Wall Street: Απώλειες την Παρασκευή και 2η εβδομάδα υποχώρησης, καθώς η ύφεση... «φοβίζει»

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Απώλειες την Παρασκευή και 2η εβδομάδα υποχώρησης, καθώς η ύφεση... «φοβίζει»
Οι επενδυτές του αμερικάνικου χρηματιστηρίου δεν κατάφεραν να αποσοβήσουν μία δεύτερη συνεχή εβδομάδα που έκλεισε σε αρνητικό έδαφος.

Συνεχίστηκαν οι απώλειες στους δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, αν και ενδοσυνεδριακά κατάφεραν να περιορίσουν την πτώση, με τον Dow Jones προς στιγμή να χάνει άνω των 500 μονάδων. Έτσι, η συνεδρίαση έκλεισε μακριά από τα επίπεδα του χθεσινού selloff χωρίς ωστόσο οι επενδυτές να καταφέρνουν να αποσοβήσουν μία δεύτερη συνεχή εβδομάδα που έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, αφού «στροβιλίστηκε» στον «χορό» των κεντρικών τραπεζών και των αυξήσεων επιτοκίων.

Στο αρνητικό κλίμα επέδρασαν τα στοιχεία της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με τον σύνθετο PMI για την αμερικανική οικονομία να φτάνει τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2020.

Ο Dow την Πέμπτη έχασε 764 μονάδες στην χειρότερη ημέρα του το τελευταίο τρίμηνο, ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχώρησαν 2,49% και 3,23% αντίστοιχα.

Τα «βαριά χαρτιά» του Dow Jones είναι και αυτά που θα υποφέρουν περισσότερο από την προοπτική μιας ύφεσης, ο φόβος της οποίας είναι και αυτός που κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία, μετά και από τον τελευταίο γύρο αυξήσεων των επιτοκίων, που πέρα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνει την ΕΚΤ, την BoE, και την SNB της Ελβετίας.

Όλα δείχνουν πως η Wall Street με το καμπανάκι λήξης των διαπραγματεύσεων της Παρασκευής, θα κλείσει την δεύτερη συνεχή εβδομάδα απωλειών.

Έτσι, την Παρασκευή, ο Dow Jones υποχώρησε 0,85% ή 281 μονάδες στις 32.920 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,18% στις 3.849 μονάδες και ο Nasdaq πέφτει 0,97% στις 10.705 μονάδες.

Μάκρο

Ο δείκτης PMI της S&P Global για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στις 44,6 μονάδες για τον Δεκέμβριο έναντι 46,4 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 46,9 μονάδες.

Ο PMI για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 46,2 μονάδες έναντι 47,7 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 47,8 μονάδες.

Ο PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ ανήλθε στις 44,4 μονάδες έναντι 46,2 μονάδων τον Νοέμβριο και έναντι των 46,5 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιχειρηματικά νέα

Η Goldman Sachs σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπή έως και 4.000 θέσεων εργασίας στο προσωπικό, σε μια προσπάθεια να φτάσει τους στόχους κερδοφορίας που έχει θέσει, μετέδωσε το Semafor. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περικοπές αφορούν έως και του 8% του συνολικού προσωπικού του επενδυτικού οίκου. Στους υπεύθυνους τμημάτων της Goldman έχει ζητηθεί να εντοπίσουν τους υπάλληλους με τις χειρότερες επιδόσεις, αν και ακόμα δεν έχει συνταχθεί τελική λίστα για τις περικοπές.

Ο όμιλος της Amazon ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς των παιχνιδιών της Games WorkShop για τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά δικαιώματα της δεύτερης, όπως το δημοφιλές επιτραπέζιο Warhammer. Σύμφωνα με το CNBC, η Amazon ανέφερε πως έχει έρθει σε «συμφωνία επί της αρχής» για τη μεταφορά των παιχνιδιών της βρετανικής εταιρείας σε τηλεόραση και σινεμά. «Ναυαρχίδα» των παιχνιδιών της Games Workshop είναι το Warhammer 40,000. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστοί.

Εμπορεύματα

Υψηλότερα έκλεισαν την Παρασκευή τα συμβόλαια του χρυσού μετά από μια ασταθή εβδομάδα που ώθησε τις τιμές σε υψηλό σχεδόν έξι μηνών, αλλά σημείωσαν εβδομαδιαία πτώση, πιεσμένες από τις προσδοκίες για νέες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ. Έτσι, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 12,40 δολάρια ή 0,7%, για να διαμορφωθεί στα 1.800,20 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Οι τιμές με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο έληξαν 0,6% χαμηλότερα για την εβδομάδα. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου 0,34% σημείωσε άνοδο 2 σεντς, ή 0,1%, στα 23,328 δολάρια ανά ουγγιά, με πτώση 1,6% για την εβδομάδα. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 107 $, ή 5,9%, στα 1.706,60 δολάρια ανά ουγγιά, με τις τιμές να πέφτουν πάνω από 13% την εβδομάδα, ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε 13,20 δολάρια ή 1,30%, στα 1.000 δολάρια ουγγιά, χάνοντας 3,5% αυτή την εβδομάδα. Οι τιμές του χαλκού παράδοσης Μαρτίου έληξαν ελάχιστα διαφοροποιημένες στα 3,7615 δολάρια ανά λίβρα, με εβδομαδιαία απώλεια 3%.

Σε χαμηλότερα επίπεδα έκλεισε το πετρέλαιο την Παρασκευή, με τις τιμές, παρ’ όλ’ αυτά, να διατηρούνται σε εβδομαδιαία άνοδο. «Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να δηλώνουν ότι θα κερδίσουν τον πόλεμο ενάντια στον πληθωρισμό με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε στο Marketwatch ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο The Price Futures Group. Έτσι, το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε 1,82 δολάρια ή 2,4%, στα 74,29 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με εβδομαδιαία 4,6%. To brent παράδοσης Φεβρουαρίου έχασε 2,17 δολάρια ή 2,7% στα 79,04 το βαρέλι στο ICE Futures, με εβδομαδιαία άνοδο 3,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Semafor: Η Goldman Sachs προχωρά σε 4.000 απολύσεις

Χρυσός: Ανέκαμψε στα κέρδη την Παρασκευή, απώλειες για την εβδομάδα

Πετρέλαιο: Πτώση τιμών την Παρασκευή - Εβδομαδιαία κέρδη για WTI και brent

gazzetta
gazzetta reader insider insider