Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Άλμα» 5% στο Χονγκ Κονγκ

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Άλμα» 5% στο Χονγκ Κονγκ
Οριακές διακυμάνσεις στους κυριότερους δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές. Ισχυρά κέρδη για τις αγορές στην Κίνα.

Τελευταία ενημέρωση 16.09

Οριακές διακυμάνσεις καταγράφονται την Τρίτη στους κυριότερους δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους την ανησυχία που προκαλούν οι ογκώδεις διαδηλώσεις στην Κίνα, όπου η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,11% στις 438,31 μονάδες, με τον κλάδο των πρώτων υλών να κερδίζει 2,4%, ενώ ο κλάδος των χημικών υποχωρεί κατά 0,4%.

Ο δείκτης Eurostoxx 50 βρίσκεται στα επίπεδα των 3.937,44 μονάδων, με οριακά κέρδη 0,04%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 0,1% στις 14.368 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,12% στις 6.673 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 κερδίζει 0,6% στις 7.518 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,09% στις 24.417 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,14% στις 8.311 μονάδες.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, ισχυρά κέρδη άνω του 6% σημειώνει η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας τσιπ ASM, η οποία αναθεώρησε ανοδικά το guidance για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Στον αντίποδα, απώλειες σχεδόν 5% σημειώνει η μετοχή της βρετανικής private equity Bridgepoint Group, στον απόηχο της φημολογίας για την εξαγορά της ενεργειακής Energy Capital Partners.

Μάκρο

Ελάχιστη υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Destatis, δείχνοντας σημάδια αποκλιμάκωσης της ανόδου των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός, σε ετήσιο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 11,3% έναντι 11,6% τον Οκτώβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0% έναντι 1,1% τον Οκτώβριο και έναντι 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 10% έναντι 10,4% τον Οκτώβριο και αντί 10,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαίο επίπεδο, εμφανίστηκε αποπληθωρισμός 0,5% έναντι πληθωρισμού 0,9% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αποπληθωρισμό 0,2%.

Την ίδια στιγμή, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ισπανία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (INE) που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο πληθωρισμός στην Ισπανία μειώθηκε στο 6,8% από 7,3% τον Οκτώβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

Ασιατικά χρηματιστήρια

Ισχυρά κέρδη που ξεπέρασαν το 5% κατέγραψε στη συνεδρίαση της Τρίτης ο δείκτης HSI στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς οι επενδυτές εμφανίζουν σημάδια αισιοδοξίας πως το πρόσφατο κύμα της πανδημίας που σαρώνει την ηπειρωτική Κίνα θα τεθεί υπό έλεγχο, την στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας λαμβάνει αυστηρά μέτρα περιορισμού των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει με αφορμή την διαχείριση της πανδημίας και την πολιτική του μηδενικού covid.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης HSI έκλεισε στις 18.204 μονάδες με άνοδο 5,24%%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai διαμορφώθηκε στις 3.149 μονάδες, με κέρδη 2,31%. Ο Shenzhen Composite έκλεισε στις 11.089 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,4%

Στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, με μικρές απώλειες 0,48% για τον ιαπωνικό Nikkei, ο οποίος έκλεισε στις 28.027 μονάδες, ενώ στην Νότια Κορέα ο δείκτης KOSPI ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 2.433 μονάδες. Τέλος, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία διαμορφώθηκε στις 7.253 μονάδες, με κέρδη 0,33%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νικέλιο: Το LME ισχυρίζεται ότι έσωσε την αγορά από ένα «σπιράλ θανάτου» 20 δισ. δολαρίων

Άνοδος στο πετρέλαιο με ώθηση ΟΠΕΚ+

gazzetta
gazzetta reader insider insider