Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της Wall Street το 2022

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της Wall Street το 2022
Το 2022 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την αγορά μετοχών.

Το 2022 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την αγορά μετοχών. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 χάνει σχεδόν 20% από τις αρχές του έτους και με μία ακόμη ημέρα διαπραγμάτευσης να απομένει για το τέλος, οι ελπίδες των επενδυτών για μια θαυματουργή ανάκαμψη έχουν διαψευστεί.

Ωστόσο, ακόμη και όταν η συνολική αγορά υποχωρεί, εξακολουθούν να υπάρχουν νικητές –και αντίστοιχα υπήρχαν και φέτος– κυρίως στον τομέα της ενέργειας, που ήταν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις του 2022.

Οι μεγάλοι νικητές και ηττημένοι της χρονιάς

Οι νικητές: Η λέξη-κλειδί το 2022 ήταν η ενέργεια.

Οι βάναυσα υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν το κυρίαρχο θέμα φέτος και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες του εκρηκτικού πληθωρισμού. Τα νέα ήταν άσχημα για τους οδηγούς, αλλά αποδείχτηκαν εξαιρετικά για τον κλάδο ενέργειας, καθώς υπάρχει στενή σύνδεση ανάμεσα στις τιμές του πετρελαίου και στις μετοχές ενέργειας.

Ο ενεργειακός κλάδος έχει μέχρι στιγμής αποδώσει πάνω από 60% φέτος, ξεπερνώντας σημαντικά κάθε άλλο κλάδο του S&P 500. Κανένας άλλος κλάδος δεν έχει πετύχει απόδοση ούτε καν 5% από τις αρχές του 2022.

Από τις μετοχές του S&P 500, η Occidental Petroleum ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος της χρονιάς με «άλμα» 122%.

Η Constellation Energy ακολουθεί στη 2η θέση, με άνοδο 109%, ενώ η μετοχή της Hess έρχεται τρίτη με κέρδη 94%. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Marathon Petroleum, Exxon, Schlumberger, APA, First Solar, Halliburton και Marathon oil, που είδαν τις μετοχές τους να ανεβάινουν από 70% έως 80% φέτος.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου κινούνται πτωτικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν τα τελευταία χρόνια. Αυτό συνέβαλε στα κέρδη ρεκόρ που συσσώρευσαν οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας. Τα καθαρά κέρδη των παγκόσμιων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτιμάται πως διπλασιάστηκε το 2022 στο επίπεδο-ρεκόρ των 4 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Το τρίτο τρίμηνο, το 81% όλων των ενεργειακών εταιρειών του S&P 500 ανακοίνωσαν καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη, τα υψηλότερα από οποιονδήποτε κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset. Ο τομέας της ενέργειας κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση κερδών σε ετήσια βάση και από τους 11 κλάδους, στο 137,3%.

Οι ηττημένοι: Φέτος ήταν η χρονιά που τελείωσε το «δωρεάν γεύμα» στην Silicon Valley.

Οι Big Tech εκτοξεύτηκαν σε νέα υψηλά την τελευταία δεκαετία, καθώς οι εταιρείες επωφελήθηκαν από ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και πληθωρισμού. Αυτό δεν ισχύει πια, γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις μετοχές τεχνολογίας και επικοινωνιών.

Η εταιρεία λύσεων τεχνολογίας ενέργειας Generac Holdings είναι η μετοχή με τη χειρότερη επίδοση στον S&P 500 μέχρι στιγμής φέτος, σημειώνοντας πτώση περίπου 74%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εφαρμογή γνωριμιών Match Group, η οποία σημειώνει πτώση 70%. Η Tesla του Έλον Μασκ χάνει επίσης περίπου 70%, γεγονός που καθιστά την επίδοση της εταιρείας ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων την τρίτη χειρότερη φέτος. Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, εμφανίζεται επίσης στις τελευταίες δέκα μετοχές – με πτώση 65%.

Παρατηρούμε μια τεράστια ανατροπή, καθώς στην αρχή του τρέχοντος έτους η Tesla ήταν η πέμπτη πιο πολύτιμη εταιρεία στον S&P 500 και η Meta ήταν η έκτη.

Οι Big tech είχαν μια εφιαλτική χρονιά το 2022 – χάνοντας συλλογικά σχεδόν 4 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία το 2022. Αυτό είναι πολύ αν σκεφτεί κανείς ότι οι 10 μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις στον S&P 500 έχουν απώλεια χρηματιστηριακής αξίας περίπου 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακόμη και η Apple, που γενικά θεωρείται πιο ανθεκτική από άλλες εταιρείες τεχνολογίας, καταγράφει πτώση 31%, περισσότερο από τη συνολική αγορά το 2022.

Η Wall Street ελπίζει σε ανάκαμψη του κλάδου τεχνολογίας το επόμενο έτος, αλλά έχοντας μπροστά περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων ή ακόμη και μια ύφεση, οι οι επενδυτές μπορεί να μείνουν να περιμένουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μασκ στους υπαλλήλους της Tesla: «Μην επηρεάζεστε από την τρέλα του χρηματιστηρίου»

Πέντε σενάρια που απειλούν τις αγορές το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider