DBRS: «Βλέπει» πιθανότητα για αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα το 2023

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS: «Βλέπει» πιθανότητα για αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα το 2023
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως «η Ελλάδα και η Ιταλία θα συνεχίζουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ μεσοπρόθεσμα».

Για το ενδεχόμενο «αρκετών» εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα εντός του 2023 κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Σε σχετικό report, η DBRS σημειώνει σε γενικότερη αναφορά της για την Ευρώπη πως «η πιθανότητα αρκετών εκλογικών γύρων στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ήπια μεταβλητότητα στις αγορές χρέους».

Ακόμα, ο οίκος υποστηρίζει πως και η Ιταλία «μπορεί να καταγράψει ορισμένη πολιτική αστάθεια, αλλά το ιταλικό ρίσκο είναι περισσότερο πιθανό να αυξηθεί ενόψει των ευρωεκλογών του 2024».

Ο Νίκολα Τζέιμς της DBRS υποστηρίζει πως «θεωρούμε πως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη, θα συνεχίζουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ μεσοπρόθεσμα».

Αδύναμες οι οικονομικές προοπτικές

Σε σχόλιο για την πορεία των οικονομικών προοπτικών του 2023, η DBRS υποστηρίζει πως αυτές παραμένουν αδύναμες.

«Οι περισσότερες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες αναμένεται να καταγράφουν ήπια ανάπτυξη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να υποστεί ύφεση.

Η Βόρεια Αμερική βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο για να παρουσιάσει ήπια ύφεση.

Η ανάπτυξη της Κίνας κερδίζει έδαφος λόγω της καθυστερημένης ανάκαμψης από τον κορονοϊό, ενώ και η Ιαπωνία βλέπει μια επιταχυνόμενη ανάπτυξη».

Ο οίκος χαρακτηρίσει ως τους κυριότερους λόγους των αδύναμων προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας τα αυξανόμενα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και τις προκλήσεις στη λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο Τόμας Τόργκεσον της DBRS υποστηρίζει πως «αν και είναι πολύ νωρίς για να είμαστε βέβαιοι, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία είναι κάπως καθησυχαστικά, δείχνοντας σε περιορισμένους κινδύνους μιας απότομης και σοβαρής παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης βραχυπρόθεσμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εσθονία: Αυξάνονται οι κίνδυνοι ασφαλείας λόγω Ρωσίας - «Ευάλωτες» οι χώρες της Βαλτικής

Βρετανία: Νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider