Ισχυρή οπισθοχώρηση στο Χρηματιστήριο δια χειρός ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή οπισθοχώρηση στο Χρηματιστήριο δια χειρός ΗΠΑ
Απώλειες της τάξεως του 2% κατέγραψε το ΧΑ την Παρασκευή χάνοντας εκ νέου τις 910 μονάδες.

Η καλύτερη εικόνα που παρουσίασαν τα αμερικανικά μάκρο προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς και στο Χρηματιστήριο, καθώς το σήμα που έδωσε χθες ο Πάουελ φαίνεται να ακυρώνεται και να αναμένεται συνέχεια στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ ανήλθαν στις 263.000 έναντι 200.000 που ανέμεναν οι αναλυτές και 283.000 τον Οκτώβριο. Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,7%, δίνοντας το πάτημα στη Fed να θέσει υψηλότερα τα επιτόκια ώστε να καταπολεμήσει τον έντονο πληθωρισμό.

Από την άλλη, τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται και στην ΕΚΤ, καθώς η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ εξήρε την ανάγκη ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο της, τονίζοντας πως τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπονται προς το κοινό, είναι πως η ακρίβεια θα μειωθεί.

«Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε στην πραγματικότητα νομισματική πολιτική που να «εδραιώνει» τις προσδοκίες, ώστε αυτές οι προσδοκίες να παραμείνουν κοντά στον στόχο» επεσήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ στην Μπανγκόκ την Παρασκευή σύμφωνα με το Bloomberg.

Παράλληλα, η κα Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι προοπτικές θα παραμείνουν αβέβαιες για κάποιο χρονικό διάστημα. «Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η ισχύς του δολαρίου έχει μικρότερο αντίκτυπο στην ευρωζώνη από ό,τι στις αναδυόμενες οικονομίες.

Νευρικότητα στην αγορά προκαλεί και η αντιπαράθεση κυβέρνησης - τραπεζών για το θέμα στήριξης των ευάλωτων στη βάση της ακρίβειας. Συγκεκριμένα, ισχυρή παρέμβαση με αυστηρό μήνυμα προς τις τράπεζες έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τες να πληρώσουν από τα κέρδη τους τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων και όχι να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι τράπεζες «πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων». «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ».

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, και όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, «η χρονιά τελειώνει δίνοντας μια αίσθηση ότι η αγορά πατάει πλέον καλά στα πόδια της χωρίς να επηρεάζεται δραματικά πλέον από την εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό. Αφενός η θεμελιώδης διάσταση των αποτελεσμάτων υποστηρίζει απόλυτα τις αποτιμήσεις γεγονός που αρχίζει να αποκτά δυναμική και στις μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει την δημοσίευση των βασικών μεγεθών του εννεαμήνου. Το ταμπλό έχει αρκετές φθηνές μετοχές με καλά μερίσματα και ένα στόρι επενδυτικής αναβάθμισης στο κοντινό μέλλον. Αφετέρου υπάρχουν επιχειρηματικές συμφωνίες σε εξέλιξη που υποστηρίζουν υπερτιμήματα δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο ενδιαφέροντος. Έξω από το ταμπλό η φετινή επιτυχία του τουρισμού και η διαχείριση της ενεργειακών τιμών δεν άφησαν παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίση ή ο πληθωρισμός να οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία. Κοιτώντας μπροστά υπάρχουν ακόμα τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα τραπεζικό σύστημα που έχει σταθεροποιηθεί και υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και ενδείξεις για επανάληψη μιας καλής τουριστικής περιόδου. Όλα αυτά μπορούν ισορροπήσουν επί του παρόντος την όποια αδράνεια μπορεί να συνεπάγεται η προεκλογική περίοδος η οποία σταδιακά από την αρχή της επόμενης χρονιάς θα αρχίσει να επιδρά πιο έντονα στο χρηματιστηριακό κλίμα».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 2% την Παρασκευή στις 903,97 μονάδες, με τον τζίρο να «ψηλώνει» στα 86,73 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 2,24% στις 2.200,04 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε κατά 3,9% στις 640,58 μονάδες.

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά των επενδυτών που αρκετά επιθετικά έστειλαν τη Eurobank κατά 4,58% χαμηλότερα στα 1,0615 ευρώ, τη Πειραιώς κατά -4,68% στα 1,3250 ευρώ, ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στην ΕΤΕ (-3,35%) και στην Alpha Bank (-3,25%).

Στο «κόκκινο» επίσης η ΔΕΗ με απώλειες 3,36%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -3,03% και η Τέρνα Ενεργειακή στο -3,43%, ενώ ηπιότερα απώλειες κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος.

«Βαρίδι» κατά τη σημερινή συνεδρίαση και η μετοχή της Coca Cola που υποχώρησε κατά 1,73%.

Τεχνικά, σύμφωνα με τη Beta, ο Γενικός Δείκτης απορροφά τις πιέσεις των απαιτητικών επιπέδων πάνω από τις 900 μονάδες. Δεν είναι εύκολη η διαφυγή και η προσέγγιση της επόμενης αντίστασης τιμών στις 950 μονάδες καθώς οι ταλαντωτές επέμεναν σε βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένες ζώνες ενώ η προσφορά εντείνεται στις απόπειρες υπέρβασης των 920. Ένα τέτοιο πισωγύρισμα στην συνεδρίαση της Παρασκευής επανέφερε την αγορά στην ζώνη στήριξης των 900 μονάδων αποφορτίζοντας για τα καλά τους ταλαντωτές στερώντας πλέον για την συνέχεια το «τεχνικό άλλοθι» της διόρθωσης των υπερτιμημένων επιπέδων. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα ικανό περιθώριο μέχρι να υπάρξει αλλαγή πλεύσης της βραχυπρόθεσμης τάσης αφού το σχετικό όριο τοποθετείται στην ζώνη του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών, λίγο ψηλότερα από τις 885 μονάδες. Τα τεχνικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ακόμα, η επικρατούσα τάση είναι ανοδική, ωστόσο οι αγοραστές θα πρέπει σύντομα να αναλάβουν δράση αφού ο χρόνος πλέον δεν είναι με το μέρος τους λόγω των ανερχόμενων κλίσεων που έχουν οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider