Σε στενό εύρος κίνησης το Χρηματιστήριο - Υπεραποδίδει η Mytilineos

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε στενό εύρος κίνησης το Χρηματιστήριο - Υπεραποδίδει η Mytilineos
Ήπιες ανοδικές κινήσεις στο άνοιγμα της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο.

Τελευταία ενημέρωση 13:55

Μία ακόμη αναβάθμιση προστέθηκε στη «βεντάλια» της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη φορά από τη Fitch, κάνοντας ουσιαστικά τρεις τους οίκους που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι μακριά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε αυγκεκριμένα στη βαθμίδα «ΒΒ+», από «ΒΒ» προηγουμένως, με το outlook να είναι σταθερό. Στην έκθεσή της η Fitch σημειώνει ότι αναμένει πλέον καλύτερα στοιχεία και προβλέψεις για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας την περίοδο 2022 - 2024, χάρη στην ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη, την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης του χρέους. Η Fitch προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024, από 3,8% που εκτιμάται ότι ήταν το 2022, εν μέρει εξαιτίας του εξορθολογισμού των προσωρινών μέτρων στήριξης. Αυτό συνεπάγεται μια βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε πλεόνασμα της τάξεως του 0,9% το 2024 (και ισοσκελισμένη θέση το 2023). Ο οίκος σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι μετριάζονται από την ευρεία δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, στη βάση και του πρόσφατου ιστορικού δημοσιονομικής σύνεσης.

Η Fitch όπως και όλοι οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Όπως επισημαίνει, συνεχίζεται να καταγράφεται μια σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), με τον εγχώριο δείκτη NPL να υποχωρεί στο 9,7% το τρίτο τρίμηνο του 2022, ήτοι χαμηλότερα από το 10% για πρώτη φορά από το 2009, με οδηγό τις συναλλαγές τιτλοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» (HAPS) και την ευρεία οικονομική ανάκαμψη. Η Fitch αναμένει μια περαιτέρω βελτίωση της θέσης του ενεργητικού του κλάδου, υποστηριζόμενη από τις περιορισμένες νέες εισροές NPEs και καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις εκκρεμείς ανόργανες ενέργειες τους. Οι δείκτες NPL σε μη συστημικές τράπεζες θα συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση, σύμφωνα με τη Fitch, αλλά καθώς αυτές οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του κλάδου, οι πιθανοί κίνδυνοι κάπως μετριάζονται.

Αυτή η κίνηση από τη Fitch δίνει σαφώς ένα «πάτημα» στους αγοραστές να κυνηγήσουν νέα υψηλά, με τις τράπεζες ειδικά σε θέση οδηγού.

Ε-ιπλέον, όπως σημειώνει η Beta Χρηματιστηριακή, «οι 1.000 μονάδες ήρθαν σε κλείσιμο ημέρας με την... τρίτη προσπάθεια την περασμένη Πέμπτη και αφού είχαν ενδοσυνεδριακά δοκιμαστεί υψηλότερα επίπεδα από το ψυχολογικό τετραψήφιο όριο του Γενικού Δείκτη. Κατά τις σύντομες διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών η αγορά δεν έδειξε ιδιαίτερη αύξηση στην προσφορά με τους αγοραστές να «καθαρίζουν» εύκολα την εικόνα μεταξύ 993 και 998 μονάδων. Η μικρή αυτή βάση έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης ενώ το διάγραμμα τιμών έχει αποκτήσει συνεκτική δομή παρά την συστηματική ανοδική κίνηση. Η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στις 1.040 μονάδες με αμφίβολες ωστόσο ιδιότητες καθώς έρχεται από το μακρινό 2014 και ενδιάμεσα έχουν μεσολαβήσει αυξήσεις κεφαλαίου και αλλαγές στις σταθμίσεις του Γ.Δ. που καθιστούν επισφαλή την προβολή της. Παρόλα αυτά η αγορά συνεχίζει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και σε εβδομαδιαία βάση πλέον με όλο το σύστημα των κινητών μέσων αγορασμένο εμφανίζοντας τεχνικά μια εικόνα κανονικής ανοδικής αγοράς (bull market) αφού και οι συναλλαγές έρχονται με αναλογικό τρόπο να υποστηρίξουν την τάση. Παρά τις υπερτιμήσεις η δυναμική δείχνει ακόμα ικανή να δώσει μονάδες στο Γενικό Δείκτη ενώ οι διορθώσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες. Ενδεικτικό είναι δε ότι παρά τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους η εβδομάδα ολοκληρώθηκε σε νέο υψηλό οκτώ ετών. Ιδανικό σενάριο μιας ανοδικής συνέχειας θα είναι η δημιουργία βάσης στα τρέχοντα επίπεδα που θα απορροφούσε τα ήδη πολύ σημαντικά επιμέρους κέρδη από την αρχή της χρονιάς.

Όπως προς τα επιχειρηματικά νέα, η διοίκηση της Ελλάκτωρ, ανακοινώνει την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το σχήμα εταιρειών Wade Adams Hellas SMSA και Adamas Group Limited, για ενδεχόμενη πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Την πλήρη κάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ανακοίνωσε η Intrakat. Από την ΑΜΚ ντλήθηκαν κεφάλαια συνολικού ποσού 100.000.000,62 ευρώ και εκδόθηκαν 85.470.086 νέες, κοινές, άυλες, ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,30 εκάστης.

Δείκτες-μετοχές

Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο 0,03% στις 1.015,75 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,08% και στις 2.460 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να διορθώνει ελαφρώς κατά 0,38% και στις 747,5 μονάδες.

Στις τράπεζες, καταγράφεται ένα ήπιο profit taking με την Alpha Bank να καταγράφει πτώση 0,46% στα 1,1945 ευρώ, την ΕΤΕ στα 4,297 ευρώ, τη Eurobank στο -0,45% και στα 1,1855 ευρώ, με την Πειραιώς να ενισχύεται οριακά φτάνοντας στα 1,8210 ευρώ.

Κέρδη άνω του 2% για τον ΑΔΜΗΕ που φτάνει μια ανάσα από τα 2 ευρώ (στα 1,996 ευρώ), ενώ και τα ΕΛΠΕ βρίσκοντα στο 1,84% και τα 7,76 ευρώ.

Νέες εισροές σε Μυτιληναίο που συνεχίζει απτόητος το ράλι φτάνοντας στα 24,42 ευρώ (κέρδη 2,61%).

Στο 1,03% ο ΟΠΑΠ, ενώ σε θετικό έδαφος βρίσκονται επίσης ΔΕΗ (1,03%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Market Test για το FSRU «Διώρυγα Gas»

Ελλάκτωρ: Επιβεβαιώνει ότι συζητά με Wade Adams και Adamas για την πώληση της Άκτωρ

Lamda: Πρόσθετος «χρηματοδοτικός κουμπαράς» 500 εκατ. ευρώ από πωλήσεις assets στο Ελληνικό – Τα νέα χρονοδιαγράμματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider