«Βουτιά» για τις ευρωαγορές μετά το μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά» για τις ευρωαγορές μετά το μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων
Πτώση στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τους κυριότερους δείκτες να καταγράφουν απώλειες πάνω από μία ολόκληρη μονάδα.

Ισχυρές απώλειες καταγράφηκαν στις ευρωαγορές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να επεξεργαστούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθούν η ελβετική κεντρική τράπεζα, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norge Bank) και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Η Fed αύξησε για μια ακόμα συνεδρίαση της κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια αναφοράς της, δίνοντας «σήμα» πως θα συνεχίσει την ίδια πρακτική και πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η κεντρική τράπεζα ανέβασε το επιτόκιο της στο 3% -3,25% που συνιστά και υψηλό από τις αρχές του 2008.

Σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,5% προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), προβλέποντας πως ο πληθωρισμός στη βρετανική οικονομία θα παραμείνει άνω του 10% για τους επόμενους μήνες. Μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας, αποφασίστηκε η αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 2,25%, από 1,75% που ήταν μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norge Bank) αυξάνει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής της πολιτικής, «δείχνοντας» σε μια νέα αύξηση στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,79% στις 399 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 έχασε 1,84% στις 3.427 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX απώλεσε 1,84% στις 12.531 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έπεσε 1,21% στις 7.149 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 1,87% στις 5.924 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, FTSE MIB στο Μιλάνο και IBEX 35 στη Μαδρίτη είχαν απώλειες 1,07% στις 21.799 μονάδες και 1,24% στις 7.774 μονάδες, αντίστοιχα.

Τράπεζες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, τρόφιμα και ποτά ήταν οι μόνοι και λίγοι κλάδοι που είδαν τις μετοχές τους να καταγράφουν οριακά κέρδη.

Μάκρο

Το μεταποιητικό κλίμα στη Γαλλία έφτασε στις 102 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 103 τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει 102 μονάδες.

Η πτώση του βασικού δείκτη οφείλεται στην επιδείνωση των εκτιμήσεων για τη μελλοντική παραγωγή και τις παραγγελίες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες κοντά στο 1% σημειώνει η μετοχή της Credit Suisse, αφού έγινε γνωστό πως η ελβετική τράπεζα επεξεργάζεται το σενάριο δημιουργίας μίας bad bank, η οποία θα είναι σε θέση να κατέχει και να διαχειρίζεται assets με μεγάλο ρίσκο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Ύστατες διαπραγματεύσεις των μετόχων για την ΑΜΚ – Περιθώριο 4 ημερών πριν ενεργοποιηθεί το Plan B

Credit Suisse: Σενάρια διάσπασης σε τρία μέρη και δημιουργίας bad bank με στόχο την ανάκαμψη

Axia Ventures: Η αγορά βλέπει τον απόλυτο κίνδυνο στις τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι και υψηλά περιθώρια ανόδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider