«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed
Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο για την αρχή της εβδομάδας, με την προσοχή στις αποφάσεις για την επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ.

Μεγάλες απώλειες σημείωσε η Wall Street στην αρχή της εβδομάδας, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και καθώς η μετοχή της Tesla αποτέλεσε βαρίδι για τις τεχνολογικές μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχώρησε 1,40% ή 182,70 μονάδες στις 33.497 μονάδες.

Ο S&P 500 απώλεσε 1,79% ή 73 μονάδες στις 3.998 μονάδες.

Ο Nasdaq έχασε 1,93% ή 221,56 μονάδες στις 11.239 μονάδες.

Οι αποφάσεις της Fed προς το τέλος του 2022

Η Wall Street συνεχίζει να... προβληματίζεται από τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο θέμα της αύξησης των βασικών επιτοκίων της. Τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα «έδειξαν» στο ότι η «σφιχτή» νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ δεν έχει επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση των εργοδοτών για προσλήψεις και μπορούν να ερμηνευτούν ως «σήμα» για συνέχιση στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως η νομισματική επιτροπή της τράπεζας (FOMC) συνεδριάζει στις 13 και 14 Δεκεμβρίου για τελευταία φορά εντός του 2022 και καθώς την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων της. Οι αναλυτές δίνουν πιθανότητα 89% για αύξηση θα είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης (μετά από την αύξηση των 75 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο), σύμφωνα με το FedWatch της CME.

Παράλληλα με τις εκτιμήσεις για την Fed, η προσοχή βρίσκεται και στα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ και στο κατά πόσο τα υψηλά επιτόκια της τράπεζας έχουν ωθήσει την αμερικανική οικονομία πιο κοντά στην ύφεση.

Εξάλλου, άνοδο στο ξεκίνημα της εβδομάδες καταγράφουν οι κινεζικές εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά από τις προσδοκίες για χαλάρωση των μέτρων του Πεκίνου σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Εμπορεύματα

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου, υποχώρησε κατά 28,30 δολάρια ή κατά 1,6% στα 1.781,30 δολ. ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στην αρχή των συναλλαγών, το πολύτιμο μέταλλο βρέθηκε να διαπραγματεύεται στα 1.822,90 δολάρια, ήτοι στο πιο υψηλό ενδοσυνεδριακό επίπεδο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 10 Αυγούστου.

Σημαντική πτώση σημείωσαν για τη Δευτέρα τα συμβόλαια του πετρελαίου, στην αντίδραση της αγοράς του «μαύρου χρυσού» για τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ+.

Μάκρο

Σε τροχιά συρρίκνωσης παρέμεινε ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, αν και η τελική μέτρηση κινήθηκε οριακά πάνω από την αρχική καταγραφή της εταιρείας.

Ο PMI υπηρεσιών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 46,2 μονάδες έναντι 47,8 μονάδων τον Οκτώβριο, αλλά οριακά καλύτερος από τις 46,1 μονάδες στην αρχική μέτρηση της S&P για τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 46,1 μονάδες.

Ο PMI για το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 46,4 μονάδες για τον Νοέμβριο έναντι 46,3 μονάδων στην αρχική μέτρηση.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πτώση 6% σημείωσε η μετοχή της Tesla, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η εταιρεία του Έλον Μασκ θα περιορίσει την παραγωγή αυτοκινήτων στο εργοστάσιο της στη Σαγκάη της Κίνας. Σημειώνεται πως οι αρχές της ασιατικής χώρας προχώρησαν σε διάψευση των σχετικών πληροφοριών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

Αρνητικά πρόσημα αλλά και «μάζεμα» των ενδοσυνεδριακών απωλειών στο Χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider