Wall Street: Ράλι μετά από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ράλι μετά από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
Θετικά αξιολογούν τα στοιχεία των μισθοδοσιών οι αγοραστές του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Τελευταία ενημέρωση 21:36

«Εκτοξεύονται» την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street καθώς οι επενδυτές έλαβαν ώθηση από τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας τα οποία γεννούν ελπίδες πως ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και συνακόλουθα η Fed θα αναπροσαρμόσει αναλόγως την επιτοκιακή πολιτική της.

Στην κίνηση των δεικτών ο Dow Jones κερδίζει 2,04% ή 671 μονάδες στις 33.601 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 2,24% ή 85 μονάδες στις 3.893 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 2,46% ή 253 μονάδες στις 10.558 μονάδες.

Επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο η αύξηση των μισθοδοσιών στις ΗΠΑ, αν και ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο, σημάδι ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή ακόμη και όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Οι μισθοδοσίες εκτός του γεωργικού τομέα, αυξήθηκαν κατά 223.000 τον μήνα, πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 200.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις προσδοκίες.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας σημείωσε μικρή μείωση από την άνοδο 256.000 τον Νοέμβριο, το οποίο αναθεωρήθηκε κάτω από 7.000 από την αρχική εκτίμηση.

Η αύξηση των μισθών ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να εξασθενήσουν. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,3% για τον μήνα και αυξήθηκαν 4,6% σε σχέση με πέρυσι. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις ήταν για ανάπτυξη 0,4% και 5%.

Ωστόσο, οι δείκτες κλείνοντας την πρώτη εβδομάδα του 2023, οδεύουν προς την καταγραφή απωλειών. Στις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις του έτους, και μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης, ο Dow Jones υποχωρεί 0,66%, ενώ οι S&P και Nasdaq βρίσκονται σε πορεία για την πέμπτη εβδομάδα πτώσης με διολίσθηση 0,82% και 1,54% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, «χαστούκι» για τους υπεραισιόδοξους ήταν δηλώσεις αξιωματούχων της Fed μέσα στην ημέρα. Πιστή στην γραμμή της επιφυλακτικής απαισιοδοξίας της Fed για τον πληθωρισμό παρέμεινε η αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Lisa Cook την Παρασκευή, σε αντίθεση με ορισμένους παράγοντες της αγοράς που πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. «Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, παρά κάποια ενθαρρυντικά σημάδια τον τελευταίο καιρό, και ως εκ τούτου προκαλεί μεγάλη ανησυχία», είπε η Cook, σε ομιλία της στη Νέα Ορλεάνη. «Τα μηνιαία δεδομένα είναι αρκετά ασταθή, επομένως θα ήθελα να προειδοποιήσω να μην δώσουμε πολύ βάρος στις προηγούμενες λίγες ευνοϊκές μηνιαίες εκθέσεις στοιχείων», τόνισε.

Ακόμα, η Fed πρέπει να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο πάνω από το 5% φέτος, αλλά δεν θα χρειαστεί να το αυξήσει πολύ περισσότερο, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Aτλάντα, Raphael Bostic, την Παρασκευή. Η Fed έχει «περισσότερη δουλειά να κάνει», είπε ο Bostic, σε μια ομιλία στη Νέα Ορλεάνη, σύμφωνα με το Marketwatch. Προσέθεσε ότι θα ήθελε να δει τη Fed να κινεί τα επιτόκια πάνω από το 5%, αλλά «όχι πολύ πάνω από το 5%. Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε το ανώτατο άκρο του επιτοκίου αναφοράς της στο 4,5%. Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα δήλωσε ότι οι σταθερές και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας πέρυσι ήταν αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Προέβλεψε ότι αναμένει πως ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάπου κοντά στο 3% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Παραμένει ισχυρή η αγορά εργασίας - Αύξηση 223.000 στις μισθοδοσίες, στο 3,5% έπεσε η ανεργία

Γερμανία: «Βούλιαξαν» οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Νοέμβριο - Μηνιαία μείωση 5,3%

Shell: Φορολογικό «πλήγμα» 2 δισ. δολαρίων αναμένεται στο 4ο τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider