Κέρδη στις ευρωαγορές μετά και τα εταιρικά αποτελέσματα - Η προσοχή στην ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στις ευρωαγορές μετά και τα εταιρικά αποτελέσματα - Η προσοχή στην ΕΚΤ
Μόνος «κόκκινος» με οριακές απώλειες ο λονδρέζικος FTSE 100.

Στο «πράσινο» έκλεισαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ευρωαγορές την Τρίτη, με τους επενδυτές να αξιολογούν την κατάσταση που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έχουν στρέψει το βλέμμα τους και στην ΕΚΤ.

Η αναμενόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα γίνει την Πέμπτη, κατά την οποία εκτιμάται πως θα ανακοινωθεί νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων της, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού που «αγγίζει» το 10% στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, το θετικό επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε και από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται από μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει η πεποίθηση πως η Fed δεν θα προχωρήσει σε τρομακτική αύξηση των επιτοκίων της.

Παράλληλα, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 1,68% έναντι του δολαρίου και το ευρώ κατέγραψε άνοδο κατά 0,86%, ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 15,480 μονάδες βάσης στο 2,17%.

Το κλείσιμο των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,44% στις 407 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 1,64% στις 3.585 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,01% στις 7.013 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 0,94% στις 13.052 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έκανε άλμα 1,94% στις 6.250 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο 1,40% στις 22.289 μονάδες
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 7.794 μπονάδες με κέρδη 1,49%.

Επικεφαλής των κερδών ήταν οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες έκλεισαν με άνοδο 4,2%. Οι μετοχές πετρελαίου, φυσικού αερίου αλλά και τραπεζών ήταν οι μόνοι κλάδοι που κατέγραψαν απώλειες, ύψους 0,4% και 0,3%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές της διαδικτυακής εταιρείας Sinch AB και της εταιρείας λογισμικού Samhallsbyggnadsbolaget εκτοξεύθηκαν κατά 13,9% και 13,5%, αντίστοιχα. Οι μετοχές της Logitech International, μια εταιρεία υπολογιστών και ηλεκτρονικών ειδών και η αναδυόμενη τεχνολογική επιχείρηση Just Eat Takeaway εκτινάχθηκαν 12,5% και 11,5%.

Οι μετοχές της εταιρείας ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων Viaplay Group σημείωσαν τη μεγαλύτερη βουτιά στον Stoxx 600, καθώς οι μετοχές σημείωσαν ελεύθερη πτώση κατά -24,2% την Τρίτη. Οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρονικών υπηρεσιών Atos και της εταιρείας δομικών υλικών Alfa Laval υποχώρησαν 10,7% και 10,6%, αντίστοιχα.

Μάκρο

Το ινστιτούτο Ifo αναμένει ύφεση στη Γερμανία για τον χειμώνα, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κατά 0,6% στο δ' τρίμηνο του 2022.

Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία ενισχύθηκαν 35,6% για τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού έμειναν αμετάβλητες, στο 0%, έναντι αύξηση 2,7% τον Αύγουστο.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η HSBC είχε βουτιά» 42% στα προ φόρων κέρδη γ΄ τριμήνου, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις ζημιές από την πώληση της γαλλικής μονάδας.

Από την πλευρά της, η UBS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,7 δισ. δολαρίων στο γ΄ τρίμηνο, με το μέγεθος να ξεπερνά ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η SAP εμφάνισε έσοδα που κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το γ' τρίμηνο. Τέλος, η Novartis κατέγραψε απώλειες εσόδων και κερδών στο γ' τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος στις 24 Νοεμβρίου για την έγκριση των νέων μέτρων για την ενεργειακή κρίση - «Αγκάθι» το πλαφόν στο αέριο

Πώς η Ευρώπη γεμίζει τις δεξαμενές της με φυσικό αέριο εν μέσω των ρωσικών «εκβιασμών»

Η Fed συνεχίζει να εξάγει... πληθωρισμό και ύφεση - Η αντίδραση της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider