Ifo: Έρχεται ύφεση στη Γερμανία τον χειμώνα - Στο -0,6% για το δ' τρίμηνο του 2022

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ifo: Έρχεται ύφεση στη Γερμανία τον χειμώνα - Στο -0,6% για το δ' τρίμηνο του 2022
Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις της Γερμανίας αναμένεται να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών για τους επόμενους 3 μήνες.

Απρόσμενη.. αντοχή εμφάνισε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το οικονομικοί ινστιτούτο Ifo για τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι αναλυτές του ινστιτούτου υπογραμμίζουν πως η κατάσταση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει δύσκολη, διαβλέποντας μια ύφεση στη χώρα για τον χειμώνα.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo διαμορφώθηκε στις 84,3 μονάδες τον Οκτώβριο, αμετάβλητος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 83,5 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 94,1 μονάδες έναντι 94,5 μονάδων τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 92,5 μονάδες.

Ο δείκτης προσδοκιών για τη γερμανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 75,6 μονάδες έναντι 75,2 μονάδων στον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 75 μονάδες.

Χειμώνας ύφεσης

Στην έκθεση του, το Ifo σημειώνει πως το 63,8% των επιχειρήσεων καταγράφουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 65,8%.

Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις της Γερμανίας αναμένεται να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών για τους επόμενους 3 μήνες, αναφέρει το ινστιτούτο.

Ακόμα, το Ifo υποστηρίζει πως έρχεται μια χειμερινή ύφεση στη γερμανική οικονομία, αναμένοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,6% για το δ' τρίμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανέφερε νωρίτερα τον Οκτώβριο πως η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει αρνητικούς ρυθμούς για το γ' και το δ' τρίμηνο του 2022 και για το α' τρίμηνο του 2023.

Για το σύνολο του 2023, ο Χάμπεκ εκτίμησε πως η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση, μεγέθους -0,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάτω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα της γερμανικής SAP στο γ' τρίμηνο

Κίνα: Σε χαμηλό 15 ετών το γουάν έναντι του δολαρίου, μετά από την επανεκλογή του Σι

Σίμσον (EE) για ενέργεια: Θα εξετάσουμε τι σημαίνει το ιβηρικό μοντέλο από πλευράς δαπανών

gazzetta
gazzetta reader insider insider