Σταϊκούρας για 10ετές ομόλογο: Η έκδοση ήταν επιτυχής – Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας για 10ετές ομόλογο: Η έκδοση ήταν επιτυχής – Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα
«Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου και άνοιξε την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να διαμηνύει πως η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούνται με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, υπογράμμισε πως η έκδοση του 10ετούς ομολόγους ήταν επιτυχής ως πριν τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος του δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη την μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.

«Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» έσπευσε να επισημάνει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Ισχυρή ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο - Πάνω από 20,5 δισ. ευρώ οι προσφορές, στο 4,4% το επιτόκιο

Όπως έγραψε νωρίτερα το insider.gr, ισχυρή ήταν η ζήτηση για το νέο δεκαετές ομόλογο λήξης 15 Ιουνίου του 2033, με το guidance από το mid swaps+175 μονάδες βάσης, που συνεπάγεται ένα επιτόκιο του 4,5% περίπου, να υποχωρεί ελαφρώς προς το 4,4%, καθώς η ζήτηση που καταγράφηκε από τα χαρτοφυλάκια ήταν ιδιαίτερα ισχυρή ξεπερνώντας τα 20,5 δισ. ευρώ.

Την έκδοση έχουν αναλάβει να τρέξουν οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale, με το Ελληνικό Δημόσιο να στοχεύει στην άντληση 2,5 - 3 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η Société Générale αναμένει μια εμπροσθοβαρή βάση και κατεύθυνση από τον ΟΔΔΗΧ κατά το φετινό έτος. Μετά τη σημερινή έκδοση, η επόμενη κίνηση αναμένεται προς το δεύτερο τρίμηνο μέσω μιας κοινοπρακτικής έκδοσης πενταετούς τίτλου για 2,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ προς το τρίτο τρίμηνο εκτιμάται πως θα υπάρξει μια πιο μακράς διάρκειας έκδοσης πάλι σε ένα αντίστοιχο εύρος άντλησης κεφαλαίων.

Από την άλλη, προς το δεύτερο εξάμηνο πιθανότατα θα επιχειρηθεί η έκδοση ενός «πράσινου» ομολογιακού τίτλου δεκαετούς ή εικοσαετούς διάρκειας για ακόμη 2,5 δισ. ευρώ.

Να επισημανθεί πως ο ΟΔΔΗΧ στο βασικό του σενάριο και σε ότι αφορά τις ανάγκες χρηματοδότησης για το νέο έτος εκτιμά πως θα αποπληρωθούν χρεολύσια 7,2 δισ. ευρώ, τόκοι ύψους 4,7 δισ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση του πλεονάσματος να φτάνει στα 1,7 δισ. ευρώ, την προεξόφληση εντόκων γραμματίων και διμερών δανείων να διαμορφώνεται στα 0,8 δισ. ευρώ και την κάλυψη άλλων αναγκών στα 4,3 δισ. ευρώ. Έτσι, οι τελικές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου για το 2023 αναμένεται να φτάσουν τα 15,4 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παρέμειναν κοντά στο 15% του ΑΕΠ το 2022, ήτοι πλησίο του μέρου όρου των κρατών της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ιρλανδία) και θα παραμείνουν αρκετά χαμηλότερα από το 15% το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης για το 2023, ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά πως οι εισροές από την ΕΚΤ, το RRF, την ΕΤΕπ και το πρόγραμμα SURE θα διαμορφωθούν συνολικά στα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν κατά 2,2 δισ. ευρώ, με μια αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 0,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Έτος καμπής το 2023 - Standard Chartered: Δεν τελειώσαμε με τον πληθωρισμό

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η παγκόσμια ανάπτυξη θα «κόψει ταχύτητα» φέτος - Ανάκαμψη το 2024

Σεντένο (ΕΚΤ): «Νέες αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες 2 συνεδριάσεις τουλάχιστον»

gazzetta
gazzetta reader insider insider