Ισχυρές απώλειες στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρές απώλειες στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Των απωλειών ηγείται ο τεχνολογικός Nasdaq που χάνει σχεδόν 220 μονάδες ενώ Dow Jones και S&P 500 να «κοκκινίζουν» επίσης με -1% τουλάχιστον.

Τελευταία ενημέρωση 20:43

Σε βαθύ «κόκκινο» ντύνεται η Wall Street την Παρασκευή καθώς ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο έδειξε ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών τον περασμένο μήνα.

Ο «αγαπημένος» δείκτης της Fed για τον υπολογισμό των πληθωριστικών πιέσεων φέρνει κακά νέα στους επενδυτές, καθώς οι ενδείξεις πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων κερδίζουν έδαφος.

Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε η επικεφαλής της Fed στο Κλίβελαντ και ο μέλος του Δ.Σ. Λορέτα Μέστερ επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να συνεχίσουμε για λίγο ακόμα τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς βλέπουμε πως ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως το εύρος των επιτοκίων της Fed πρέπει να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 5% έναντι του 4,5% - 4,75% που είναι σήμερα, ενώ υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις των αγορών για τις επόμενες κινήσεις της Fed είναι πολύ πιο κοντά σε σχέση με την πολιτική της τράπεζας συγκριτικά με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Το μήνυμα ότι «χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά» για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό, απέστειλε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, παραπέμποντας σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed.

Η ίδια, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G20, επανέλαβε την εκτίμηση ότι είναι πιθανή μία «ομαλή προσγείωση» χωρίς ύφεση, για την αμερικανική οικονομία, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας. «Ο πληθωρισμός μειώνεται σε 12μηνη βάση, αλλά και πάλι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος πιστεύω ότι θα μειωθεί περαιτέρω, μάλλον παραμένει υψηλός, παρά ευθυγραμμίζεται με το 2%» τόνισε η Γέλεν. Η ίδια επεσήμανε ακόμα ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι «κατά βάση σε καλή κατάσταση». «Η απασχόληση συνεχίζει να ενδυναμώνεται. Τα νοικοκυριά είναι σε καλή κατάσταση. Δεν έχουμε προβλήματα ισολογισμού, όπως αυτά που είχαμε πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση (2008-2009)» υπογράμμισε η Γέλεν, αναφερόμενη στα υψηλά επίπεδα χρέους και στην πτώση των τιμών κατοικιών που καταγράφονταν στη διάρκεια της κρίσης.

Ωστόσο, ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς του B. Riley, Αρτ Χόγκαν, δεν αναμένει ότι η αγορά θα παραμείνει σε παρατεταμένη ύφεση.

«Η αγορά ήταν αρκετά ταραχώδης αυτή την εβδομάδα, επομένως τυχόν απογοητευτικά δεδομένα θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο όπως βλέπουμε στις πρώτες κινήσεις. Αυτό μπορεί να μας δοκιμάσει αλλά δεν νομίζω ότι θα μας ωθήσει σε νέα χαμηλά. Νομίζω ότι είναι απλώς περισσότερη επιβεβαίωση ότι η Fed είναι πιθανό να πάει στο 5% και στο 5,25%. Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι το ράλι του 2023 τελείωσε. Δεν ισχύει αυτό» τόνισε.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones υποχωρεί 1,21% στις 32.752 μονάδες
  • Ο S&P 500 διολισθαίνει 1,36% στις 3.958 μονάδες
  • Ο Nasdaq βουτά 1,98% στις 11.361 μονάδες

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 υποχωρεί 1,64% και οδηγείται προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τις 16 Δεκεμβρίου. Ο Dow χάνει σχεδόν 1,99% και κατευθύνεται για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών. Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq είναι στο -1,67% και σε ρυθμό για τη δεύτερη «κόκκινη» εβδομάδα σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός.

Οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» μετοχές και μετρητά, «ευνοώντας» τα ομόλογα, καθώς η Fed παραμένει σε ρότα αύξησης των επιτοκίων, όπως παρατηρούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America (BofA), προβλέποντας μάλιστα «βουτιά» για την Wall Street το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την BofA, τα μετοχικά κεφάλαια παγκοσμίως εμφάνισαν εκροές ύψους 7 δισ. δολ. την εβδομάδα έως τις 22 Φεβρουαρίου, ενώ «φτερά» έκαναν και 3,8 δισ. δολ. σε μετρητά. Την ίδια ώρα, τα ομόλογα συγκέντρωσαν 4,9 δισ. δολ. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Michael Hartnett της BofA προειδοποιεί ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 3.800 μονάδες έως τις 8 Μαρτίου, σημειώνοντας δηλαδή πτώση πάνω από 5% από το τελευταίο κλείσιμο του δείκτη.

Mάκρο

Ο PCE σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,4% από 5% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PCE διαμορφώθηκε στο 0,6%^ από 0,1% τον Δεκέμβριο και έναντι 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δομικός PCE, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,7% από 4,4% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,3%. Ο δομικός PCE σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,6% από 0,3% τον Δεκέμβριο και έναντι 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Άλμα 1,8% σημείωσαν εξάλλου τον Ιανουάριο οι καταναλωτικές δαπάνες, στη μεγαλύτερη αύξηση σε σχεδόν δύο χρόνια, αν και η άνοδος προήλθε από ασυνήθιστα ισχυρές πωλήσεις αυτοκινήτων και είναι απίθανο να διαρκέσει, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει άνοδο 1,4%. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση σε τρεις μήνες στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες υποχώρησαν προς το τέλος του περασμένου έτους λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξήσεων των επιτοκίων. Παράλληλα, τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιανουάριο περισσότερο από το ανέμεναν οι αναλυτές, στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι πωλήσεις νεόδμητων αυξήθηκαν κατά 7,2% στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 670.000 από 625.000 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 620.000.

Τέλος, σε υψηλό 13 μηνών ενισχύθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ενώ οριακή πτώση κατέγραψαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κλίματος καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον Φεβρουάριο σκαρφάλωσε στις 67 μονάδες από τις 66,4 που έδειξε η προκαταρκτική μέτρηση και τις 64,9 τον Ιανουάριο. Ο δείκτης τρεχουσών οικονομικών συνθηκών αυξήθηκε στις 70,7 μονάδες τον Φεβρουάριο που αποτελεί επίσης την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 13 μηνών. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν για τους επόμενους έξι μήνες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών, και συγκεκριμένα στις 64,7 μονάδες έναντι 62,3 που έδειξε η προκαταρκτική μέτρηση νωρίτερα τον Φεβρουάριο. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν ελαφρώς για το επόμενο δωδεκάμηνο στο 4,1%, από 4,2%, ενώ σε προοπτική πέντε ετών παρέμειναν σταθερές στο 2,9%, επίδοση ωστόσο που παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Δυνητικές ζημιές από νομικές διαμάχες ως και 2,3 δισ. δολάρια αναμένει η Goldman Sachs, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός. Σύμφωνα με το Reuters, το ποσό που δυνητικά θα κληθεί να καταβάλει η τράπεζα ξεπερνά τα αποθεματικά που είχαν προβλεφθεί από την διοίκηση της Goldman Sachs το περασμένο έτος. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Goldman Sachs έχει ανοιχτά αρκετά νομικά ζητήματα που αφορούν τόσο στον ρόλο της τράπεζας στην υπόθεση του κρατικού ταμείου επενδύσεων 1MDB της Μαλαισίας όσο και στην κατάρρευση της Archegos Capital Management το 2021, ενώ αργότερα μέσα στο 2023 αναμένεται η έναρξη δίκης για υποθέσεις διακρίσεων λόγω φύλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Με… φόρα «μπήκε» ο Τουρισμός στο 2023 – Πρώτη επιλογή η Ελλάδα για το 5,8% των Ευρωπαίων

Trastor: Στα 392,3 εκατ. ευρώ η αξία αποτίμησης των 57 ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό της

Elton: Δάνειο 5 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕ για την αγορά ακινήτων στα Οινόφυτα

gazzetta
gazzetta reader insider insider