Wall Street: Μικτά πρόσημα στο «αντίο» του Φεβρουαρίου

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Μικτά πρόσημα στο «αντίο» του Φεβρουαρίου
Μήνας διόρθωσης ο Φεβρουάριος για τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς, μετά το ισχυρό ράλι του Ιανουαρίου.

Τελευταία ενημέρωση 21.12

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται στη τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, κλείνοντας με απώλειες έναν μήνα ο οποίος ήρθε ως διόρθωση μετά το ισχυρό ράλι του Ιανουαρίου.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 131 μονάδες ή 0,4% και διαμορφώνεται στις 32.757 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 βρίσκεται κερδίζει 0,21% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας στα επίπεδα των 3.990 μονάδων.

Σε ανοδική τροχιά, τέλος, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος ενισχύεται κατά 0,59% στις 11.534 μονάδες.

Σε μηνιαία κλίμακα, ο βιομηχανικός δείκτης υποχωρεί κατά 4%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq χάνουν 2,5% και 1% αντίστοιχα. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους, μόνο ο Dow Jones βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, καθώς ο S&P ενισχύεται κατά περίπου 3,5%, ενώ ο Nasdaq κερδίζει περίπου 5%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, κέρδη άνω του 1% σημειώνει η μετοχή της Target, καθώς ο κολοσσός του αμερικανικού λιανεμπορίου ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα στο δ' τρίμηνο χρήσης του 2022.

Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες άνω του 6% σημειώνει ο τίτλος της Dish Network μετά την υποβάθμιση των προοπτικών της μετοχής από την Bank of America.

Μάκρο

Σε υψηλό τριών μηνών αυξήθηκε στις ΗΠΑ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου όσον αφορά στα αγαθά, φτάνοντας τα 91,5 δισ. δολάρια με μια άνοδο 2%, αντανακλώντας τον υψηλό πληθωρισμό καθώς και τη σταθερή ζήτηση των ΗΠΑ για νέα αυτοκίνητα, τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα.

Το εμπορικό έλλειμμα στα αγαθά αυξήθηκε από τα 89,7 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με το Marketwatch. Ωστόσο, το μέγεθος έχει μειωθεί από τότε που έφτασε το ρεκόρ των 125,3 δισ. δολαρίων την περασμένη άνοιξη, αν και εξακολουθεί να είναι ιστορικά υψηλό. Επισημαίνεται πως το εμπορικό έλλειμμα σημειώνει νέα ρεκόρ για τρία συνεχόμενα χρόνια, αλλά είναι σε καλό δρόμο να μειωθεί για πρώτη φορά από το 2019.

Από την πανδημία, οι ΗΠΑ έχουν ανακάμψει ταχύτερα από τις οικονομίες των περισσότερων άλλων χωρών. Αυτό τροφοδότησε μια αύξηση των δαπανών για εισαγωγές και μια πιο αργή, αν και ακόμα ισχυρή αύξηση των εξαγωγών.

Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 3,4% στα 265,3 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο. Οι εισαγωγές αυτοκινήτων σημείωσαν ασυνήθιστα ισχυρή αύξηση ενώ οι εισαγωγές τροφίμων επίσης αυξήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό λόγω των υψηλότερων τιμών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,2% στα 173,8 δισ. δολάρια. Οι ΗΠΑ εξήγαγαν περισσότερα τρόφιμα, αυτοκίνητα και καταναλωτικά αγαθά, αντικατοπτρίζοντας τις αλλαγές στις εισαγωγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Target: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για καθαρά κέρδη και έσοδα το δ' τρίμηνο

Σε χαμηλό τριών μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider