Υψηλά εξαμήνου για τον χρυσό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλά εξαμήνου για τον χρυσό
Oι επενδυτές βλέπουν αδύναμη ανάπτυξη, υψηλό πληθωρισμό και επιδείνωση των γεωπολιτικών προοπτικών.

Ο χρυσός στην πρώτη συνεδρίαση του 2023, την Τρίτη έφτασε σε υψηλά εξαμήνου και συγκεκριμένα από τα μέσα Ιουνίου.

Ασήμι και πλατίνα τα πήγαν επίσης καλά, με το πρώτο να «βλέπει» το πιο ενεργό συμβόλαιό του να αγγίζει την υψηλότερη ενδοημερήσια τιμή του από τον Απρίλιο, ενώ η δεύτερη έφτασε στο υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδό του από τον Μάρτιο.

Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύθηκε 1,1%, για να διαμορφωθεί στα 1.846,10 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex. Οι τιμές για το πιο ενεργό συμβόλαιο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιουνίου, δείχνουν τα στοιχεία του FactSet. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 0,8%, στα 24,236 δολάρια ανά ουγγιά ενώ στη συνεδρίαση φλέρταρε και με τα 24,775 δολάρια, υψηλό 9μήνου.

Η πλατίνα παράδοσης Απριλίου, έκανε άλμα 1% στα 1.093,30 δολάρια ανά ουγγιά μετά από το υψηλό των 1.108,70 δολαρίων, την υψηλότερη ενδοημερήσια τιμή για ενεργό συμβόλαιο από το πρώτο εξάμηνο του Μαρτίου. Το παλάδιο παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε σχεδόν 5,9%, στα 1.692,90 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου διολίσθησε σχεδόν 1,2%, στα 3,7665 δολάρια ανά λίβρα.

«Ο φόβος και η αμφιβολία στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές σημαίνουν ότι ο χρυσός και το ασήμι ξεκίνησαν το 2023 με μια τυπική πρωτοχρονιάτικη άνοδο, προσελκύοντας κερδοσκοπικές εισροές καθώς οι επενδυτές βλέπουν αδύναμη ανάπτυξη, υψηλό πληθωρισμό και επιδείνωση των γεωπολιτικών προοπτικών», δήλωσε στο Marketwatch ο Άντριαν Ας, διευθυντής έρευνας στην BullionVault.

Σύμφωνα με τον Όλα Χάνσεν, αναλυτή εμπορευμάτων στην Saxo Bank, «γενικά, το 2023 αναμένουμε ένα έτος φιλικό προς τις τιμές. Το ενδεχόμενο ύφεσης και τα ρίσκα στις αξιολογήσεις των χρηματιστηριακών αγορών -δηλαδή η αποκορύφωση στις αυξήσεις των επιτοκίων των τραπεζών, η προοπτική για εξασθένιση του αμερικανικού δολαρίου και το να μην επιστρέψει ο πληθωρισμός κάτω από τα επίπεδα του 3% μέχρι το τέλος του έτους- προσφέρουν στήριξη» στον χρυσό, συμπλήρωσε ο Χάνσεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι ξέρουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και αγοράζουν «τόσο» χρυσό;

Seanergy Maritime: Πώληση 2 πλοίων με κέρδος άνω των 8 εκατ. ευρώ

Ευρωαγορές: Δεύτερη δυναμική άνοδος στο 2023 - Κέρδη 1,2% για τον Stoxx

gazzetta
gazzetta reader insider insider