Silicon Valey Bank.

Σημειώνεται πως στις 21 και 22 Μαρτίου συνεδριάζει η νομισματική επιτροπή της Fed (FOMC) και μέχρι την περασμένη εβδομάδα και πριν από τις εξελίξεις με την SVB το σύνολο των αναλυτών και των επενδυτών ανέμενε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προχωρούσε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της -από 0,25% έως 0,50%- με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Υπό το πρίσμα ωστόσο των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα, ο αμερικανικός οίκος υπό τον Jan Hatzius (επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs) δεν αναμένει πλέον από τη FOMC να προβεί σε μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου (έναντι της προηγούμενης εκτίμηση για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης). Ωστόσο, παρότι ο ίδιος συνεχίζει να αναμένει ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο φτάνοντας τον πήχη στο εύρος του 5,25% - 5,5%, πλέον εκτιμά πως επικρατεί μια σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με ποιο «μονοπάτι» θα ακολουθήσει η Fed.

Μιλώντας για το θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θέλησε να υπογραμμίσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ασφαλές, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει ισχυρότερους εποπτικούς κανόνες για τις τράπεζες της χώρας. Παράλληλα, σημείωσε πως οι ζημίες της SVB δεν θα επιβαρύνουν τους Αμερικανούς φορολογούμενους, ενώ υπογράμμισε πως οι επενδυτές της τράπεζας «δεν θα προστατευτούν. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Εξάλλου, την Τρίτη ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Φεβρουάριο, με την προσοχή να στρέφεται στο κατά πόσο οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Fed έχουν «κρυώσει» τις υψηλές τιμές στην αμερικανική οικονομία.

Μάκρο

Σημάδια για διατήρηση της ισχυρής αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ το επόμενο χρονικό διάστημα προκύπτουν από στοιχεία του Conference Board που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Ο δείκτης για τις τάσεις απασχολησιμότητας του CB για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στις 118,29 μονάδες έναντι 118,14 μονάδων τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατάρρευση SVB: Απώλειες άνω του 1 δισ. δολαρίων αντιμετωπίζει συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας

Πηγές ΕΚΤ: Δεν βλέπουμε άμεση επίπτωση στις τράπεζες από την κατάρρευση της SVB -Παρακολουθεί η Κομισιόν

ING για χρεοκοπία SVB: Υπό αξιολόγηση το χρηματοπιστωτικό σύστημα - Προσοχή στη Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider