Σε υψηλό 6μηνου ο χρυσός - Αναλυτές «βλέπουν» περιθώριο για ρεκόρ το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 6μηνου ο χρυσός - Αναλυτές «βλέπουν» περιθώριο για ρεκόρ το 2023
Για την τρέχουσα εβδομάδα ο χρυσός αναμένει τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία νομισματική συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών έφτασε πρόσκαιρα η τιμή του χρυσού την Τρίτη, κάνοντας θετική είσοδο στην πρώτη μέρα συνεδριάσεων του 2023.

Σύμφωνα με το CNBC, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Φεβρουαρίου, έφτασαν να κερδίζουν άνω του 0,6% το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) φτάνοντας τα 1.839,40 δολάρια ανά ουγγιά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου έχουν υποστεί πιέσεις από τον Νοέμβριο του 2022, εν μέσω της αναταραχής που έχουν προκαλέσει στις αγορές οι ανησυχίες για οικονομική ύφεση και καθώς οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζας υποστήριξαν τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον Όλα Χάνσεν, αναλυτή εμπορευμάτων στην Saxo Bank, «γενικά, το 2023 αναμένουμε ένα έτος φιλικό προς τις τιμές. Το ενδεχόμενο ύφεσης και τα ρίσκα στις αξιολογήσεις των χρηματιστηριακών αγορών -δηλαδή η αποκορύφωση στις αυξήσεις των επιτοκίων των τραπεζών, η προοπτική για εξασθένιση του αμερικανικού δολαρίου και το να μην επιστρέψει ο πληθωρισμός κάτω από τα επίπεδα του 3% μέχρι το τέλος του έτους- προσφέρουν στήριξη» στον χρυσό, συμπλήρωσε ο Χάνσεν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η απο-δολαριοποίηση στην οποία βλέπουμε να προχωρούν αρκετές κεντρικές τράπεζες το 2022 (όταν σημειώθηκε ρεκόρ στις αγορές χρυσού) φαίνεται πως θα συνεχιστεί, παρέχοντας υποστήριξε στις αγορές».

Ο Χάνσεν πρόσθεσε ότι για την τρέχουσα εβδομάδα ο χρυσός αναμένει τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία νομισματική συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο.

Ρεκόρ για το 2023;

Όπως αναφέρει το CNBC, οι προοπτικές του 2023 για τις παγκόσμιες αγορές καθορίζονται από τη νομισματική πολιτική, καθώς οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν για το περασμένο έτος εν μέσω σημαδιών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και υπό τον φόβο για ύφεση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μένει να φανεί το κατά πόσο αυτή η τάση χαλάρωσης θα «μεταφραστεί» σε μειωμένα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, την ώρα που ο πληθωρισμός αναμένεται να μείνει πάνω από τον στόχο στις περισσότερες ισχυρές οικονομίες του κόσμου.

Ο Έρικ Στραντ της AuAg ESG υποστήριξε τον Δεκέμβριο πως αναμένει μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών το 2023 και σε αυτό το πλαίσιο είχε δηλώσει πως αναμένει τον χρυσό να φτάσει σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά ή σε άνοδο 20% για το τρέχον έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider