Δυναμικά στο 2023 οι ευρωαγορές - «Άλμα» 6,7% για τον Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυναμικά στο 2023 οι ευρωαγορές - «Άλμα» 6,7% για τον Stoxx 600
Μεικτά πρόσημα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Stoxx 600 ωστόσο να ενισχύεται σημαντικά και να μπαίνει με το δεξί στον πρώτο μήνα του νέου έτους.

Οι ευρωαγορές δεν είδαν το ράλι του Άη Βασίλη, όμως ο Ιανουάριος ήρθε να τις «λυτρώσει» καθώς σε επίπεδο μήνα ο Stoxx 600 ήταν σχεδόν 7% (σσ: 6,7% για την ακρίβεια) πάνω με ώθηση από τα οικονομικά στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Η Ευρωζώνη εμφάνισε ανάπτυξη 0,1% για το δ' τρίμηνο του 2022 και ανάπτυξη 3,5% για το σύνολο του περασμένου έτους, σε ένα χρόνο χαρακτηρίστηκε από δυσμενές συνθήκες, όπως οι επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση που αυτός προκάλεσε, ο υψηλός πληθωρισμός και η «σφιχτή» επιτοκιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις μεγάλες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Αύριο, Τετάρτη αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Ιανουάριο, ενώ το βράδυ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της που θα θέσουν τον τόνο για την πορεία της επιτοκιακής πολιτικής των ισχυρών κεντρικών τραπεζών για το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι traders αναμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης, αλλά παρακολουθούν και τις ενδείξεις σχετικά με το πόσο περαιτέρω σκοπεύει να αυξήσει η Fed τα επιτόκιά της ή αν σκοπεύει να πατήσει φρένο.

Την Πέμπτη η προσοχή θα επιστρέψει ξανά στην Ευρώπη, με την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και την ΕΚΤ να αναμένεται να ανακοινώσουν νέες αυξήσεις στα βασικά επιτόκια τους.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,26% στις 453 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,12% στις 4.163 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,17% στις 7.771 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε οριακά κέρδη 0,01% στις 15.128 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο 0,01% στις 7.082 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκανε άκμα 1% στις 26.599 μονάδες
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη απώλεσε 0,17% στις 9.034 μονάδες.

Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών έκλεισε με άνοδο 0,9%. Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν 0,6% μετά τα αποτελέσματα της UniCredit και της UBS που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Μάκρο

Εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία για τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 5,5%, αμετάβλητο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του2022 και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η ζήτηση για εργατικό δυναμικό παρέμεινε «σφιχτή», με τις κενές προς πλήρωση θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε 764.000, αυξημένες κατά 2.000 σε σχέση με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Destatis.

Με απώλειες σε ετήσιο επίπεδο «έκλεισαν» το 2022 οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, λόγω της πτώσης που εμφάνισαν στο β' εξάμηνο του περασμένου χρόνου, ενώ για τον Δεκέμβριο υποχώρησαν σημαντικά παραπάνω από αυτό που παρέμεναν οι αναλυτές.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis), σε προσαρμοσμένο επίπεδο οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,6% για την περίοδο Ιανουαρίου Δεκέμβριου του 2022, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Μικρή άνοδο καταγράφει η μετοχή της UniCredit στο χρηματιστήριο της Ιταλίας, αφότου η τράπεζα ανακοίνωσε σημαντική ενίσχυση των κερδών της για το δ' τρίμηνο και για το σύνολο του 2022. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 5,72 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 29% σε ετήσιο επίπεδο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για έσοδα 5,15 δισ. ευρώ.

Απώλειες κοντά στο 1% σημειώνει η μετοχή της UBS στην αγορά της Ζυρίχης, παρά το ότι η τράπεζα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών καταγράφοντας καθαρά κέρδη ύψους 1,7 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του περασμένου έτους, ποσό που οδήγησε το σύνολο της κερδοφορίας για το 2022 στα 7,6 δισ. δολάρια. Καταλύτης των επιδόσεων της ελβετικής τράπεζας ήταν οι χαμηλότερες δαπάνες και τα υψηλότερα επιτόκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ευρωζώνη «γλυτώνει» την ύφεση παρά τον πληθωρισμό και τον πόλεμο

Αυξημένες 20% οι εξαγωγές LNG από τη Ρωσία στην Ευρώπη το 2022

Οι χώρες της ΕΕ παρήγαγαν το 2022, για πρώτη φορά, περισσότερη ενέργεια -Από ΑΠΕ η μεγαλύτερη παραγωγή

gazzetta
gazzetta reader insider insider