Σχεδόν αμετάβλητος το 2022 ο χρυσός: Κοντά σε υψηλό 6μήνου την Παρασκευή - Ετήσιο άλμα 2,3% το ασήμι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχεδόν αμετάβλητος το 2022 ο χρυσός: Κοντά σε υψηλό 6μήνου την Παρασκευή - Ετήσιο άλμα 2,3% το ασήμι
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού κυμάνθηκαν κοντά σε υψηλό έξι μηνών την Παρασκευή, κλείνοντας το έτος με αμελητέες μεταβολές.

Ο χρυσός έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη, κοντά σε υψηλό έξι μηνών, ολοκληρώνοντας το έτος με αμελητέες μεταβολές.

Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου, το πλέον ενεργό συμβόλαιο, ενισχύθηκε με από 0,1% στα 1.826,20 δολάρια η ουγγιά, σύμφωνα με την FactSet, με πτώση 0,1% για το 2022. Εν τω μεταξύ, ο χρυσός παράδοσης Ιανουαρίου επίσης πρόσθεσε 20 σεντς στα 1.819,70 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 0,4% για το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 21 σεντς στα 24,04 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 0,9%. Με βάση τα συμβόλαια του πρώτου μήνα, το ασήμι κέρδισε 2,3% το 2022. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου έχασε 1,1% για να κλείσει στα 1.798 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου έκανε άλμα 5,6% στα 1.082,90 δολάρια η ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 0,4% για να κλείσει στα 3,8105 δολάρια η λίβρα.

Ο χρυσός ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα καθώς το αποδυναμωμένο αμερικανικό δολάριο ώθησε τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων, ενώ οι traders συνέχισαν να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει ξανά τα επιτόκια κάποια στιγμή το επόμενο έτος, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς.

Εν προκειμένω, ο χρυσός σημείωσε άνοδο, αλλά δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει δυναμική, σύμφωνα με τον Κρεγκ Έρλαμ, ανώτερο αναλυτή αγοράς στην Oanda, σε σημείωμα. «Τα δεδομένα εξακολουθούν να φαίνονται πολύ θετικά για το πολύτιμο μέταλλο με τις κεντρικές τράπεζες να πλησιάζουν τα τελικά επιτόκια και τις οικονομικές προοπτικές να φάινονται μάλλον ζοφερές», ανέφερε.

Το ράλι που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου συνεχίζει με τον χρυσό να είναι «σε βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση», σύμφωνα με τη Sevens Report Research, που όμως τονίζει πως ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μαίνεται, ο κίνδυνος ενός άλλου «σοκ» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει.

Εν τω μεταξύ, οι αναφορές για αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα έριξαν προς τα κάτω τις τιμές του χαλκού, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην ανατροπή καταστάσεων που αφορούν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία, πληθωρισμός και επιτόκια «καταβύθισαν» τις ευρωαγορές - Η χειρότερη χρονιά από το 2018

Η περιουσία του Πελέ: Τι αφήνει πίσω ο Βραζιλιάνος θρύλος

Εφιαλτική χρονιά για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς - Από το Champions League, στη δηλητηρίαση και τη «φτώχεια»

gazzetta
gazzetta reader insider insider