Γιατί η Goldman Sachs παραμένει «ταύρος» για την Coca Cola HBC - Τι αναμένει για το τρίτο τρίμηνο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Goldman Sachs παραμένει «ταύρος» για την Coca Cola HBC - Τι αναμένει για το τρίτο τρίμηνο
Ένα ακόμη σταθερό τρίμηνο δυναμικής πορείας, στηριζόμενο στην ανθεκτική καταναλωτική ζήτηση και σε μια ισχυρή τουριστική περιόδο σε αρκετές αγορές, αναμένει η Goldman Sachs για την Coca Cola HBC.

Ένα ακόμη σταθερό τρίμηνο δυναμικής πορείας, στηριζόμενο στην ανθεκτική καταναλωτική ζήτηση και σε μια ισχυρή τουριστική περιόδο σε αρκετές αγορές, αναμένει η Goldman Sachs για την Coca Cola HBC (στις 8 Νοεμβρίου ανακοινώνει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου).

Ο σταθμισμένος δείκτης CPI tracker του αμερικανικού οίκου για τον κλάδο των αναψυκτικών υποδηλώνει ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρών τιμών/μείγματος για την Coca Cola HBC, τη στιγμή που η ορατότητα είναι χαμηλότερη στο τμήμα των αναδυόμενων αγορών καθώς η η εταιρεία μεταβαίνει σε νέο λειτουργικό μοντέλο (και η Multon δεν περιλαμβάνεται ακόμη στην οργανική ανάπτυξη).

Συνολικά, οι αναλυτές αναμένουν μια μείωση του οργανικού όγκου της τάξεως του 9% σε επίπεδο ομίλου κατά το τρίτο τρίμηνο, με την ενίσχυση κατά 17% των τιμών/μείγματος να οδηγεί σε αύξηση κατά 6% της οργανική αύξησης εσόδων. Μετά τα συναλλαγματικά ανοίγματα, το translational και transactional FX (συναλλαγματικές διαφορές στα αποτελέσματα του ομίλου και μετατροπή σε ευρώ) και τον αντίκτυπο των εξαγορών, η Goldman Sachs εκτιμά πως τα έσοδα θα ανέλθουν στα 2,509 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 9% υψηλότερα από την εκτίμηση του consensus των αναλυτών.

Ως προς τις καθιερωμένες αγορές (εκτίμηση για κάλυψη του 33% των εσόδων του 2022) οι αναλυτές αναμένουν αύξηση του όγκου κατά 5% (με 7,1% τιμών/μείγματος) εξαιτίας των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν για τις τιμές κατά το πρώτο εξάμηνο, της αυξημένης τιμολόγησης σε ορισμένες αγορές κατά το τρίτο τρίμηνο καθώς και ενός ισχυρού πλέγματος παραγόντων (σύνδεση του καλού καιρού με την ενίσχυση του «καναλιού» της HORECA κατά τη θερινή περίοδο, ισχυρές επιδόσεις σε βασικές αγορές συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας).

Για τις αναπτυσσόμενες αγορές (εκτίμηση για κάλυψη του 19% των εσόδων του 2022), αναμένουν αύξηση του όγκου κατά 12,5% σε οργανική βάση και διαδοχική επιτάχυνση στο 10,9% των τιμών/μείγματος στο τρίτο τρίμηνο. Η ορατότητα στο τμήμα των αναδυόμενων αγορών (εκτίμηση για κάλυψη του 47% των εσόδων του 2022) είναι χαμηλότερη από άλλα, αλλά συνολικά σε αυτό το σκέλος η Goldman Sachs αναμένει μείωση του οργανικού όγκου κατά 22% με +21% στο μείγμα προϊόντων και τιμών (επιβράδυνση στη Ρωσία - συγκράτηση ή μια ήπια τάση ανάπτυξης στη Νιγηρία από υψηλά μονοψήφια επίπεδα κατά το πρώτο εξάημηνο που συνδέεται με ένα υψηλό ανταγωνισμό και από περαιτέρω πρωτοβουλίες τιμολόγησης).

Με βάση τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η Coca Cola HBC διαπραγματεύεται σε όρους forward P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες στο 13,7x, ήτοι με ένα discount της τάξεως του 30% περίπου στην κατηγορία των βασικών καταναλωτικών αγαθών (έναντι περίπου 10% σε μέσο όρο 5ετίας). Οι αναλυτές αναμένουν μια αύξηση των οργανικών εσόδων περίπου 5% - 6% μεροπρόθεσμα, υπό τη βάση και τη στήριξη του ελκυστικού γεωγραφικού αποτυπώματος της Coca Cola HBC, της πορείας του τίτλου, και της αξιοποίησης των ευκαιριών ανάπτυξης εκτός της βασικής κατηγορίας των ανθρακούχων προϊόντων.

Coca Cola HBC

Καθώς το περιθώρια ανακάμπτουν από το 2024 και έπειτα, η Goldman Sachs βλέπει μια διαδρομή για ένα σύνθετο ετήσιο ποσοστό αύξησης των EPS (EPS CAGR) της τάξεως του 10% περίπου μεταξύ 2022 - 2025. Αυτός ο αλγόριθμος, σε συνδυασμό με τον ισχυρό ισολογισμό της Coca Cola HBC (εκτίμηση της Goldman Sachs για δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA στο 1,5x το 2022), δικαιολογούν ένα υψηλότερο δείκτη αποτίμησης από το τρέχον 13,7x (σε όρους forward P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες), με τον αμερικανικό οίκο να αυξάνει τις εκτιμήσεις του για τα προσαρμοσμένα EBIT για το 2022 - 2023 - 2024 κατά 1%, επαναλάμβάνοντας τη σύσταση «buy» με τιμή στόχο στις 2.500 πένες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider