Ισχυρή ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο - Πάνω από 20,5 δισ. ευρώ οι προσφορές, στο 4,4% το επιτόκιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο - Πάνω από 20,5 δισ. ευρώ οι προσφορές, στο 4,4% το επιτόκιο
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο δεκαετές ομόλογο λήξης 15 Ιουνίου του 2033, με το οποίο ο ΟΔΔΗΧ κάνει το πρώτο του φετινό βήμα στις αγορές.

Τελευταία ενημέρωση 14:00

Ισχυρή ήταν η ζήτηση για το νέο δεκαετές ομόλογο λήξης 15 Ιουνίου του 2033, με το οποίο ο ΟΔΔΗΧ έκανε το πρώτο του φετινό βήμα στις αγορές. Το guidance από το mid swaps+175 μονάδες βάσης, που συνεπάγεται ένα επιτόκιο του 4,5% περίπου, υποχώρησε ελαφρώς προς το 4,4%, καθώς η ζήτηση που καταγράφηκε από τα χαρτοφυλάκια ήταν ιδιαίτερα ισχυρή ξεπερνώντας τα 20,5 δισ. ευρώ.

Την έκδοση έχουν αναλάβει να τρέξουν οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale, με το Ελληνικό Δημόσιο να στοχεύει στην άντληση 2,5 - 3 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η Société Générale αναμένει μια εμπροσθοβαρή βάση και κατεύθυνση από τον ΟΔΔΗΧ κατά το φετινό έτος. Μετά τη σημερινή έκδοση, η επόμενη κίνηση αναμένεται προς το δεύτερο τρίμηνο μέσω μιας κοινοπρακτικής έκδοσης πενταετούς τίτλου για 2,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ προς το τρίτο τρίμηνο εκτιμάται πως θα υπάρξει μια πιο μακράς διάρκειας έκδοσης πάλι σε ένα αντίστοιχο εύρος άντλησης κεφαλαίων.

Από την άλλη, προς το δεύτερο εξάμηνο πιθανότατα θα επιχειρηθεί η έκδοση ενός «πράσινου» ομολογιακού τίτλου δεκαετούς ή εικοσαετούς διάρκειας για ακόμη 2,5 δισ. ευρώ.

Να επισημανθεί πως ο ΟΔΔΗΧ στο βασικό του σενάριο και σε ότι αφορά τις ανάγκες χρηματοδότησης για το νέο έτος εκτιμά πως θα αποπληρωθούν χρεολύσια 7,2 δισ. ευρώ, τόκοι ύψους 4,7 δισ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση του πλεονάσματος να φτάνει στα 1,7 δισ. ευρώ, την προεξόφληση εντόκων γραμματίων και διμερών δανείων να διαμορφώνεται στα 0,8 δισ. ευρώ και την κάλυψη άλλων αναγκών στα 4,3 δισ. ευρώ. Έτσι, οι τελικές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου για το 2023 αναμένεται να φτάσουν τα 15,4 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παρέμειναν κοντά στο 15% του ΑΕΠ το 2022, ήτοι πλησίο του μέρου όρου των κρατών της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ιρλανδία) και θα παραμείνουν αρκετά χαμηλότερα από το 15% το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης για το 2023, ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά πως οι εισροές από την ΕΚΤ, το RRF, την ΕΤΕπ και το πρόγραμμα SURE θα διαμορφωθούν συνολικά στα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν κατά 2,2 δισ. ευρώ, με μια αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 0,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχεια στο ράλι των ελληνικών τραπεζών «βλέπει» η Goldman Sachs - Αναβαθμίζει Πειραιώς - Νέες τιμές στόχοι

Ενέργεια: Στα 30 δισ. οι επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγή και δίκτυα για τους πιο «πράσινους» στόχους του 2030

gazzetta
gazzetta reader insider insider