Διευρύνονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άνοδος 4% για την Societe Generale

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευρύνονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άνοδος 4% για την Societe Generale
Ενίσχυση κοντά και άνω του 2% για τις μεγάλες αγορές της ηπείρου μας, προς το τέλος της εβδομάδας.

Τελευταία ενημέρωση: 15:14

Με ακόμα μεγαλύτερα κέρδη από αυτά που κατέγραφαν στο άνοιγμα της Παρασκευής κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προσπαθούν να κλείσουν με άνοδο μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα λόγω των αποφάσεων των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Τα κέρδη έρχονται μετά και από το αρνητικό κλίμα που προκάλεσαν στις αγορές τις προηγούμενες μέρες οι αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), που ανακοίνωσαν περαιτέρω αυξήσεις των βασικών τους επιτοκίων τους με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Κύριο θέμα ανησυχίας για τους επενδυτές είναι το κατά πόσο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να ενισχύσει το ενδεχόμενο ύφεσης, ιδίως στην Ευρωζώνη που συνεχίζει να δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε πως «σε περίπτωση που δούμε πως ο πληθωρισμός γίνεται πιο επίμονος, δεν θα περιμένουμε μέχρι να δούμε τον πλήρη αντίκτυπο των μέτρων μας να υλοποιείται. Θα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα ώστε να είμαστε πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο που έχουμε θέσει μια έναν ορθό τρόπο» συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

Η ίδια επανέλαβε στη σημερινή ομιλία της πως «ιστορικά έχουμε δει πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι η κάμψη στην οικονομική ανάπτυξη οδηγεί σε σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 1,58% στις 416,01 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 2,40% στις 3.678 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανεβαίνει 1,79% στις 7.311 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 2,12% στις 13.410 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 2,64% στις 6.409 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 1,81% στις 23.113 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 1,03% στις 7.948 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Άνοδο 4% σημειώνει η μετοχή της Societe Generale στο Παρίσι, αφόρου η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το γ' τρίμηνο του 2022. Τα έσοδα τραπεζικής της Societe Generale έφτασαν τα 6,83 δισ. ευρώ, αυξημένα 2,3% σε ετήσια βάση και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 6,29 δισ. ευρώ.

Μάκρο

Ο σύνθετος PMI για την οικονομία της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε για τον Οκτώβριο στις 47,3 μονάδες, έναντι 47,1 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση της &P Global. Παρά την ήπια ανοδική αναθεώρηση, πρόκειται για τον 4ο συνεχόμενο μήνα πτώσης του σύνθετου PMI και οι 47,3 μονάδες αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Νοέμβριο του 2020, όταν η οικονομία της Ευρωζώνης δοκιμαζόταν από τα lockdown για την πανδημία του κορονοϊού.

Κατακόρυφη πτώση, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Σεπτέμβριο, καθώς συρρικνώθηκαν 4% έναντι πτώσης 2,4% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση κατά 0,5%.

Οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,5% και οι παραγγελίες από το εξωτερικό κατά 0,75. Οι νέες παραγγελίες από την Ευρωζώνη διολίσθησαν 8% και οι νέες παραγγελίες από χώρες εκτός Ευρωζώνης έπεσαν 6,3%.

Μεγάλη άνοδος για τις κινεζικές μετοχές στην Ασία

Τα κέρδη των κινεζικών μετοχών ξεχώρισαν για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα ασιατικά ταμπλό, εν μέσω νέων αναφορών για χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού στην Κίνα από το Πεκίνο.

Ωστόσο, παραμένουν οι επιφυλάξεις των επενδυτών για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 1,68% στις 27.199 μονάδες, ο ASX/200 την Αυστραλία ενισχύθηκε 0,50% στις 6.892 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ισχυροποιήθηκε 0,83% στις 2.348 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ανέβηκε 2,43% στις 3.070 μονάδες και ο Shenzhen Component κέρδισε 3,20% στις 11.187 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 5,36% στις 16.161 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη το γ' τρίμηνο 2022

Κυρώσεις: «Σταθερό» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ και τους G7

gazzetta
gazzetta reader insider insider